Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
31 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Micke.
Visserligen sker allt detta digitalt men resultatet blir identiskt med som om man gjort det med en vanlig (perfekt) kamera. De som jobbat med 3D datoranimeringar förstår det kanske bättre - man skapar en perfekt 3D modell och väljer sedan en kamera, bländare och brännvidd, genom vilken tittaren ser resultatet sedan. Där kan man ha lyxet att ha ett godtyckligt bländartal på en godtycklig brännvidd. :-)
/R
I fallet med Lytro kameran är dock rotationen liten för att istället för flera kameror används små linser som sitter ganska tätt ihop. Dock fullt tillräckligt för att lägga på effekterna som jag beskrev ovan.
Nu börjar kamerorna visst härma mobilerna (läs Nokia Lumia)
efter att mobilerna försökt komma ikapp =)
För den nyfikne rekommenderar jag mycket läsning (+bild&film) här:
http://lightfield-forum.com/en/
(För bakåtsträvare rekommenderar jag en permanent piratlapp över ett öga)
'Muppar som inte kan fota' : Rätt nedsättande om många miljarder människor.
'Snart är allt bara ett knapptryck' +99% av alla foton har varit så rätt länge. Vi lever i en smart phone-tid.
Och det är inte amatörerna som suktar efter denna teknik i första hand. Det är proffsen och de stora filmbolagen som kan skapa samma verk med fasligt mycket mindre medel i slutänden. Vi är alla i utvecklarnas händer, vad vi än må tycka om det (varför sker inte all tillverkning enligt t ex 1955-års recept, och skulle vi verkligen vilja det?).
Vi har bara sett början av den digitala tekniken.
/Richard
Jag undrar om du använder något slags automatik på din kamera (P, A, S?). Kanske autofokus? Eller ljusmätaren?
I min första kamera saknades allt ovanstående. Jag fick uppskatta alla inställningar själv. Bättre bilder blev det inte av det. :-) All teknik som hjälper att strunta i teknik och koncentrera sig på själva bilden är välkommen.
***tillägg*** Svaret var menat till Leif
PS: Även med autofokus måste du fokusera rätt. Och jag mäter faktiskt ljuset med ljusmätare ibland istället för med kameran ;)
One lens to rule them all!
a) Vi har ännu inte sett vad för sorts bildkvalitet detta objektiv levererar.
b) Den låga mängden linser (både förstorande och korrigerande) beror på (enligt Lytro) att mikrolinserna i sensorn fångar upp allt, och sen sker nån form av software-transformering som "rättar" till felen och skapar bilden och därmed undgår man massiva glasbehållare såsom dagens objektiv (Se min andra kommentar här undertill).
Det är bara att vänta och se.
http://www.engadget.com/2014/04/22/lytro-illum/
En bra genomgång av kameran och dess egenskaper.
Fotografi som vi känner till den har funnits i snart 200 år och utvecklingen har kommit rätt långt från Niépce och Daguerres första bilder till dagens digitala kameror, men de fungerar allihopa enligt samma princip. Lytros kameror är annorlunda och jag förutspår att inom några decennier kommer den typen av kamera att vara helt dominerande.