Prylnytt
Vid en första titt ser mycket likt ut jämfört med föregångaren D3s. Men tittar man närmre så är det trots allt det mesta nytt i D4 även om ändringarna sällan är speciellt dramatiska. Nikon vill nog ändra varsamt med tanke på hur omtyckta D3 och D3s har blivit bland press- och sportfotografer.
Att bara lyfta antalet megapixel från 12 till 16 kan verka lite konservativt, men kom ihåg att det här är en kamera byggd för situationer där ett snabbt arbetsflöde är extremt viktigt. Alla har glädje av mer upplösning, men det skall gå snabbt att sålla bland bilderna också. Det är en svår balansgång mellan upplösning och filstorlek, och det är ingen slump att Nikon D4 och Canon Eos 1DX hamnat så nära varandra i upplösning.
I korthet
Frameraten har ökat från nio till tio bilder per sekund, som förut finns ett läge med 11 fps utan följande fokus och låst exponering, men nu är det i alla fall i full storlek. Du har också ett läge där du kan plocka stillbilder i 3:2-format på 2,5 megabyte under videofilmning i 24 bilder/sekund.
Slutare och spegel skall nu klara 400000 exponeringar istället för 300000. Ljuskänsligheten är iso 100-12800 mot 200-12800 hos D3s, och kan utökas till 50-204800 mot 100-102400 hos D3s. Exponeringssensorn är numera på 91000 pixlar och stödjer en ny funktion för ansiktsavkänning.
Att Nikon D4 skall passa för fotografering i riktigt svagt ljus märks om inte annat på att den numera har upplysta knappar. Det är faktiskt lite av ett problem med många moderna kameror, de kan ta bilder i ljusförhållanden där är blir svårt att se knappar och reglage.
Autofokusen har fortfarande 51 punkter, men har skall vara 20 procent ljuskänsligare och klara att arbeta i ett steg mindre ljus. Den skall dessutom fungera bättre med små maxbländare. Här har Nikon intressant nog valt motsatt väg mot Canon som istället offrat autofokus med maxbländare 8 för att få bättre fokusperstanda med större maxbländare.
Det skall bli intressant att se hur Nikons följande 3D-fokus utvecklats, den nya mer högupplösta exponeringssensorn och en snabbare processor borde kunna ge förbättringar.
Video
De mest omfattande skillnaderna mot D3s hittar du i videofunktionerna. Uöver full HD i 24, 25 och 30 fps kan du spela in 720p i 25, 30, 50 och 60 fps. Maxlängden för videoklipp är 20 minuter oavsett upplösning.
D4 har fått en funktion som många som spelar in video frågat efter: utöver mikrofoningång har du också ett hörlursuttag så du faktiskt kan höra ljudet som spelas in. Bägge har volymkontroller. Ljudinställningarna har över huvud taget utökats kraftigt.
Nikon D3s hade en förmodligen ganska oavsiktlig finess där de gick att spara en lite mer okomprimerad videosignal via HDMI-porten. Nikon har nu utvecklat detta till en uttalad funktion där okomprimerade videodata kan fångas upp via HDMI med grafikkort avsedda för sådant (inte ovanligt i videovärlden). Numera kan du då stänga av visning av information i skärmbilden så att man slipper arbeta bort detta i efterhand från HDMI-dumpen.
Du har numera tre beskärningslägen när du videofilmar, normal, DX och ett läge med 2,7x beskärning. Du kan justera bländaren i åttondels steg vilket gör de enklare att göra snygga upp- och nedexponeringar via bländaren med mindre synliga steg.
Annat smått och gott
Precis som D3s har D4 dubbla kortfack, men nu är det första kortfacket för den nya kortstandarden QXD, det andra facket är för traditionella CF-kort. Den mest uppenbara fördelen med QXD i dagsläget är högre skrivhastigheter som ger bättre buffertdjup, Nikon uppger till exempel en buffert på 80 råfiler när du skriver till QXD jämfört med 68 när du skriver till CF (12 bitars okomprimerade råfiler). Värt att notera att bufferten i D4 växt rejält mot D3s som hade en buffert på 35 råfiler i samma läge.
Den stora frågan är när vi får några QXD-kort att köpa, varken de eller kortläsare för QXD har dykt upp i handeln ännu. Men Sony har i alla fall presenterat ett QXD-kort på 16 och ett på 32 gigabyte och en kortläsare för USB 3 som skall dyka upp under februari. Priserna på Sonys QXD-kort verkar hamna ungefär på samma nivå som Sandisk Extreme Pro CF-kort vilket är dyrt men inte avskräckande. Se länk nedan till Sonys pressmeddelande.
Nikon har sedan länge haft inbyggd timer för timelapse-fotografering. Nu kan D4 spara timelapse direkt till en videofil vilket onekligen förenklar processen.
Nya trådlösa sändaren WT-5 är mindre än föregångaren och kan på Canon-manér fästas på sidan av kameran. Många har svurit över sladdarna till WT-4 som har en olycklig tendens att fastna i saker när man rör sig. D4 har dessutom en liten inbyggd webbserver så du kan arbeta med kameran utan speciell programvara. Det här innebär bland annat att du kan fjärrutlösa kameran från en smartphone.
Men nästan ännu mer intressant är att D4 precis som Canon 1DX fått en ethernetport för sladdnätverk, en mycket, mycket efterlängtad detalj för stressade fotografer. Trådlöst nät är bra, men ethernet-kabel är snabbare och man slipper riskera att fastna i nedlastade trådlösa nät på sportarenor och liknande. Plus att en nätverkssladd lär vara billigare att köpa en WT-5. D4 är även kompatibel med gamla WT-4.
Numera kan man lagra tio presets med ITPC-data direkt i kameran. Det här är smidigt för den som arbetar med att skicka bilder direkt från kameran utan att det passerar en dator, något som blir vanligare och vanligare.
En annan trevlig förändring för stressade fotografer är att mikrofonen och knappen för inspelning av röstmemo har flyttats så de kan manövreras med vänsterhanden. Med D3s var du i stort sett tvungen att släppa avtrycket om du skulle spela in ett röstmemo vilket var bökigt i stressade lägen.
En vanlig kritik mot D3 och D3s var att ergonomin i vertikalläge var påtagligt sämre än i normalläget. Många tyckte att D700 med vertikalgrepp var bättre i vertikalläge. D4 har fått ett vertikalgrepp som är mer likt normalgreppet. Över huvud taget har knapplayouten justerats lite, AF-L-knappan är nu borta, men i gengäld har du fått två joysticks så du enklare kan växla fokuspunkter både i normal- och i vertikalläge, något som är rätt bökigt med D3s.
Över huvud taget har knapplayouten förändrats lite plus att bildskärmen blivit en gnutta större (3,2 mot 3 tum). Mer intressant är att den nya skärmen enligt Nikon skall ha ett större färgomfång.
En annan efterlängtad detalj är att D4 nu kan ställa klockan via gps-enheten. Trevligt om man snabbt vill synka klockorna när man arbetar med flera kamerahus.
Storleken är nästan identisk med D3s, vikten är en aning lägre, 1180 gram mot 1240.
Pris och tillgänglighet
Vi har inte fått något svenskt pris ännu, men det amerikanska priset är 6000 USD vilket i dagsläget motsvarar lite knappt 42000 vilket skulle kunna innebära ett pris runt 55000 kronor inklusive moms. Men risken finns att det svenska priset i alla fall nu i början kan hamna lite högre. D4 skall börja levereras redan sent i februari.
Nikon har ett pressmöte nu på onsdag (11/1) där vi kommer kunna få mer exakta besked kring pris och tillgänglighet på svenska marknaden.
Länkar
PDF-broschyr (på engelska)
Svensk pressrelease
Sonys pressrelease om QXD-kort
Diskutera
Diskutera Nikon D4 i vårt forum
Vi kommer uppdatera artiklen kontinuerligt och med bland annat mer pressbilder.
99 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Ryktena om D800 låter mer spännande. Men det är ju bara rykten...
Mvh Berit
Om man lever på foto räknar man med avkastning med hjälp av bra verktyg kombinerat med eget kunnande. Att "kasta ut pengar" på bra utrustning kan vara en investering! När D3 kom kunde man plötsligt ta säljbara bilder i situationer där man inte råder över ljustillgången. Ingen tvekan från min sida att utrustningen har stor betydelse. Om jag vore hobbyfotograf skulle jag inte fundera på en kamera för nästan 50.000.
I det segmentet finns (all) typ av fotografering map upplösning.
Man kan välja upplösning vilket är superbra när man behöver ett snabbt arbetsflöde framför upplösning.
Självklart menar jag inte att Nikon ska jaga Mpix till någon annan funktions nackdel.
Jag förutsätter att D800 kommer att ha högre upplösning (och) bättre brusförhållande i mörker än D700.
D4 är ju på ungefär samma sätt som Eos 1DX en kamera som är rätt nischad mot de som vill arbeta snabbt och där en högre upplösning rent praktiskt ofta inte ger så mycket mer konkret.
Per.
Angående batteri så verkar det nu som om D4 kommer använda ett Li-ion Battery EN-EL 18 och inte D3, D3s modellen EN-EL4. Riktigt dumt Nikon!
Nikon var tvungna att byta fysiskt batteriformat pga. nya regler i Japan (förbud mot batterier med oskyddade poler eller liknande). Dom får inte ens sälja utbytesbatterier till D700 eller D3 - eller det är ivarjefall vad Nikonrumors rapporterade i höstas.
Ser mumsig ut. Hoppas bara att sensorn letar sig ner i ett mindre hus framöver. Tyvärr verkar väl Nikons nya approach vara att differentiera D4 och D800, den senare väntas ju begåvas med en högupplöst sensor på en bitr över 30 megapixel.
Har en D700 och har velat uppgradera till D3x/s lääänge men D4/D800 har ju varit på väg hela tiden.
Edit: jag försökte köpa via Amazon, de tar inte längre emot förbokningsordrar. Så jag har bokat upp en svensk istället.
Till exempel möjligheten att styra kameran från telefonen är helt underbart. Önskar även att Canon skulle ta två steg nästa gång med ljuskänsligheten, för nu (antar jag) att Nikon IGEN ligger före Canon när det gäller lågt brus på höga ISO.
Grattis till alla Nikon användare!
Nu skall jag gå och vänta på den ultimata recensionen: Canon EOS 1D-X vs Nikon D4
Sedan får vi se.
Jag vill ha mer detaljer och då kanske en D3x eller en phase one, etc är min grej...
Kan ge dig ett tips, om du inte har bråttom så borde du vänta in D800 och se vad det blir av den eller köpa en mellanformatare på en gång. D3X är seg i autofokus om man jämför med D3/s, har jag hört av en som har haft en i flera år. Han gick över till mellanformat för ett tag sedan.
Men att bli besviken på D4, som många andra här också verkar ha blivit verkar lite överdrivet. Jag tycker den verkar grym, men det är ju min åsikt.
Jag tror de flesta som på allvar kollar på en D4 vet vad den är ämnad för.
Den slutar inte fungera bara för att man tar in den i en studio ;)
Jag tror jag gör bäst i att ligga lågt och försöka släppa fram behovet så att det får styra.
Jakten på det nya är rolig men det kanske är själva jakten och alla förhoppningar som är det roliga :)
Automatisk direktuppladdning trådlöst mot en server.
Att använadren själv kan programmera om kameran.
Nedladdningsbara appar.
Programmerbar kamera och en modell med appar är jag skeptisk till att vi får se i den här typen av kamera, inte på väldigt länge än i alla fall. En i mina ögon intressantare lösning hade varit om kameran haft ett hyfsat öppet gränssnitt så utomstående kunde skriva appar för telefoner, plattor och liknande som då kan påverka kameran på olika sätt. Då kan man få de möjligheterna utan att de behöver öppna upp själva kameran så mycket.
http://www.cambridgeincolour.com/forums/thread10533.htm
Jag håller helt med Thom Hogan i hans grundläggande kritik, att yrkeskamerorna ur ren flödessynpunkt fortfarande är ganska stenåldermässsiga. Det både när de gäller att skicka och ta emot information. En vanlig billig mobiltelefon är ju faktiskt helt överlägsen när det gäller den sidan av arbetet.
http://www.sony.net/Products/memorycard/en_us/xqd/index.
När jag själv på stenåldern plåtade åt en morgontidning hade jag alltid två F3P med motorer (en med färg och en svartvit), två Metz 45 CT4, 20mm, 35mm, 85mm, 105mm, 135mm och en 180mm. Plus en herrans massa film. För att inte tala om ett stort labb.
Tack snälla utveckling!
Hade varit intressant att se vad man vinner på att köpa D3s från en D700.
Bortsett från själva filmfunktionen.
D700 är definitivt en bra kamera som kommer att stå sig ett tag framöver, även om Nikon lanserar en D800 med bättre specifikationer på olika områden. Men det är klart, det är lätt att bli fartblind och tro att endast det nyaste duger. Såg att någon i tråden undrade om det fortfarande var intressant att köpa en D700 ... och det vill jag nog påstå att det är.
Den nya ljusstyrkan öppnar för ett nödvändigt betydligt längre objektiv än dagens 600:a från Nikon. För min del viktigare än en ny 85:a.
En 800:a vore önskvärt så man inte blir låst till konvertrar, även om den nya ljusstarkare autofokusen kan göra 2x konvertern mer användbar.
Äntligen får D3:an bli reservkamera medan D3:s får sällskap i ryggsäcken.
Kommer det att gå att använda EN-EL 18 i D3? eller EN-El 4 i D4:an?
Humor!! måste vara dagens I-Landsproblem, man har kamerahus för 100K i ryggan men ser det som ett problem att man måste ha 2 små laddare istället för 1.
När det gäller långa gluggar kan Sigmas vara värd att testas om den håller samma skärpa som original och samma autofokushastighet. För ishockey och fotboll kan den tveklöst vara ett alternativ, men jag tror ändå att det måste komma en Nikon som även där kan utmana Canons 800:a.
En 800 behöver inte längre ha F 5.6 som tidigare. F 8.0 skulle räcka när ISO-talet kan ökas. F 8.0 skulle spara vikt och antagligen kronor.
Nu är detta inte en kamera för mina mer måttliga behov, och absolut inte i min prisklass, men kommer det en lillebror till denna blir jag överlycklig!
vart tog de där 9 minuterna och 59 sekunderna vägen?
Siffran 29 minuter och 59 sekunder låter ärligt talat mer trolig med tanke på att det är den vanliga begränsningen som nästan alla kameror har.
Sen finns det vissa andra svårigheter med filmning i en systemkamera så som värmeutvecklingen i sensorn som oftast är det största problemet vid långa filmklipp. Men det blir jäkligt bra resultat dock!
Linus Bentzer
;-)
Det är bara till att gratulera att det har blivit en ny och förbättrad kamera från Nikon för då vet jag att utvecklingen inte kommer att stanna av hos Canon.
Får sälja många bilder innan jag har råd med kameran.
Kanske nästa generation av D700/D800 har bättre pris/prestanda
/Thomas
Och? Vad har D4 för bländar kapacitet? Bättre än 1D X?
Men nya Eos 1DX har Canon valt att stödja autofokus upp till bländare 5,6 istället för 8, orsaken är att man med den kompromissen skall få exaktare autofokus med objektiv som har större maxbländare (4, 2,8 osv). Medan Nikon med D4 nu för första gången fullt ut stödjer autofokus även med maxbländare 8. Så man kan säga att de valt att gå åt lite olika håll.
Har nyligen skaffat mig en D3s och är löjligt nöjd jämfört med min D700!!
Får ni tag på en D3s nu billigt så tveka inte.. D4:an må vara ett monster men den gör ju inte D3s:en till en dålig kamera :-)
Normalt är jag en ärkeprylnörd som alltid har det värsta etc men har precis skaffat mig D3s så jag tänker inte byta nu. :)
Nikon kommer ALLTID vara ett steg längre fram och bättre än Canon... Det står skrivet hos kameraguden Nikonus Maximus som bestämmer allt om alla kameror i universum hihi! :-)
Vill även instämma i att de som i dag funderar på att köpa en ny D700 borde ta en koll på begagnade marknaden för D3s där de verkligen får mycket för pengarna.
D3s är en grymt bra kamera och skyhögt överlägsen D700
ISO:t är ju rena lekstugan på en D700 jämnfört med D3s...
D3s väger mindre än D700 med batterigrepp också.
Jag är absolut inte nåt proffs eller jobbar med foto utan bara tycker om bra prylar helt enkelt! =)
Men efter att fotat julafton med D700 och varit helt missnöjd med ISO så bytte jag till D3s... D700 är en bra kamera men den räcker inte till alltid... Just om man fotar mycket i mörka och dåliga ljusförghållanden så... Gör man inte det så räcker en D700 väldigt långt!!
När man får såna mejl, blir man medveten om att man inte har stålar. ;)
Själv kommer jag inte köpa kameran pga storleken/vikten för har man en gång gått från prohusen 1ds,1ds mark 2, D3x o vant sig med mindre husen som 5D mark 2 o D700 så går man inte gärna tillbaks om man inte är en fotograf som verkligen behöver snabbheten o tåligheten från denna kamera.
Jag väntar på D800 o har inga problem med att gneta vidare med D700 o 5D mark 2 i väntans tider.Det är bara fler o fler yrkesfotogafer som väljer ett lättare smidigare hus o jag tror att framtiden kommer gå till mindre o smidigare hus. Om Nikon/canon skulle släppa en ff i ett tex D7000 skal så skulle jag köpa den innan butiken öppnade. Det lustiga är att när man går runt med en 2 stora kameror o gjort det i flera år så upplever man inte det som ett problem däremot har man börjat med lättare kameror o går tillbaks igen (D3x) så märker man en stor skillnad. Det var en kommentar till grevture som inte tycker storleken,vikten är något problem utan kör vidare med tegelsten själv så är det tiden förbi o jag var ytterst tveksam till att köpa D3x o frågade risedal om vad han tyckte o hans kommentar var ,orkar du släpa på kameran så är den säkert ok.
Sedan har priserna på vissa saker stigit lite sista åren i spåren av all valutaoro, men den generella prisnivån för kameror är ändå lägre idag än för säg fem år sedan.
Angående storlek: Min huvudlinje är att de borde gå att få kameror som passar ens personliga smak i storlek. Idag gäller principen att kameror blir större ju mer avancerade de blir. Det är som att tillverkarna tror att alla yrkesfotografer har stora händer och alla nybörjare har små.
För min egen så är greppet på en D3 faktiskt en smula för litet (för tunt) vilket gör att jag ofta har en cykelhandske på höger hand för att få lite fetare grepp. Och jag föredrar definitivt det högre greppet man får med batterigrepp (inbyggt eller ej). De gångar jag fotat några timmar med ett mindre grepp (som med en D700) så har jag fått ont i handled och armbåge efteråt - det mindre greppet gör att jag får spänna musklerna i handen mer. Det här har mycket att göra med att 70-200/2,8 och 300/2,8 ofta är mina "normalobjektiv", det är i hög grad deras tyngd som styr mitt behov av grepp. Givetvis är vi alla olika, men vad jag förstår tycks många fotografer ändå resonera ungefär som jag.
Men jag vet mycket väl att det också finns de - och de är många - som vill ha mindre och mer hanterbara yrkeskameror. Både med mindre grepp (för mindre händer) och att kameran över huvud taget är smidigare och framför allt lättare - värkande axlar, ryggar och nackar från allt bärande är ju lite av en yrkessjukdom. Riktigt så små som filmkamerorna (t.ex. min gamla F1 är en dvärg bredvid en D700) kommer vi nog aldrig att se av en rad skäl: en småbildssensor är både rejält tjockare och större än en filmruta, lägg sdan til skärmen bakom det. De flesta vill ha ett hyfsat batteri plus att knappar och reglage (som rattar och multireglage) faktiskt tar rätt mycket plats - om inte annat behöver man en hyfsat stor utsida för att få rum med dem allihop. Men det borde som du är inne på att bygga in en småbildssensor i en kamera av ungefär i D7000-storlek.