Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Trådlös koppling det nya svarta

Trådlös koppling det nya svarta

Lasse från Nikon kom över för att lämna lite testprodukter och vi bjöd på en kaffe och tog samtidigt ett snack om det senaste på Nikonfronten.

Du sitter och pillar på din Nokiatelefon, har ni gått samman med Nokia?

– Nej, men faktum är att Nokia har i vissa telefoner stöd för en liten programvara (Joikuspot) så telefonen blir en hub dit kameran via trådlösa enheten WT-4 kan skicka bilder. Enkelt sagt så kopplar telefonens mjukvara upp sig mot den trådlösa enheten, och i telefonens mjukvaran så anger man ftp-adress dit bilderna skall skickas. Varje gång man tar en bild så vaknar telefonen till liv, tar emot bilden och skickar den direkt till ftp-servern vid 3G. Alltså ett smart sätt att leverera bilder direkt till en redaktion.

Men drar det inte en massa batteri?

– Det drar en del batteri men det är smart för enstaka tillfällen då inget wLan finns i närheten. På de stora arenorna så finns det numer trådlöst nätverk tillgängligt kring arenan. Tex i Råsunda så finns ett 100mb wLan som fotograferna kan koppla upp sig mot. Scanpix fotografer har dessutom en specialdeal med Telia så de kan koppla upp sina trådlösa WT-4:or lite varstans, alltså utan att använda dator emellan, och direkt kunna skicka bilderna.

Har det blivit en sport för fotograferna att blixtsnabbt få iväg bilderna?

– Det utan tvekan så att uppkopplade pressfotografer är framtiden. Ett exempel är när Ericssons nya telefon XPERIA lanserades häromveckan så hade en Scanpix fotograf direktuppkoppling och Scanpix kunde därför minuterna efter mobilen presenterats, erbjuda bild till tidningar. Och tidningarna gillar ju att vara först, så många nappar på ett sånt erbjudande. Flödet blir ju helt annorlunda nu när fotografen direkt och automatiskt skickar bilden till redaktionen. Med denna möjlighet så blir redigering direkt i kameran mer intressant. Fotografen kan göra en snabb beskärning och sen skicka bilden till redaktionen.

Men när kommer den trådlösa enheten vara inbyggd i huset?

– Inget snack om att det kommer finnas, men samtidigt är det så att tekniken tar plats och skall klämmas in. Det måste till exempel finnas en ordentligt antenn för bra täckning och inte minst så drar det mycket ström. Redan idag suger ju kamerorna mycket ström så att lägga till saker är inte alltid självklart. Nu har den trådlösa enheten sitt eget batteri vilket då inte belastar kameran.

När kommer filmfunktionen i proffshusen?

– Jadu, vet faktiskt inte om det kommer. En sak som man måste ta hänsyn som inte diskuterats så mycket är filmrättigheterna vid evenemang. Skulle pressfotograferna också kunna erbjuda livefilm av 100 m:s finalen på OS så skulle nog tv-bolagen ha en hel del åsikter om det. Så det är en viktig nöt att knäcka.

Ryktet om mellanformat från Nikon, vad tror du?

– Nja, ytterst skeptiskt och skulle bli mycket förvånad. Det är en sak att göra en bra småbildssensor men att göra den för mellanformat skulle ge en helt annan prisbild. Det inte för intet som Hasselblad kostar vad den kostar, och att sen tillverka nya objektiv till den serien skulle vara mycket kostsam. Likaså vad linserna skulle kosta för konsumenter, så Nej, jag tror inte att ryktet är sant.

Publicerad 2008-10-13.

4 Kommentarer

Orky 2008-10-13 14:11  
Det där med att göra sin mobil till en hub låter väldigt intressant. Om någon vet mer o mdet får ni gärna utveckla :)
David Elmfeldt 2008-10-13 14:40  
Uppdaterat artikeln med informationen om mjukvaran:

http://www.joikuspot.com/
jonascarlson 2008-10-13 15:54  
"Tex i Råsunda så finns ett 100mb wLan som fotograferna kan koppla upp sig mot"

I lördags var jag som mest uppe i svindlande 200k... Helt fantastiskt.
David Elmfeldt 2008-10-13 16:20  
Ja ser där. Det verkar segt! Kul med någon som praktiskt kör det hela!
Orky 2008-10-13 21:32  
Tack för artikeln David, imorn lär jag bli 2500kr fattigare... Billigaste Nokian som har stöd för Joiku :) Nu slipper jag släpa med mig en 3G-router som drivs på ett mc-batteri :)
Orky 2008-10-16 21:18  
Jaha...

Nu sitter jag här med en D700 med WT4... Och en sprillans ny Nokia N78 med JoikuSpot. Jag är frälst. Det funkar så bra att jag bara gapar av glädje :D
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.