Prylnytt
Tamron är kända för sina superzoomar. Nu slår de nytt rekord med 18-400 mm f/3,5-6,3 Di II VC HLD som ger 22,2 gångers zoomomfång. Objektivet passar spegelreflexkameror med APS-C-sensor.
1992 lanserade Tamron ett zoomobjektiv med brännvidden 28-200 mm, vilket var nästan ofattbart på den tiden. Det objektivet kan kanske sägas vara världens första superzoom. Sedan dess har superzoomar varit Tamrons kärnverksamhet.
Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD ger en bildvinkel som jämfört med småbildsformatet (fullformat) motsvarar 27-600 mm (Nikon) eller 29-640 mm (Canon). Tanken är att objektivet ska täcka alla behov under en resa, från att fånga landskapsvyer till djur på längre avstånd.
Närgränsen är 45 centimeter, vilket ger avbildningsskala 1:2,9 som bäst. Det kan vara användbart vid avbildning av blommor, tänker Tamron.
Den optiska konstruktionen består av 16 linselement i 11 grupper. En del linser är av specialglas och några är asfäriskt formade, allt i syfte att hålla nere de optiska felen.
Tamron har jobbat en del på göra den mekaniska konstruktionen stadig, även vid 400 mm då objektivet blir ganska långt. Fotosidan har fått möjlighet att prova objektivet under en tid och kan konstatera att objektivet känns förtroendeingivande byggt. Det har även vädertätning. Ett zoomlås förhindrar att objektivet dras ut när man bär omkring på en kamera med objektivet monterat.
En nykonstruerad fokusmotor uppges ge rapp autofokus och hålla nere strömförbrukningen. Med hjälp av tillbehöret Tamron Tap-in Console är det möjligt för användaren att själv utföra firmware-uppdateringar och finjustera objektivets autofokus och bildstabilisering.
Tamron 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD kommer att säljas med finns med fattning för Canon och Nikon från juli månad. Både Canon- och Nikon-versionerna ett rekommenderat pris på 7 795 kronor.
Du kommer att kunna läsa ett test av objektivet i Fotosidan Magasin 5/2017, men vi kan redan här delge ett första intryck. Objektivet är ambitiöst konstruerat. Det är absolut ingen gimmick med skrytomfång, utan objektivet fungerar bra som en resezoom. Naturligtvis finns det objektiv med mindre omfång eller fast brännvidd som presterar bättre, men Tamron 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD håller så hög kvalitet vid alla brännvidder för att hela omfånget är användbart.
Exempelbild Stockholms slott, D500 + 18-400 vid 330 mm, f/6,3, 1/2500, ISO 400. Foto: Martin Agfors
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Med risk för att låta gnällig så måste jag ändå lägga in en brasklapp.
På förstasidan står det bl.a:
" Fotosidan har provat det nya objektivet. Läs mer... "
Men det kommer inte så mycket mer matnyttig information.
Om man vill veta mer ska man köpa magasinet...
Jag får leta mer info på andra forum.
Notera att vi på Fotosidan skiljer på att vi provat något, typ testkört det lite snabbt under ett pressevent, som Sony-objektiven vi skrev om häromveckan och att vi testat något som ju innebär att vi gjort ett komplett test av det vi skriver om.
I stort sett alla tester publiceras först i fotosidan Magasin och sedan efter ett tag på webben. Så kommer ske med det här objektivet när vi testat klart det :)
Jag undrar om man kommer kunna ta del av detta test innan 20e juni? Den ska släppas i USA då och har en släkting som ska hit dagarna efter. Skulle vara kul o få lite info innan om det är värt o köpa :)
Med vänlig hälsning,
Robin
Testet publiceras i Fotosidan Magasin nr 5/2017 som kommer ut i butik just 2017-07-20
//Robin
I så fall varför?
Om inte, finns det något likvärdigt alternativ för fullformat?
Jag skulle behöva ett vettigt reseobjektiv likt detta, för resor där jag inte kan släpa med mig en kameraväska.
Som Per påpekar har Nikon en 28-300 mm som fungerar utmärkt med D750.
Som Magnus påpekar skulle en teoretisk 28-600 mm, dvs, ett objektiv som på din D750 ger samma bildvinklar som en 18-400 ger på en APS-C-kamera, antingen bli rätt klumpigt eller ganska ljussvagt. Skulle man ha en chans att komma ned i närheten av samma vikt och storlek skulle ett sådant 28-600 mm behöva ha en maximal ljusstyrka som varierar mellan f/5 och f/9 (stället för f/3,5-6,3 som 18-400 har) eller troligen ytterligare en aning ljussvagare.
Och till Nikon D750 och andra fullformat, du kan gå ner på DX för att använda denna, självklart med vissa förluster, men samtidigt slippa byta objektiv samt släpa på massa kilon, så kan det vara ok.
I skidbacken kunde jag ta "närbilder" på en åkare vid toppen, sedan sista bilden ca 4 meter bort, bara att zooma på!
/Leif
Min erfarenhet av den här typen av zoomar är inte den bästa men samtidigt kan jag förstå att de är lockande och jag skulle gärna ha den här typen zoom om tester visar att de optiska prestandan är acceptabel.
Synd bara att den zoomar åt fel håll för oss Canon-ägare...
När jag fotar uppdrag åt kunder, om det är idrott, intervjuporträtt eller företeagsevent, ja då kör jag med objektiv som 35/1,8, 24-70/2,8, 70-200/2,8, 85/1,4, 200/2, 300/2,8. Men skulle jag ge mig ut på en tågluff i Europa, en fjällvandring eller ryggsäcksturista i Asien ... Då skulle en APS-C-kamera och det här objektivet vara snudd på perfekt.