Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Svenskt skolfoto drar tillbaka "Glamourredigering"

Svenskt skolfoto drar tillbaka "Glamourredigering"

Efter den senaste veckans debatter har Svenskt skolfoto valt att ta bort tjänsten "Glamourredigering" från sin sajt. Men enligt Göran Dahlgren, vd för Svenskt skolfoto, kommer man fortsätta att jobba precis som tidigare, skriver Kamera& Bild.

Det betyder att om en förälder vill ta bort munsår, skrapsår, finnar eller plåster från bilden kan de fortfarande ringa in och få det borttaget. Göran Dahlgren menar att syftet aldrig var att ändra på näsor och ögonfärg.
– Det har blivit en höna av en fjäder, säger Göran Dahlgren. Men även om vi plockade bort tjänsten kommer vi även fortsättningsvis att fortsätta hjälpa föräldrar som vill ta bort sår och plåster.

Läs mer i Kamera& Bild.
Läs artikeln om glamourredigering på Fotosidan.

Publicerad 2008-09-01.

7 Kommentarer

cawi 2008-09-02 14:50  
Moralpoliserna i landet upphör aldrig att förvåna. Sen gör ju media sitt till för att hjälpa till med hön-skapandet.

Jag tycker det låter som en vettig service att ge till Sveriges skolbarn med föräldrar!
cangren 2008-09-02 23:12  
Härligt att folk någon gång lyckas bromsa in utseendehetsen.
fotord 2008-09-03 17:03  
Skolfotogeneren har jag ofta fått för mig vara ganska optimerad. Snabbt in, snabbt ut. Högt flöde från fototillfälle till utskickade bilder. Undrar vad kostnaden blir för föräldrarna när de stoppar flödet för en hel skola för att retouscha bort ett plåster som sitter lagom dumt precis på kinden så man inte bara kan gå över med klonstämpeln...
Tophe 2008-09-04 13:57  
Underbar nyhet!

Media har för en gångs skull hjälpt till att bromsa den utveckling de själva är med och skapar. Mycket glädjade!

Intressant, för övrigt, att kalla folk för moralpoliser bara för att de inte vill att ungdomar ska luras i att de måste se ut som plastdockor för att duga.
cawi 2008-09-04 15:24  
Chistoffer:
Vem har pratat om att skolungdomar ska luras att se ut som plastdocker? Knappast Svenskt skolfoto eller vi som tycker att retuschering är okej va? Nej just det, det är media och "moralpoliserna" snarare.

Om du fått någon slags eksem eller sår eller vad som helst i pannan eller på näsan är det ju en himla bra service att faktiskt kunna få ett skolfoto att använda ändå!

Och den som tycker att det gått går bra med eksemet där ändå, får gärna ställa upp och ta kort till körkort eller pass just den dag de har t.ex. en varböld över kinden. Skulle det kännas bra? Jag tror de flesta inte tycker det.

Svenskt skolfoto har ju dessutom från början varit tydliga med vad syftet med tjänsten är, nämligen just ovanstående, och inte framställningen av de sk plastdockorna som alla ojat sig över.

Nåja, vi ska inte göra det här till en onödig politisk diskussion som antagligen ändå inte leder någon vart. Jag tror att poängerna gått fram.
cangren 2008-09-04 17:10  
Fast Carl,nu sa du ju precis de ändå.
Att ungdomar ska redigeras för att det inte är okej att ha sår eller finnar,att det inte passar inom normen för hur det är man ska se ut.

Det är ju just det,att ungdomar inte mår bra för att dom har eksem eller annat.

Om du inte tycker att ditt skolfoto går att använda för att du har eksem på kinden så är du ju ett praktexempel på någon som förstörts av utseendehysterin.

Sen att två av exempelbilderna på skolfotos hemsida var just två tjejer som förvandlats till plastdockor kanske du ignorerade?
Tophe 2008-09-11 15:09  
Ja.. det var ju just denna "glamourredigering" som var problemet. Att de marknadsförde en tjänst som gjorde det möjligt att ändra utseende så man får en riktig hollywood-look.

Det är klart det kan vara lämpligt att få plocka bort en blåtira eller en varböld... annars kanske inte bilderna kommer vara så användbara. men att fixa till leenden, tänder osv för att se mer ut som en fotomodell... Det är galet och ärligt talat helt sjukt att någon vill marknadsföra en sådan tjänst till ungdomar.

Men som sagt...Nu har de lyckligtvis fått så mycket negativa reaktioner att de la ner idén.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.