Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Sigma 28-70/2,8 DG DN C – ljusstark och kompakt

Sigma 28-70/2,8 DG DN C – ljusstark och kompakt

Sigma 28-70 mm f/2,8 DG DN Contemporary är en normalzoom med ljusstyrka f/2,8 som är ovanligt kompakt och lätt. 

Objektivet säljs med Sony E- och Leica L-fattning och är en nedbantad version av 24-70 mm f/2,8 DG DN Art. Genom att minska zoomomfånget från 24-70 till 28-70 mm har vikten reducerats med 365 g till 470 g.

Den optiska ambitionsnivån är fortfarande hög och Sigma 28-70/2,8 DG DN C har flera avancerade linselement som reducerar optiska fel som koma och kromatisk aberration eftersom de är svåra att kompensera bort i efterhand. Det finns tre asfäriskt formade linselement, två FLD-linser och två SLD-linser. 

Delar av objektivet är gjort av en sorts polykarbonat som kallas TSC (Thermally Stable Composite) istället för metall. Materialen ger samma precision, men man spar vikt. Sigma har jobbat med att ge dessa detaljer en ytbehandling som gör att de ger hög kvalitetskänsla.

Närgränsen är 19 cm vid 28 mm och 38 cm vid 70 mm. Filterdiametern är 67 mm och objektivet längd är 102 mm. Fokuseringen sköts av en stegmotor. Objektivet har viss vädertätning och frontlinsen är fluorbehandlad för att skydda mot väta, fett och smuts.

Det rekommenderade priset för Sigma 28-70 mm f/2,8 DG DN Contemporary är 9.000 kronor inklusive moms.



Publicerad 2021-02-24.

3 Kommentarer

gamleJ 2021-02-25 08:26  
Finns det några signaler kring när objektiv som detta även kommer för RF? Jag hade nog förväntat mig att det skulle gå snabbare för tredjepart att skapa RF och Z objektiv. Kanske blir det en ketchupeffekt vad det lider.
Svar från froderberg 2021-02-25 08:44
Sigma och Tamron jobbar båda på att få fram RF- och Z-objektiv. Men det är inte helt enkelt att knäcka hur systemen fungerar.
sceptic 2021-02-25 23:44
Canon och Nikon vägrar som bekant släppa på protokollen för kommunikation/styrning mellan hus och optik (till skillnad från Sony). De verkar ju dra åt snaran ytterligare för att inte tappa försäljning till tredjepart, bland annat genom att detektera icke-originalbatterier och helt enkelt vägra starta med ett sådant (jag minns inte exakt vilken tillverkare det rörde sig om). Frågan är om de inte kommer sätta liknande spärrar för objektiv också, det är säkerligen tekniskt genomförbart.
ztenlund 2021-02-26 15:47
Jag tror förstås att det var något helt annat än generositet som gjorde att Sony hanterade sitt protokoll som de gjorde från början...

Sedan är det ett faktum att det redan finns enstaka AF-objektiv till Canons och Nikons spegellösa och det dök väl upp något adapter för att ge AF med manuella objektiv nyligen också, åtminstone till NIkon. Det kan förstås vara så att dessa presterar sämre än vad Sigma och Tamron tycker duger, men att de inte skulle klara av detta om mer udda gör det tror jag inte på. Sedan finns det också en fråga om vid vilken tidpunkt de bedömer att det är lönsamt att verkligen släppa ordentligt med objektiv. Minnet verkar hos många vara påtagligt kort, men det dröjde många år med Sonys E-fattning innan det kom ett meningsfullt sortiment från Sigma och Tamron. Till m4/3, som till och med är en öppen standard, finns det väldigt lite från dem.

Att saker slutar fungera behöver inte vara för att tillverkaren j*vlas, även om det skulle kunna vara det. Förklaringen kan vara mycket enklare: prylarna följer inte specifikationen eftersom tillverkaren inte känner till den i sin helhet.
Svar från froderberg 2021-02-27 19:59
Visst var det så att Sony valde att vara öppen med sin E-fattning för att snabbt skapa ett stort objektivutbud med hjälp av tredjepartstillverkare.

Numer säger Sony att det ursprungliga protokollet är öppet, men inte de hur Sony vidareutvecklat kommunikationen.

Merläsning

ANNONS