Prylnytt
Nikon fortsätter utvidga sitt utbud av proffsobjektiv med E-bländare. Nikon AF-S Nikkor 180-400 mm f/4E TC1,4 FL ED VR är en ljusstark telezoom med inbyggd telekonverter tänkt för press-, sport- och naturfoto.
Det extremt långa namnet Nikon AF-S Nikkor 180-400 mm f/4E TC1,4 FL ED VR avslöjar att objektivet har elektroniskt styrd bländare som möjliggör snabbare serietagning än föregångaren AF-S Nikkor 200-400 mm f/4G ED VR II. Nikon har nu ett så omfattande utbud av objektiv med E-bländare att det i stort sätt bara saknas en vidvinkelzoom för att en sportfotograf helt ska kunna funna sin kameraväska med E-klassade objektiv.
Inspirationen att göra en telezoom med inbyggd telekonverter kommer tydligt ifrån konkurrenten Canon EF 200-400/4L IS USM Extender 1,4X som lanserades 2013 och har blivit populär bland press- och sportfotografer. I rättvisans namn ska man säga att Canon i sin tur inspirerades av Nikons 200-400/4-zoomar.
Telekonvertern är placerad på höger sida och är tänkt att vara åtkomlig utan att man behöver ta pekfingret från avtryckaren.
Nikon AF-S 180-400/4E TC1,4 FL ED VR är till stora delar byggt i magnesium och väger 3 500 gram, vilket är 140 gram mer än föregångaren.
Den optiska konstruktionen består av ett linselement i flouritglas (FL) och åtta linselement i av högbrytande ED-glas. Bländaren har nio blad för att ge snygg bakgrundsoskärpa.
Bildstabiliseringen uppges ge 4 stegs effekt och närgränsen är 2 meter. Objektivet är vädertätat och det finns en hållare för filter i storleken 40,5 mm.
Objektivet är rejält vädertätat.
För den som har en kamera med 153-punkters autofokus (D5, D500, D850) gör objektivet att de yttre AF-punkterna blir korsformade. Detta kräver uppdatering av firmware i kameran.
Nikon AF-S 180-400/4E TC1,4 FL ED VR börjar levereras den 8 mars. Det rekommenderade priset är 121 990 kronor inklusive moms.
Fotosidan produktdatabas
Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation
||
Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager. |
20 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Och du är medveten om att Nikon är inte ensam om att bygga DSLR ?
Ett klart exempel på att det kommer ta ett bra tag innan spegellösa har i närheten av samma professionella ekosystem av objektiv som Nikon och Canon.
Nu väntar vi bara på en test av gluggen...
Är den i klass med Canons motsvarighet så blir det svårt att inte planera för investering.
Den blir grym på sporten.. med just zoomen från 180 och den kommer täcka av hela planerna på fotboll/Amerikansk fotboll.... friidrott m.m. sen med snabb AF och är den bara riktigt vass nu upp till 400/560 mm
Dock blir man bortskämd med bländare 2,8 som den fasta 400 har men om man jobbar med sport kommer den här nya gluggen ändå att var mycket användbar. Många fler bilder och ögonblick
Det här är en "catch all"-glugg och passar därför pressfotografer som prioriterar de avgörande ögonblicken framför de snyggaste bilderna. Men det blir snyggare med 400/2,8 vid f/2,8 förutsatt att man inte behöver beskära.
Nu jobbar jag ju inte med sport men älskar att göra Am-fotboll/friidrott så priset på den nya är ju inte riktigt försvarbart ännu ;)
Sen som du säger tveksamt att den blir lika vass som fasta 400/2,8 eller för den delen 600/4 eller 800/5,6
För de lev bilder lika vassa som Mac chefs kockknivar ;)
Men vi väntar på era tester så välkommen med dem sen ;).
Det i sig själv ger ju känslan/intrycket om extra skärpa förståss.
Men om nya 180-400 ger samma skärpa/färg/samma snabba AF och övriga egenskaper som 400 då lovar jag att göra en investering.
För då tror jag att jag kan leva med den mindre ljusstyrkan.
Som sagt väntar gärna på tester och skall försöka känna på ett på Kameradoktorn
Tror objektivet kommer helt rätt (som vanligt) till OS snart.
Där får man en utvärdering sen...
Kameradoktorn har bjudit in till början av Mars
Ser kurvorna nu i artikeln :)
Hur är det att zooma med en sådan här pjäs? Tänkte mest för handhållen fotografering. Eller de flesta kanske har den på monopod?
Safaris är nog inget man gör så ofta i alla fall och det blir lyxigt med det här då.
Men sport-action-reportage-ögonblick fångar man lite lättare med detta objektiv helt klart.
Jag använde mitt gamla 200-400 till det mesta innan jag skaffade fasta ljusstarka gluggar.
Det var helt fantastiskt på att fånga många ögonblick i sport.
Nej det är bara att räkna planera och vara ärligt mot sig själv.. vad används mest och vad behöver firman för att göra det bästa.
Att zooma med gamla 200-400 var inget problem .. ej heller att handhålla det. Denna pjäs väger mindre än fasta 400:an och kommer bli smidig ;)
Ps sen kliar det alltid lite extra för nya saker ändå ;)
"Hur är det att zooma med en sådan här pjäs? Tänkte mest för handhållen fotografering. Eller de flesta kanske har den på monopod?"
Hur trög eller lätt zoomringen är en detalj som inte bara blir som det blir utan som konstruktörerna är noga med. Jag vet att Canon fick göra om konstruktionen för sin 200-400/4 för att zoomringen blev för trög, det gav rätt lång försening. För att zoomkonstruktionen ska hålla för daglig användning i över 10 år så finns det ingen justeringsskruv för trögheten. Med enbensstativ är det lite mindre känsligt med trögheten än om man handhåller, men vi kan nog utgå från att konstruktörerna har koll på detta. :)
Jag blev lite förvånad över hur bra Canons motsvarighet har sålt, trots ett pris över 100 000 kr. Men många yrkesfotografer/tidningar/bildbyråer uppskattar att ett sånt här objektiv fångar fler avgörande ögonblick än ett supertele med fast brännvidd, och då investerar man. På en dagstidning idag får fotograferna dela på ett sånt här objektiv.
Nu väntar vi bara på ett nytt 300/2.8 med lätt flouritglas.
Jag ska kolla med Nikon och se om jag kan få ett bra svar.
Jag gissar också att det kommer ett nytt 300/2,8 med E-bländare och FL-glas. Dessutom gissar jag på ett 16-35/2,8E. Min kollega Martin Agfors hoppas på ett 200/2E som är lättare och kompaktare än dagens 200/2, men 200/2 är nog inte lika prioriterat som 300/2,8 eftersom volymen är mindre.
Spännande, när kommer firmware-uppdateringarna till ovan nämnda kameror då?