Prylnytt
Firmware-uppdatering till Canon Eos R3, Eos R5 och Eos R6 ger flera nya funktioner.
Hittills har den maximala hastigheten för bildsekvenstagning varit 30 bilder per sekund med Canon Eos R3. Med firmware 1.2.0 går det att ta hela 195 bilder per sekund, i jpeg eller råformat med full upplösning. Fokus och exponering måste dock vara låst under hela sekvensen.
Bildfrekvensen kan i det nya läget ställas in mellan 30 och 195 bilder per sekund. Även det maximala antalet bilder i sekvensen måste definieras, från 2 till 50 bilder.
Läget ”Custom high-speed continuous” är inte aktivt som standard utan behöver aktiveras i menyerna under Restrict Drive Modes. Canon uppger att det här läget är tänkt för att fotografera fallande droppar.
Firmware-uppdateringen ger även ett nytt full-HD-videoläge med 239,76 eller 200,00 bildrutor per sekund.
Nytt är också ett timelapse-läge och ett focus stacking-läge som fungerar både med och utan blixten Canons Speedlite EL-1. Canon har även gjort det möjligt att växla till APS-C-läge med 1,6x gångers beskärning med bara ett knapptryck, konvertera flera HEIF till Jpeg samtidigt, lägga till lägga till beskärningar och ändra storlek på bilder under FTP-överföring. Bildstabiliseringen "Digital Movie IS"-stabilisering har också uppdaterats för förbättrad prestanda.
Här kan du ladda ner firmwareversion 1.2.0
Mindre överhettningsproblem för Canon Eos R5 med firmware 1.6.0
Canon Eos R5 och R6 får med firmware 1.6.0 möjlighet att konvertera flera HEIF-bilder till Jpeg samtidigt och förbättrad "Digital Movie IS"-stabilisering vid videotagning.
Med Canon Eos R5 blir det även möjligt att spela in längre videosekvenser utan överhettningsproblem, om den nya inställningen ”Auto Power Off Temp" ställs om från ”Standard till ”Hög”. Det gör att kameran blir varmare, särskilt bottenplattan som fungerar som en slags kylfläns.
Här kan du ladda ner firmwareversion 1.6.0 för Canon Eos R5
Här kan du ladda ner firmwareversion 1.6.0 för Canon Eos R6
Fotosidan produktdatabas
Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation
22 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Gäller att vara snabb på avtryckaren!
Är det bara jag som ser en motsägelse i skrivningen ovan? 195 bilder per sekund men max 50 bilder i en sekvens. Sedan ingen fokusering eller exponering under denna sekund - men det kanske inte gör något med den hastigheten.
Varför snacka om 195 bilder då när det enligt sekvensbegränsningen inte kan bli fler än 50. Är inte det en inbyggd motsättning eller begränsning i de olika värdena så vet inte jag vad de vill med den högre siffran annat än "pissa längst". Det är ju som att urskulda sin dåliga pisstråles längd med att man inte kommer helt till sin rätt längre för att man fått prostataproblem på ålderns höst.
Det går utmärkt att köra en bil i hundra km/h under kortare tid än en timme med en bil som inte har en tank stor nog för att köras i en hel timme.
Varför skulle det vara annorlunda med en kamera (eller är det bara för att det inte är en Sony?) ;)
Varför ska vi blurra till världen med denna onödiga förvirring?
Den är mer som en J35 Draken var. Den nådde heller aldrig toppfart innan soppan tog slut om EBK:n slogs på om jag minns rätt. De dryga 2000 liter den gjorde av med till trots. Det hindrade inte att sen kunde nå Mach 2 under andra förhållanden men för sagda Canon-kamera finns inte ens några sådana.
Hastighet och sträcka är lika lite samma sak som bildfrekvens och bildmängd är samma sak.
Jag tror min Tesla klarar 225 Km/h i topphastighet, men den kommer aldrig att klara 225 Km eller en timme i den hastigheten innan batteriet tar slut - innebär det då att den inte har en toppfart på 225 Km/h? :D
Otroligt blev helt plötsligt inte lika otroligt längre. Bara ytterligare ett lite fånigt pissa längst försök av några marknadsmuppar. För mig gick luften ur den försöksballongen någon rad längre ned i texten. Det bestående med den där FW-uppgraderingen är nog funktionen som gör att man kan filma lite längre dock till precis samma pris som jag betalade med den FW-uppgradering Sony släppte för rätt många år sedan när min A6300 hade exakt samma problem som R5. Frågan är väl bara hur bra det är egentligen för elektroniken.
Värme är verkligen ett problem med video och jag upptäckte att jag rätt enkelt kunde få även min A7 IV att överhetta bara genom att använda den ungefär som min A7 III (vilket Sony alltså inte tycker man ska göra)dock . Det är bara en sak som jag avskyr med min A7 IV och det är den där urusla utvikbara skärmen. Ytan bakom den utvinklingsbara skärmen är en av den kamerans viktigaste värmesänkor och viker man inte ut sagda skärm så överhettar den förvånansvärt snabbt vid videoanvändning.
En ganska populär aktivitet tydligen.
https://youtu.be/PrjzzszltBQ
Behövdes rätt mycket ljus också…