Prylnytt
Nokia fortsätter satsa på kameramobiler med 41 megapixel. Det kan låta galet med så många pixlar, men nya Nokia Lumia 1020 är en mycket seriös kameramobil.
Nokia har under flera år satsat på mobiler med extra bra kamerafunktion. Förra året lanserades Nokia 808 Pureview med en bakbelyst sensor på 41 megapixel. 808:an gav bildkvalitet i en helt annan klass än andra kameramobiler, men i och med att den innehöll operativsystemet Symbian var telefonen svårsåld. Nokia Lumia 1020 har istället operativsystemet Windows Phone 8.
Mobilen har även fått en ny app som styr kamerafunktionen – Nokia Pro Camera. Det vara enkelt och samtidigt ger bättre kontroll och fler funktioner än tidigare kameraprogram. Det går att ställa in slutartid, bländare och iso – vilket är ovanligt med kameramobiler.
Hipstamatic har tagit fram en exklusiv app för Lumia 1020 - Hipstamatic Oggl Pro. För den som vill utveckla egna bildappar till mobilen har Nokia tagit fram ett utvecklarkit.
Stor sensor med 41 megapixel Nokias sensor har två fördelar jämfört med andra mobiler – större sensor och fler pixlar. Sensornplattan har storleken 1/1,5" vilket är större än i vanliga kompaktkameror. Föregångaren 808 Purewiew hade en aningen större sensor - 1/1,2" - men bakbelysningen (BSI) i den nya sensorn ska ändå ge lägre brus i svagt ljus enligt Nokia.
Kvalitetskompakter har oftast sensorstorleken 1/1,7" och billigare kompakter den ännu mindre storleken 1/2,5". HTC One är en uttalad kameramobil och har sensorstorleken 1/3" (4,8 x 3,6 mm). Den ljusfångande sensorytan är bara en femtedel så stor jämfört med Nokia Lumia 1020.
En större sensor kan fånga mer ljus och därmed ge mindre brus och större tonomfång. Detta är grunden till bildkvaliteten hos Nokias 41 megapixel-sensor. Om ljuset ändå inte räcker till finns en xenon-blixt för stillbilder och en led-lampa för video.
Försämrar inte så många pixlar bildkvaliteten? Inte om vi jämför hela bilder i samma storlek. Det finns inga andra sensorer i samma storlek med färre pixlar att jämföra med – istället kan vi ta Nikon D600 och D800 som ett exempel. De har båda samma sensorstorlek (36x24 mm) och tillhör samma sensorgeneration, men har olika många pixlar – 24 respektive 36 megapixel. Vid lika stora utskrifter blir det lika mycket brus, men D800 ger aningen snyggare brus tack vare högre upplösning.
Nokia Lumia 1020 har samma pixelstorlek som Apple Iphone 4S. Borde inte då bilderna bli lika? Återigen år det sensorstorleken som avgör. Vi tar åter Nikon som exempel. D800 och D7000 har nästan identisk pixelstorlek, 4,70 respektive 4,73 mikrometer. Ändå har D800 0,5 stegs större tonomfång och ger mindre brus (se DXO). En större sensor kan fånga mer ljusinformation. Läs mer här och här.
Fler pixlar kan ge högre upplösning och möjlighet att beskära bilderna kraftigt. För att dra ordentlig nytta av pixlarna har Nokia tagit hjälp av tyska Zeiss för att utveckla ett skarpt objektiv. En mobiltelefon ska gärna vara så platt som möjligt – då blir det svårt att göra ett bra zoomombjektiv. Likt Nokia 808 går det att använda mängden pixlar för att zooma digitalt istället.
Nokia Lumia 1020 sparar bilderna i två versioner. Dels i nästan full upplösning (38 megapixel) och dels i en 5 megapixel-version som lätt kan delas via sociala medier som Facebook eller mejlas iväg. Om man ångrar den digitala zoomningen kan man använda sig av bildversionen med full upplösning.
Att bildfilen inte blir större än 38 megapixel beror på att sensorns hela yta aldrig används. Vid 4:3 används inte den fulla bredden och vid 16:9 används inte den fulla höjden. Det ger tre fördelar - dels utnyttjas sensorn mer effektivt vid 16:9, dels utnyttjas bildcirkeln mer effektivt (se bild ovan) och slutligen får man större bildvinkel i 16:9 än vid konventionell beskärning. Bildvinkeln blir motsvarande 26 mm jämfört småbildsformatet vid 16:9 och 28 mm vid 4:3. Panasonic har haft en liknande lösning i sina LX-modeller.
Vid skapandet av 5 megapixel-bilden används bildsampling som ska ge högre verklig upplösning än en motsvarande sensor med 5 megapixel. Men kan grovt säga att en mängden pixlar kan halveras med bibehållen upplösning. Nedskalning kan också minska mägden brus. Här är ett bildexempel ur Nokia Lumia 1020 White papers som påstås visa skillnaden mellan en vanlig 5 megapixelsensor i samma storlek och Lumia 1020:
Optisk bildstabilisering
Telefonen har naturligtvis även en videofunktion och spar ner filmer i full-HD-storlek (1080p). Även vid filmning kan den höga upplösningen nyttjas. Vid 1080p kan man zooma digitalt upp till fyra gånger. Vid HD-storlek 720p kan man zooma sex gånger.
Nokia uppger att deras optiska bildstabilisering utvecklats vidare och blivit mer effektiv. De uppger också att mikrofonen ska vara av ovanligt hög kvalitet.
Nokia Lumia 1020 beräknas komma till den svenska marknaden under fjärde kvartalet. Den tillverkas i färgerna gult, vitt och svart.
I vårt forum diskuteras Nokia Lumia 1020 här.
29 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det jag dock stör mig på är telefonens gammalmodiga skärmupplösning på endast 768p; borde ha varit 1080p för dagens standarder; att kunna marknadsföra telefonen som en FullHD säljer, även om det egentligen är onödigt.
2000 mAh batteri känns lite lite, eller?
Kanske detta blir min framtida uppdatering när den kommer ner i pris lite.
http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=5506&idPhone2=4967
Skärm, kamera och RAM-minne är de enda skillnaderna (även om kameran är en stor uppdatering).
http://conversations.nokia.com/2013/07/11/nokia-lumia-1020-picture-gallery-zoom-in/
...eller en Sonylur med riktig skärm!
Slår man ihop allt så har vi väl snart en småbildssensor i mobilen! =D
Nokia Lumia 1020 använder liknande sensorteknik som Sony har i sina sensorer, så man kan undra om inte Nokia köper in sin sensor från Sony. Därmed kommer kanske också en liknande modell från Sony Mobile. Relationen mellan Sony Ericsson/Sony Mobile och Sonys sensorfirma har dock varit lite frostig tidigare. Sony Ericsson kunde exemplelvis inte komma ut med en modell då Sonys sensorfirma prioriterade att sälja till Apple istället när det var trångt i produktionen.
Jag är en mycket lycklig ägare till Windows Phone sedan de kom. Hemma har fru och dottern Iphones och jag har kunnat jämför dem helt och hållet.
Gällande ditt datorval kan jag säga att många av dem jag känner som köper Mac användes Windows som operativsystem. De gillar komponentkvalitén och designen i Mac:en (som onekligen är överlag bättre än i PC-världen) men trivs bättre med Windows, särskilt 8. Dessutom finns det lååååånt fler program och spel än till OS X. Andra har fallit för lögner av Apple-säljare om att, tex, OS X inte drabbas av virus lika mycket som Windows medan vi som vet (jag är mjukvaruutvecklare) är medvetna om det motsatta - Microsoft (om någon) är det som har fått drabbas av virus i många år och har dels mycket kunskap om det och hur man designar sina program, dels hur viktiga uppdateringar görs och hur ofta de skickas. Ju fler Mac-användare (med OS X såklart) det finns desto närmare den kritiska massan tills buset fattar att det går att tjäna på att angripa Mac. Bara en tidsfråga, med andra ord.
808 är en fantastisk kamera, men en telefon med en del brister... :-]
Samma sensor som 808 i en Windows- eller Symbian-lur, tack.
Visst har 1020 digital zoom. Såväl vid filmning som stillbild.
http://www.pareli.se/bild/2013-05-18-0088.jpg
http://www.pareli.se/bild/large-sensor-city-view.jpg
Mer (och fulare) brus och sämre optik framförallt i hörnen.
Om 1020 har den digitala zoomen ner till 8 Mpix är den ändå klart intressant, eftersom den har ett bättre OS. 38 Mpix är väldigt mycket och när man drar ner filerna till 12-15 Mpix försvinner det mesta av bruset och skärpan jämnas ut.
Och Hipstamatic har tagit fram en "exklusiv app" för den. Det första man skall göra med den förmodade bra bildkvaliten är alltså att läga på något löjligt filter så det ser så där skönt kasst ut. Varför inte bara tejpa fast en vanlig nalle på en Holga?