Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Poddradio: Den perfekta (o)skärpan

Poddradio: Den perfekta (o)skärpan

Perfekt skärpa kan inte se ut på så många olika sätt, men oskärpa finns i hur många olika former som helst. Kanske är det därför bilder som inte är perfekt skarpa också känns mer personliga än andra.

Magnus Fröderberg och Göran Segeholm pratar om olika vägar att nå en bra balans mellan det skarpa och det oskarpa.



Publicerad 2015-09-09.

3 Kommentarer

Makten 2015-09-09 20:00  
Objektivet som omtalas har förmodligen ställbar sfärisk aberration:-) Flyttar man på linserna kan man öka eller minska denna, och med mer SA får man både skärpa och oskärpa på samma avstånd. Det blir "dimmigt" liksom, samtidigt som man inte ser nån tydlig gräns där skärpedjupet övergår i bakgrundsoskärpa. Samtidigt brukar bakgrundsoskärpan bli mjukare och snyggare. En del objektiv är tillverkade för att ge denna effekt med flit vid stora bländaröppningar, såsom Leica-R Summilux 80/1,4.

Vill man leka med oskärpa så kan jag varmt rekommendera att köpa ett billigt gammalt normalobjektiv med hög ljusstyrka. Vilket 50/1,4 som helst från 50- och 60-tal brukar var riktigt dåliga på full glugg. Och precis som Magnus säger så kan man dessutom få en kaotisk bakgrundsoskärpa, ofta hos de objektiv som var "top of the line" med relativt bra skärpa i fokusplanet. Själv är jag mycket förtjust i Olympus OM 55/1,2 som jag fick tag i för en femhundring. Det liksom "skimrar" om bilderna på ett sätt som är väldigt svårt att efterlikna i efterbehandling:-)

Rörelseoskärpa är jag däremot allergisk mot, särskilt om det bara är en liten gnutta. Men tar man i ordentligt och plåtar vid 1/5 med normalen så kan det funka.
mikemechanix 2015-09-10 00:12  
Apropå skärpa mitt i, och effektfilter osv. Detta är ju gammal optik snarare än filter, but still
https://www.youtube.com/watch?v=p-HgLj0iepo
Anders F. Eriksson 2015-09-18 21:13  
Ska man fotografera propellerplan eller helikoptrar är gråfilter också användbart (om man vill att det ska synas att propellrarna rör sig) :)

Fler avsnitt

Föregående 1 ... 13 14 15 Nästa 
Föregående 1 ... 13 14 15 Nästa 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar