Prylnytt
Kameradelen står i fokus när Sony uppdaterar sin toppmodell Xperia 1 till version två. Smartfonen får fyra bakåtriktade kameror och kan ta 20 bilder per sekund med motivföljande autofokus.
Sony säger sig ha hämtat autofokusteknik från sina Alpha-kameror. Kameradelen har tre konventionella kameror med 12 megapixel. De har dock olika stor sensoryta och ger olika bildvinklar.
Huvudkameran har en relativt stor sensor på 1/1,7 tum, en storlek som var vanlig i premiumkompakter för några år sedan. Bildvinkeln motsvarar 24 mm med småbild och ljusstyrkan är f/1,7.
En ultravidvinkelkamera ger en bildvinkel motsvarande 16 mm. Sensorn har storleken 1/2,55 tum och ljusstyrkan är f/2,2.
Det finns också en telekamera med en bildvinkel som motsvarar 70 mm med småbild. Sensorstoleken är blott 1/3,4 tum och ljusstyrkan är f/2,4.
Vidvinkel- och telekameran har optisk bildstabilisering, men inte ultravidvinkelkameran. Stillbilder kan lagras i råformat.
Vid 16 mm och 24 mm använder kameran pixlar med dubbla dioder för att få fasavkännande autofokus som kan följa motivet med skärpan. Vid 70 mm får autofokusen får stöd av den fjärdekameran som är en tof-kamera, time-of-flight. Det är en slags radarkamera som kan mäta djup.
24 mm-kameran kan ta 20 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus och ljusmätning. Vid 16 och 70 mm fungerar dessa funktioner i upp till 10 bilder per sekund.
Den främre selfie-kameran ger bildfiler med 8 megapixel. Sensorstorleken är 1/4 tum och ljusstyrkan är f/2,2.
Sony Xperia 1 II klarar ett snabbt dopp.
Vid videotagning får det att lagra 120 bildrutor per sekund i 10 bitars HDR med full-HD-storlek. Med 4K-storlek (21:9) går det att välja bildfrekvenser upp till 60 bildrutor per sekund.
7 Kommentarer
Logga in för att kommentera
https://www.engadget.com/2020/02/24/sony-xperia-pro-smartphone-hdmi-mmwave/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_NX
Samsung har tillverkat ett par telefon/kamera-hybrider med Android, men de har inte gjort någon större succé.
Sen är idén med fraktionstum kanske inte helt galen 1/2” eller 1/4” är ganska intuitivt, men när de kör med fraktionstum med decimaler i nämnaren blir det bara knasigt. 1/1,7; 1/2,2 samt 1/3,3 hade det inte varit enklare att skriva 15 mm; 11,5 mm och 7,7 mm, eller är det för att undvika blanda ihop sensorstorlek och brännvidd?
Sensorerna är _inte_ det antal millimeter du skriver. Storlekarna i tum syftar på hur stor den gamla bildupptagande ytan var på videorör med den storleken, så den faktiska sensorstorleken är i själva verket mindre.