Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Protester mot beslut om id-fotografering

Protester mot beslut om id-fotografering

Från och med första juni i år kommer staten att ta över all id-fotografering. Det är givetvis ett hårt slag för många fotografer. Sveriges fotohandlare har nu skrivit ett upprop till justitieminister Beatrice Ask, skriver Cap& Design.

Utdrag ur uppropet:
Justitiedepartementets beslutsunderlag för id-fotografering förefaller ha flera brister och tycks ha tillkommit utan fullständigt beslutsunderlag. (...) Regeringen vill genomföra detta förstatligande utan remissförfarande och genomlysning, och utan hänsyn till oss som berörs. (...) Vi kräver att regeringen tar sitt förnuft till fånga och låter oss i fotobranschen fortsätta att fotografera. Det ger fotobranschen möjlighet att leva vidare och upprätthålla god service i hela landet.

Det här handlar om våra jobb och fotobranschens framtid!


Svenska Fotografers förbunds ordförande Åke Sandström kommenterar uppropet på SFF:s hemsida. Han skriver bland annat så här;
"Det är mycket olämpligt att myndigheterna vill ta över delar av fotografernas arbetsuppgifter. Passfotograferingarna har övertagits av polisen och alla ser därefter ut som brottslingar och våldsverkare i sina nya pass.

Det går att lösa säkerhetsmässigt, det har andra länder i Europa gjort, så allt annat är lögn. Men det är klart att det är en lönande affär då priset mot kunden ökar kraftigt. Men skall verkligen småföretagarna/fotograferna betala den notan?
"

Läs mer på SFF:s hemsida.

Publicerad 2009-03-19.

12 Kommentarer

Sail 2009-03-19 12:42  
Det här är ju en sanning med modifikation eller snarare bara en del av sanningen. Skatteverket kommer inte ta över all fotografering för ID-kort utan endast för de kort som beställs via den kommande tjänsten som Skatteverket ska tillhandahålla. Precis samma regler som gäller för de Nationella ID-korten som idag beställs hos Polisen
Kort utgivna av andra utgivare i Sverige kommer fortfarande att ha fri valbarhet avseende vem som fotograferar.
Teodorian 2009-03-19 17:19  
Panik i drömfabriken! Återigen ett exempel på att fotografer ser sig själva och sin kompetens som unika och icke utbytbara och gärna nedvärderar de aktörer som har andra idéer och tankesätt. Detta är ännu en väckarklocka. Dags att vakna!
ekfeldt 2009-03-19 22:41  
Som svar på första:
Med små steg kan man gå långt.
Tar nog inte lång tid innan de tar över.

Två:
De behöver inte nedverderas. Det gör de själva.
Men om ett utfrätt färglöst ansikte duger i ett internationellt pass så borde de plåta alla bröllop också :)

Tre:
Jag vill också skriva.


Ska de ta över så vill jag se motiv som håller !
modd 2009-03-19 22:50  
Det största bortfallet för fotohandeln är pass och körkortsfoton. andra utgivare är en liten del, känner fotohandlare som fått lagt ner (konkurs). Stöd fotograferna i deras kamp.
Magenta 2009-03-19 22:59  
Det är märkligt att regering som pratar sig varma för privata entreprenörer tar bort förutsättningarna för att flera fotografer/fotohandlare ska kunna bedriva en verksamhet som de kan leva på. Först genom att skapa monopol på passfoto och nu på id - kort.

Vad är nästa verksamhet de ska slå ut?

Jag undertecknar gärna den där protestlistan.
Sail 2009-03-19 23:06  
Som väl insatt i just den här frågan kan jag lugnt konstatera att Skatteverkets andel av den totala mängden årligen utgivna ID-kort i Sverige kommer att bli blygsam. Och att de inte heller kommer ta över utgivningen varken på kort eller lång sikt. Den begränsningen av konkurrens för en produkt som ID-kortet är kan inte ens regeringen sätta.
Till största del kommer troligen fotografer i flertalet av Svenska städer inte alls bli berörda skulle jag vilja påstå.
Stefan Krantz 2009-03-20 08:39  
Jag trodde aliansen var för privat företagsverksamhet. I dessa tider när ekonomin är tuff i landet så förstatligar man.
Märkligt..
Inte för att jag tar några ID-kort själv men vad är nästa steg? Ska staten ta alla pressbilder själva också??? :) Stalinfasoner!
Stefan Krantz 2009-03-20 08:39  
Jag trodde aliansen var för privat företagsverksamhet. I dessa tider när ekonomin är tuff i landet så förstatligar man.
Märkligt..
Inte för att jag tar några ID-kort själv men vad är nästa steg? Ska staten ta alla pressbilder själva också??? :) Stalinfasoner!
Ole J. Sollie 2009-03-20 09:08  
Glad jag ær Norsk, med norskt pass och fortfarande kan anvænda mig av en riktig fotograf! =)

Løsning, bli norrmæn! =)
Sköldpadda 2009-03-21 18:09  
Ja det är ju kul att regeringen håller sina löften och skapar nya jobb... um...
Nidlo 2009-03-27 16:55  
Som blivande fotograf tycker jag detta är synd!

Det borde ju i alla fall vara så att man får använda ett eget foto, om man kan skaffa ett som är godkänt från en ej statlig fotograf.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.