Prylnytt
Introducerar man ett nytt kamerasystem med en ny objektivbajonett blir det ju naturligt att också introducera en ny objektivserie. Utöver de tre objektiv som dyker upp i höst så finns det en lanseringsplan med 20 ytterligare objektiv de närmsta tre åren.
I samband med lanseringen av de två första kamerahusen i Z-systemet har Nikon också presenterat tre objektiv, en adapter för F-objektiv plus att man berättar att man utvecklar ett 58 mm f/0,95 Noct. Men det kommer faktiskt mer, utöver Noct-objektivet utlovar de ytterligare fem namngivna objektiv under 2019. De utlovar även sex objektiv för 2020, varav tre är namngivna. Och 2021 skall det komma hela åtta objektiv, men där har de bara uppgett just antalet än så länge.
Officiella namnet på serien med nya objektiv är S-line
Men vi börjar med objektiven och adaptern som är aktuella redan i höst. När Nikon beskriver dem trycker de mycket på prestanda. De är ju inte de minsta och lättaste bland objektiv med liknande specifikationer, men Nikon verkar ha satsat hårt på prestanda och att det skall vara bra prestanda hela vägen ut i kanter och hörn även vid maxbländaren. Objektiven skall dessutom ha kompensation för så kallad focus breathing, att brännvidden ändras med fokusavståndet. Och objektiven är vädertätade.
Normalzoom
Zoomen Nikon Z 24-70 mm f/4 S har en närgräns på 0,3 meter genom hela omfånget, bland linselementen hittar du ett lågspridande ED-element, ett asfäriskt ED-element och tre "vanliga" asfäriska element. Frontlinsen är fluorbehandlad. När du inte använder kameran kan du dra ihop objektivet så det blir extra kompakt.
Z 24-70 mm f/4 S.
Vidvinkel
Nikon Z 35 mm f/1,8 S skall även det vara skarpt ut i kanterna, trots den hyfsat stora maxbländaren. Det skall vara välkorrigerat för koma, ha snygg oskärpa och har två linselement av ED-typ och tre asfäriska element.
Z 35 mm f/1,8 S på en Z7.
Normalobjektiv
Nikon Z 50 mm f/1,8 har en stepmotor (STM) för fokusering, skall vara extra välkorrigerad för axiell kromatisk aberration, alltså att olika färger bryts till olika skärpeplan, en vanlig källa till oskärpa. Här hittar du två ED-linselement och två asfäriska.
Adapter
Adaptern FTZ ("F to Z") gör att du kan montera objektiv med F-bajonett på Z-kamerorna. Den ger bländarstyrning med objektiv som har Ai-styrning, alltså den mekaniska koppling Nikon länge använt för bländarstyrning. Enligt Nikon rör det sig om runt 350 objektiv. Du får autofokus med AF-S- och AF-P-objektiv, inte med äldre AF-objektiv. I och med att kamerahusen i Z-serien har inbyggd stabilisering stabiliseras bilden även med F-objektiv utan egen VR. Har objektivet optisk stabilisering samarbetar de två stabiliseringssystemen. Adaptern är vädertätad och har ett stativfäste.
Adaptern FTZ.
Extremt ljusstark normal
Utöver de här tre objektiven och adaptern så berättade Nikon lite om den Z 58 mm f/0,95 S Noct som man håller på och utvecklar och skall dyka upp nästa år. Den saknar autofokus och skall enligt Nikon utgöra prestandatoppen i objektivserien för de nya Z-kamerorna. Den skall vara skarp, ha mycket bra oskärpeteckning och vara välkorrigerad för aberrationer. Den lär nog varken bli liten, lätt eller billig.
Genomgående när Nikon beskriver objektiven tar de upp att den nya vidare objektivbajonetten i Z-kamerorna gör det enklare för dem att bygga högpresterande objektiv. Och just optikutvecklare på Nikon borde ju ha omfattande erfarenhet av hur mycket extra arbete det krävs när man har en trång bajonett.
Lanseringsplan
Lanseringsplan ("roadmap") för objektiv de närmsta tre åren, av totalt tolv presenterade eller namngivna objektiv är över hälften, sju stycken, fasta och fem av dem är f/1,8-objektiv vars storlek bör kunna hålls måttlig. Känns logiskt till en spegelfri kamera.
Priser
Z 24-70 mm f/4 S kostar 11 990 kronor inklusive moms och Z 35 mm f/1,8 S kostar 9 990 kronor. Adaptern FTZ kostar 3 299 kronor. Alla de här tre börjar säljas i slutet av september. Z 50 mm f/1,8 S börjar säjas i slutet av november och kommer då att kosta 6 990 kronor inklusive moms. Notera att Z 24-70/4, Z 35/1,8 och synnerhet FTZ blir billigare om du köper dem i paket med en Z-kamera.
17 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Personligen tycker jag det ibland finns ett överfokus på bildkvalitet på bekostnad av storlek och vikt, men uppenbarligen tillhör jag en minoritet där.
Jag har bara haft chansen att prova zoomen ännu, men den ser helt klart mycket imponerande ut från ett prestandaperspektiv. Den är dessutom rätt kompakt, i synnerhet när man "fäller ihop" den (genom att så att säga zooma förbi 24 mm-läget).
Men generellt är tanken är att de nya objektiven skall utnyttja fördelarna med den nya fattningen - den stora diameteren och det korta registreringsavståndet.
https://www.dpreview.com/articles/0243883882/a-closer-look-at-nikon-s-new-z-6-and-future-z-mount-lenses?slide=13
Tror Nikon inte kunde låta bli att bräcka Canons 50/1,0 L när de nu hade möjlighet tack vare ännu större fattning :D
Leica Noctilux 50mm f/0.95 finns också. Troligen bättre prestanda än Canonobjektivet ovan.
Sen finns även Mitakon Speedmaster 50mm f/0.95. Rätt billigt (jämförelsevis) och hyfsade prestanda.
Jag hoppas (och tror) att Nikon 58mm f/0.95 kommer att ha bättre prestanda än Canon 50mm f/1.0. Det senare objektivet tror många att Canon tillverkade med huvudsyftet att knäppa Nikon på näsan, och det är inte speciellt bra på full öppning.
När det gäller telen vinner man inte lika mycket i storlek eller prestanda på speciella spegelfria versioner - de skulle bli ungefär lika stora och tunga. Så där verkar Nikon lita på att de befintliga telena fungerar bra via adapter - och att döma av de som provat så verkar det stämma.
I pressmaterialet för 500/5,6 PF framhåller de hur praktisk den blir på de nya Z-kamerorna med sin kompakta storlek. Så de verkar inte alls se det som att man skall köra DSLR för telefoto.
24-70/4 - 500 g
35/1,8 - 370 g
50/1,8 - 415 g
FTZ-adaptern - 135 g
Hälsar
/den andre Martin