Prylnytt
Många fotografer och bildbehandlare har undrat om Mac Pro-serien varit på väg att försvinna. Apple visar nu upp en ny Pro-generation som är en åttondel så stor som dagens Pro-modeller. Givetvis blir nya Mac Pro snabbare.
Mac Pro har varit Apples mest traditionella dator med sin tornkonstruktion. Den nya Pro-serien har Apples mest okonventionella form. Datorn är cylinderformad och ser närmast ut som en subwoofer till en bilstereo.
Syftet med konstruktionen är att ge effektiv och tyst kylning. Elektroniken sitter monterad på en central kylfläns. På kortsidan finns fläktar. Intels Xeon E5-processorer används, med upp till tolv processorkärnor för den som renderar mycket grafik.
Mac Pro har sex Thunderbolt 2-utgångar som medger anslutning av kedja av upp till sex enheter per utgång, alltså maximalt 36 enheter. Det finns också fyra USB3-utgångar, en HDMI 1.4-kontakt samt dubbla gigabit ethernet-kontakter.
För den som vill redigera 4K-video finns möjlighet att ansluta upp till tre 4K-skärmar.
Nya Mac Pro uppges vara 2,5 gånger snabbare än den nuvarande serien. Det har, förutom med de nya processorerna, skett genom snabb flashbaserad SSD-lagring med PCI Express-koppling (2,5 gånger snabbare än SATA), intern bandbredd mellan 40-60 GB/sekund, dubbla AMD Firepro workstation grafikkort och fyrkanals 1866Mhz minneskretsar.
Den trådlösa kommunikationer sker genom 802.11ac och Bluetooth 4.0.
Apple har inte angett någon exakt tidpunkt för lansering, utan säger bara "senare i år". De anger inte heller inga prisuppgiter.
27 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Problemet här är att de gått ifrån "Pro"-definitionen och gått över till något jag skulle jämföra med spelkonsoler: Väldigt konkurrenskraftiga specifikationer idag med hög prestanda i jämförelse med många datorer. Precis som dagens spelkonsoler. Men problemet jag ser uppstår med tiden när det kommer nya komponenter som man annars kunde uppgradera eller sätta till, vilket nu inte verkar vara möjligt.
"Pro"-segmentet har varit Apples enda segment där konsumenten haft valmöjligheter till att själv bestämma komponenter och prestanda. I och med denna slutna design tas detta ifrån dem och det känns dåligt.
Avsaknad av PCI-E-portar och andra expansionsmöjligheter gör detta paket till tämligen svårflörtad (i mina ögon iaf). Visst: Apple erbjuder thunderbolt-kopplad expansionsbox vari man kan sätta uppgraderingar, men då förlorar man genast syftet med denna kompakta design.
- Visst: Vissa ser det som en fördel att man kan ha "plugga-i-vid-behov"-grafikkortsmöjlighet, men tja... hur ser ni på den saken?
Ett annat problem jag ser är dess storlek och kompakta form; jag är inte säker på detta, utan undrar: Betyder inte denna design att de måste använda laptop/mobil-varianter på grafikkort och processorer för att få plats i designen likt deras iMac-serie? Nån som vet?
Men vill ännu påpeka att med den utgångsprestanda som nämns i pressreleasen så behövs inte mycket uppdateringar göras på minst ett halvt decennium, så på det sättet är det väldigt bra "value-for-money" (beroende på om den blir prissatt inom rimlighetens gränser).
När det kommer till expansion, har du 6 thunderbolt 2 uttag som förmodligen inte kommer flaskhalsa något. Visst blir den inte lika kompakt, men bättre än att göra den dubbelt så stor för att lämna plats åt "möjligt expansion". Skulle nog vara för svårt för de flesta att byta ut grafiken på den nya ändå. Bättre att slippa dom klagomålen.
De lär säkert kunna göra snygga expansioner som matchar chassit, så det ser ut som en liten familj med Mac Pros med expansioner.
Value-for-money kommer det aldrig vara om du jämför med att köpa lösa delar. Även om den skulle kosta 20k, så kommer folka klaga. Jag skulle gissa på nånstans över 30k.
Och ja, jag vet om den stora mängden externa uttag, och det säger jag inte emot, men det var just det jag påpekade om att det då blir en massa extra lådor. Inte för att det mig personligen skulle göra något (mitt datorbord är redan fylld med externa hårddiskar och annat externt), men för de som har utrymmesbrist så kan det vara ett problem. Bara ett par tankar....
Men P. Rutqvist (nedan) har en bra poäng i att detta är den första prestandadatorn som man verkligen kan kalla mobil. Fast jag skulle dock vilja ha en WQHD/4K skärm kopplad till denna; inget mindre. Och då går nog mobiliteten förlorad. ^^ Fast det borde väl inte räcka länge till förrän ihopvikbara skärmar kommer som är väldigt tunna....
Har själv alltid sagt att Mac Pro varit överprissatt. Men när jag tänker efter så senaste spel- och arbetsdatorn (PC) som jag planerade slutade på 2800 euro (ca 25k SEK), och jämför man rent teoretiska specifikationer med denna Mac Pro så var jag inte ens i närheten vad gäller varken RAM eller GPU (hade planerat 16 GB 1800 mHz RAM + 2x 2gb NVIDIA GTX680 OC) och knappast heller processor output.
Så är det egentligen så dålig value for money?
Kan nån föresten säga vad som gör en 3.0 gHz hexacore Xeon effektivare än en 3.0 gHz hexacore i7? Varför ser man så sällan (nästan aldrig) xeon processorer i speldatorer (inte ens värstingarna för 60k - 70k SEK)?
Nu är den mera mac mini, typ.
Trist.
Gillar inte heller att s-ata tagits bort.
Sen är det ju inte helt fel med riktigt snabbt internlagring, att vanliga SSD plötsligt är långsamma är ju lite intressant...
Sen tror jag att det kan vara en stor fördel på ett större produktionsbolag, brinner datorn upp så kan du bara dra loss alla sladdar och in med en ny och fortsätta att redigera utan att börja behöva montera ut diskar och capturekort. Att separerr processor och grafik från capture och lagring, vilket innebär att du kan köra med en Mac Book Air (med ett TB diskpaket) på fältet och sedan fortsätta redigera med en Pro när man kommer hem.
Att man sedan kan ta med sig en relativt liten dator som kan köra det mesta är inte fel, spännande och se om ett år om det var före sin tid eller helt fel, jag tror de valde rätt!
Får bo på mitt skrivbord om någon annan betalar :)
Får bo på mitt skrivbord om någon annan betalar :)
På 90-talet valde jag mellan Apple och PC. Efter några samtal och skrivna meddelanden till support, kundservice och äppelsäljare, så valde jag utan tvekan PC. PC är utvecklingsbart, Apple är inte utvecklingsbart. Ett obekvämt faktum.
Med hänvisning till hur totalt värdelös en äppelmaskin är i förhållande till PC när det gäller uppgradering och flexibilitet för både mjukvara och hårdvara, så är det obegripligt att Apple fått en sådan ställning som de fått.
Att Apple är "så bra" till en del saker (exempelvis bilder), beror till stor del på att ingen annan har intresse av att ens göra program eller hårdvara till dessa maskiner och de kör sina enda program och sin enda hårdvara.
Hade Apple varit kompatibla med andra komponenter och program, så hade de inte lyckats hålla sig kvar som "prestandamaskiner". De som uteslutande sysslar med apple och fördömer PC, tror jag personligen inte har varken intresse eller kunskap om att utveckla annat än vad som råkar finnas färdigt.
Designen är, ungefär som, med Bang Olufsen tilltalande, annorlunda och iögonfallande. Funktionerna är dock inte lika bra som utseendet. Funktionerna är absolut att föredra om valet måste göras. När det kommer till support, så är PC överlägsen och urvalet av möjligheter utöver enstaka funktioner omfattande. Jag gillar designen hos både apple och bang men jag är ovillig att betala för funktioner som för andra har som standard.
En PC går att proppa full med funktioner, program och utbytbar hårdvara. Det är utvecklingsbart, funktionellt, praktiskt och på alla vis användarvänligt.
Hade priset varit ungefär hälften i förhållande till vad de kostar och prestanda/kompatibilitet apple har, så är det ett möjligt alternativ.
Att bli "märksesslav" är tyvärr mångas lott och de som inte har en egen personlighet att identifiera sig med, får också betala för den identitet, kvasielit och kvasiprofessionalitet de vill tillhöra.
Apple går bra att surfa med också men det gör vilken PC som helst också, så det är inget man borde skryta med, då det är en självklar funktion bland en mängd andra på PC.
Windows är nog OK för slösurfande, men för oss som sysslar yrkesmässigt med att skriva program är det mest en p**n in the *ss (och jag har sysslat med programvaruutveckling till Windows alldeles för mycket).
Jag betvivlar inte alls det du säger om programmering och de olika systemens "enkelhet". Om det är programmeringsintresse artikeln handlade om, så finns LINUX och en mängd annat att syssla med. Linux är visst ok för dem som vill klottra i filer hela dagarna för att få saker att fungera. Jag har tröttnat på sådant genom åren och föredrar färdiga och fungerande program. Själva nyfikenheten har slocknat lite på grund av den ständiga ström av saker som dyker upp och som inte längre är möjlig att hålla sig uppdaterad med.
Jag tycker bara att den "image" man köper genom att bli Äpplefantast och samtidigt döma ut allt annat på planeten är för dyrköpt. Det finns en anledning varför Apple inte kört om Microsoft/PC.
PC är absolut användarvänligt, fungerande och lättanvänt i princip oavsett vad du har tänkt att göra med datorn.
Övergår man från användandet av de olika produkterna till programmering, så har vi hamnat på en helt annan diskussion.
MAC/APPLE är fortfarande för dyrt, för ickekompatibelt med mjuk/hårdvara av annat slag än det som Apple bestämmer sig för och kvasieliten som skapas runt om dessa produkter kommer sannolikt aldrig att ändra sig.
Exempel som de flesta börjar både känna till och, tyvärr, börjar vänja sig vid är I-phone-hysterin. Den kommer att avta med tiden när människor i största allmänhet börjar begripa hur de ingår i ett planerat produktföråldringssystem som de ständigt måste uppdatera sig i för att fortfarande tillhöra "sin elit" eller har "rätt färg på mössa och halsduk".
Jag har aldrig motsagt att Apple fungerar till bilder eller de saker som de olika maskinerna är anpassade till. Det jag tycker är fel, framgår mer än tydligt i mitt inlägg.
En PC med viss prestanda (jag diskuterar fortfarande inte programmering) kostar nästan hälften av vad Appleprodukt med motsvarande prestanda kostar.
Om man måste hänvisa och påstå en sorts "professionalitet" genom att använda MAC/PC, så är man genast tillhörande den "kvasielit" jag hänvisar till. Tyvärr.
Apple kör dessutom en hel del med Intel. Möjligt att de börjat med ARM? eller vad det heter? Jag är inte lika uppdaterad som jag var förr. Mycket på grund av den modellbytes-uppgraderingshysteri som varit de sista fem åren.
Måhända har en Apple-dator dator ett sämre pris/prestanda-förhållande än andra datorer, men det tvistas det ständigt om. Man måste göra en "rättvis" jämförelse, och hur gör man det?
Det bästa med Mac OS X är dock inte att det är ett unix-system, utan att det har fantastiskt mycket bättre ergonomi än MS Windows. (Och jag har använt MS Windows sen Windows 3.1 fram till Windows 7 (Windows 8 övergav jag snabbt; det är bara _för_ konstigt)).
Jag har alltså inte valt Macintosh av estetiska skäl, eller prestigeskäl, utan helt enkelt för att en Mac fungerar så mycket bättre för allt jag gör än en Windows-dator.
En Macintosh är en PC. Den har i stort sett samma innanmäte som en PC från Dell, HP eller Acer. Det går alldeles utmärkt att köra MS Windows på en Macintosh om man vill.
Kvasieliten försvarar in i det längsta de saker som påstås utmärka deras påstådda "professionalitet". Eliten behöver inte prylar för att hävda sin kunskap eller professionalitet. Professionalitet är i sig en nivå som innebär att man kan försörja sig på sin verksamhet, inte vilka saker man använder.
Det är alldeles för vanligt att "köpa sin tillhörighet" och på så vis påstå sig vara det ena eller andra, utan att egentligen ha varken kunskaper eller förmåga att vara det de utger sig för att vara.
Det innebär (eftersom det verkar svårt att göra sig förstådd genom att uttrycka det enkelt och oförklarat) att om jag skulle stå vid en Appleprodukt", så är jag "professionell" och att om jag sekunden senare ställer mig vid det som i folkmun kallas PC (som i huvudsak avser MICROSOFTS UTBUD) helt plötsligt blir "icke professionell". Allt på grund av verktygsvalet.
Det går således inte att kalla sig professionell med en viss typ av verktyg men det "anses" vara en professionell tillhörighet om man använder ett annat fabrikat. Sådant här ledsamt att behöva diskutera.
Jag känner till att Mac går att köra som PC (med hänvisning till Microsofts utbud), där Mac/PC har blivit (som ofta i dessa ibland efterblivna diskussionerna) en påstådd skillnad men där båda benämningarna är ett direkt nonsens. (IBM-PC-kompatibel).
Lisa -Xerox - Mac > MacOS <-> IBM - Microsoft > MS-Dos> Windows
Mc Intosh= äppelsort
DOS var, påstås det innan IBM ändrade till Disk Operating System = Dirty Operating System som just då passade en viss, nu välkänd, förmåga som ett lite "coolt" namn.
Jag har hållit mig borta från dessa diskussioner i ett antal år nu och skall nog tänka mig för innan jag hoppar ner i sandlådan igen. Nivån är och förblir densamma.
Diskussionerna hamnar alltid på en nivå som till groteska gränser skyddas av en självutnämnd progrupp.
Det var samma med Terje för några år sedan. Stackars den som ställde sig mot "Terjegruppen". Den diskussion vi för just i ögonblicket har just den nivån.
Hursomhelst så tror jag inte att du har förstått vad jag har skrivit om hur mycket trevligare min tillvaro blev när jag övergav MS Windows (som primärt arbetsredskap, alltså; jag har förstås varit tvungen att använda Windows rätt flitigt även efter övergången till Mac). Det har ingenting med "köpa sin tillhörighet" att göra. Jag "tilhör" inte skaran av Mac-fanatiker, lika lite som jag tillhör skaran av Windows-fanatiker. Den senare skaran brukar dock syssla med just den typen av argumentation som du gör, dvs nedvärdera Mac-användare som ett slags poserande fånar. Visst finns det säkert sådana, men det är ju totalt ointressant när man ska bedöma om en Mac är ett bra arbetsredskap, eller hur? Ett verktygs kvalitet avgörs inte av vilka som använder det.
Det är inget jag egentligen argumenterar mot mer än att MAC har fått en sorts "kvasiPRO-elit".
Om det är så att man tycker sig behöva en MAC eller trivs bättre med MAC än med något annat, då skall man naturligtvis använda MAC. Det är inget konstigt alls med detta.
Det är påståenden om att "proffs jobbar med MAC" och de som inte använder MAC, är inte heller "professionella". (Jag avsäger mig all typ av profession/professionalism över huvud taget, oavsett märkes eller materialval).
Delvis är det från väldigt långt bak i tid men det beror inte uteslutande på att det är långt bak i tid, utan att det är nästan identiskt beteende fortfarande efter väldigt många år.
Det jag är (mycket) tvär mot, är attityden hos dem som säljer, levererar, servar, sköter, utvecklar och på olika vis distribuerar MAC. Jag har stött på så många stolleprov genom åren och har verkligen gjort försök att se igenom/bortse från mina tidigare erfarenheter men blir ständigt påmind om att jag får samma känsla gång efter gång. Jag måste ge mig och inse att det helt enkelt finns en möjlighet att det är olika "grupperingar" som alltid ser sig själva som bäst. Just MAC-folk (dem jag avser, inte dem som har fötterna på jorden) har en tendens att göra sig själva till något bättre.
De är inte bättre för att produkten är bättre, utan för att det är en viss produkt (i det här fallet MAC) och/eller att produkten kostar xxxxxx kronor. Fortfarande utan att egentligen begripa prestandan. Det "bättre" består i de fallen endast av märke + pris.
Lite jämförbart med T.ex Rolex vs Breitling. Den ena påstår ena märkets förträfflighet och den andra det andra märket. Det båda klockorna har gemensamt, är att de visar tiden. Den ena visar inte tiden "bättre" eller "mer professionellt" (professionell har varit mängder av diskussioner innan och jag upplever professionell detsamma som att man försörjer sig på det man sysslar med).
En klocka kan vara dyrare eller billigare än den andra. Den ena eller andra visar inte någon annan tid i alla fall, utan de gör samma jobb.
Däremot kan en klocka ha en mer påkostad design, material, mm. Så långt är ok och så långt håller det som "statuspryl". Egentligen borde det istället vara en Väckarklocka för många.
Som "statuspryl" fungerar MAC och som "designpryl" funkar MAC. Tveklöst. Däremot tvivlar jag helt på att MAC gör ett "bättre jobb", än vad Win (eller annat ok OP) presterar.
Samma sak med Nikon/Canon. Självklart finns skillnader men jag har inte mött någon som gör bättre kompositioner för att de har den ena eller andra kameran.
Jag kan jämföra väldigt mycket mer men nu borde polletten trillat ner om vad jag argumenterar om.
Annat inlägg om "sandlåda". Ja, visst är det sandlåda. Det blir snabbt det när argument måste preciseras ner i beståndsdelar. Ett annat problem är att missförstånd alldeles för ofta uppstår på grund av att författare och läsare tolkar olika ord olika, förklaringarna blir fler och ytterligare saker misstolkas. Inte allt för sällan beroende endast på sinnesstämningen hos den som läser/tolkar.
Jag ser MAC som överreklamerad och upphaussad, utan att ha en faktisk täckning för vad som påstås.
För en del av oss är helt enkelt en Macintosh ett bättre verktyg för databehandling än vad alternativen är. Det är inte konstigare än att vissa föredrar Volvo framför Saab, eller Ford framför Volkswagen, eller DeWalt framför Bosch, etc, etc.
Prestandan har nog samma förhållande?
Applefangirls vs Windowsfangirls! (för ni måste ändå hålla med om, att det är lite flickaktigt att "kriga" om vad som är bäst, blir/är lite sandlåda av det hela)
Det går alldeles utmärkt att köra alla tre vid sidan om :)
En kedja är inte starkare än sin svagaste länk! Och tvärtom med.
Windows är kraftigt på sitt viss.
Apple är kraftigt på sitt viss.
Linux är kraftigt på sitt viss
Och det behöver inte kosta tiotusentalskronor för att köra alla tre.
Om man kan ligga "ett år bakåt" med hårdvaran på t e x två av dom.
Och för att gå lite OnTopic då/
Nya Pro-generationen :) ja jag vet inte vad jag ska skriva. Men inte vart den snygg.
Mac är lite som en Scaniadiesel; byt bara olja och filter så går de i evighet utan att tjuvstanna...
Fotnot: Inte glömma Linux i en stabilitetsdiskussion, men de är lite speciella.
Jag är mer orolig sen Steve gick bort att dom ska tappa bort fokus på att få datorerna att funka klockrent o inte trilla in i design träsket. Dom får gärna vara snygga men det väsentliga är att det funkar. Henry du valde alltså pc för mac på 80 talet? du har aldrig haft mac men är ändå så negativ till märket. Prova att köpa en så får du själv se om du ändrar uppfattning eller ej.
ang kvasi PRO ELIT det har pc ett gäng på fs ;-)
Jag är PC-användare men om denna nya maskin blir ekonomiskt försvarbar i mitt företag så skaffar jag en.
Prestandasiffrorna talar för sig själv.