Att fotografera med film har blivit på modet och Ricoh hakar på trenden med halvformatskameran Pentax 17 – en kamera med historiska anor.
Halvformat innebär att negativet är hälften så stort som småbild, 24 x 17 mm istället för 36 x 24 mm. Det innebär att det ryms dubbelt så många bilder på en filmrulle, 72 i stället för 36 exponeringar.
Halvformatet hade sin storhetstid under 60- och 70-talet, men blev aldrig någon jättesuccé. De mest kända kamerorna är Canon Dialoch Olympus Pen, men även Nikon och Leica med flera har gjort halvformatskameror. Ricoh framhäver gärna Ricoh Auto Half från 1962.
Enligt Petapixel är Pentax 17 den första nykonstruerade analoga kameran på 19 år.
Pentax 17 är starkt inspirerad av tidigare Pentax-kameror, exempelvis baseras filmframmatningsarmen på pocketkameran Pentax Auto 110. Färgen på kamerahuset kommer från Pentax LX Titan 75-year Special edition och återspolningsveven från Pentax Spotmatic.
Pentax LX Titan 75-year Special edition har inspirerat till färgen på kamerahusets metalldelar.
Pentax 17 har ett nyutvecklat objektiv (25 mm f/3,5) som ger samma bildutsnitt som 37 mm med småbild. För att hålla nere kostnaderna finns ingen autofokus utan istället används zonfokusering, det vill säga att man ställer skärpan på ett ungefär och litar på att motivet täcks av skärpedjupet. Sökaren visar inställd fokuszon.
Närgränsen är 25 cm och filterdiametern 40,5 mm. Slutarens arbetsområde är 1/350 sek till 4 sek. Det finns också ett trådutlösaruttag om man vill bestämma exponeringstiden själv med bild-läget.
Det har ryktats om att Pentax nya analoga kamera skulle få automatisk filmframmatning för att spara pengar. Det hade antagligen inte kunderna som vill fotografera ”på riktigt” gillar – och det tycks Ricoh ha insett och försett kameran med en traditionell frammatningsarm.
Kamerahuset är gjort av magnesium för att ge den rätta klassiska metallkänslan. Kameran väger 290 gram utan batteri och film.
Någon avläsning av DX-kod finns inte utan man får manuellt ställa in filmkänsligheten mellan ISO 50 och 3200.
Endast automatisk exponering
Pentax 17 är tänkt att användas med exponeringsautomatik och det finns exponeringskompensation, men inget läge för manuell exponering. Kanske anses det för avancerat för den unga målgruppen? Totalt finns sex olika automatiklägen.
Det finns en inbyggd blixt som kan utlösas automatiskt, på kommando eller stängas av helt.
Det rekommenderade priset för Pentax är 6 799 kronor.
Jag tycker att det är en väldigt trevlig kamera. Redan efter första rullen var det lättare att sätta rätt avstånd. Exponeringen känns balanserad. Linsen är skarp och ger fina bilder. Jag har endast fotat Tri-X med den. Men är nöjd. Det är såklart en kamera för en speciell typ av användare, den är inte för alla. Det är svårt att svara på om jag hade köpt den eftersom jag inte har betalat för mitt ex. Men jag använder den dagligen.
Bra releasevideo (den med japanske projektledaren). Varför Pentax vill (åter)lansera analogt för en ung och bred publik. Och en lång radda delbeslut. Intressant att man valt halvformat (halva filmkostnaden) och att det är en i många avseenden påkostad kamera med återhållen design och äkta gravyr. Ingen autofokus, manuell frammatning, synliga skruvar med spårskallar, wow!
Kul! Först kändes det märkligt val med half-frame, men när man tänker på hur mycket som är vertikalt idag (smartphones) och att man halverar konstnaden "per bild" samt att detaljerna ändå lär räcka bra för social media så känns det givet. Såklart även ett sätt att sticka ut mot många av de bättre begagnade analoga kompaktkamerorna som fortfarande går att få tag på.
Om jag inte hade en Nikon F2 och en Nikon FM stående i vitrinskåpet, så hade denna Pentax-kamera varit superintressant (om jag nu funderade på att plåta film igen).
Å ena sidan räcker filmen dubbelt så länge. Å andra sidan blir upplösningen dubbelt så dålig. Nej, jag skulle inte köpa den. Fiska upp en begagnad halvformatare från 60-talet om man vill uppleva den halverade kvalitén. 😉
Den tilltänkta målgruppen är inte ute efter teknisk perfektion – tvärt om! De vill ha korniga bilder med lite knasiga färger som inte alls känns digitala.
Nej precis. Idag har jag gått en fotgraferingssession på några timmar. Två 120-filmer gick åt, alltså 24 bilder totalt. Nu kan jag framkalla dom direkt när jag kommer hem. Med en halvformatare får jag vänta tills ytterligare minst två fotorundor avverkats, innan jag kan framkalla filmen. Det går oftast inte mer än 12 eller 24 bilder per runda jag gör. Eller är det så att man kanske skjuter en massa på chans när man har 72 bilder på en rulle? Det blir mera spontant, och kanske lite roligare på det viset. En speciell typ av vardagsbilder. Halvformatet är nog mera för snapshots på daglig basis, typ en mobil. Men visst går det göra seriösa arbeten med en sån här kamera också, det kommer exempel på det, var så säker.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
/B