Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Program på bildscenen på bokmässan i GBG

Program på bildscenen på bokmässan i GBG

PROGRAM på BILDSCENEN i Svenska fotografers förbunds monter D06:24
på bok&biblioteksmässan i Göteborg


Torsdag den 23 september
10.00 Stefan Ohlsson: Bevara greppet själv - digital fotoboksproduktion
Stefan Ohlsson är teknisk redaktör för Fotografisk tidskrift och ansvarig för SFFs utbildningar i digital bild. Han visar hur enkelt och fördelaktigt det är att ta hand om den tekniska bokproduktionen själv.

11.00 Bästa fotobok 2004 - presentation av de nominerade och prisutdelning
De nominerade är Tina Enghoff: Eventuella anhöriga, JH Engström: Trying to Dance, Nina Korhonen: Anna Amerikan mummu, Georg Oddner: Genomresa samt Gunnar Smoliansky: Waldemarsudde.

12.00 Bo Bergström: Effekten av den goda bilden
Hur skiljer man en bra bild från en dålig? Vad kan man göra för att nå fram med sitt budskap på bättre sätt? Bo Bergström, art director, utbildare och författare till flera böcker om visuell kommunikation reder ut begreppen för alla som fascineras av bilder eller är intresserade av bild i allmänhet.

13. 00 Ola Skinnarmo: Skinnarmo i Shackletons spår
Skinnarmo är vår främste och mest kände äventyrare. Han har nu rest i Shackletons spår och tar oss med på en dramatisk resa tur och retur Syd-Georgien över Antarktis!

14.00 Donald Boström och Bertil Quirin: Ensam är stark? Samtal om att ge ut fotoböcker på egen hand. Moderator: Georg Sessler.
Donald Boström är fotograf/formgivare/redaktör uppmärksammad bland annat för boken"Inshallah" om mellanösternkonflikten. Bertil Quirin är fotograf och förläggare som vann priset Bästa Fotobok 2002 med "Bohuslän i svartvitt". Vilka är fördelarna, nackdelarna med att klara allt själv?

15.00 Munkebäcksgymnasiet : Det dokumentära äventyret - arbetslivet
Lärare och elever från skolan berättar om det nationella dokumentärfotoprojektet, "Det Stora Dokumentära Äventyret", som startades 2002 för att helt enkelt ta temperaturen på tillvaron, livet. Projektet har mynnat ut i både bok och utställning.

16.00 Magnus Sundberg: Muren
Bildjournalisten Magnus Sundberg, Göteborgs-Posten, har under flera år bevakat Israel-Palestinakonflikten för svensk och utländsk press. Han har följt uppbyggnaden och skildrat dess konsekvenser.

17.00 J H Engström: Trying to dance
JH Engström är omnämnd som en av Sveriges mest lovande fotografer, uppmärksammad för sina utställningar och starka skildringar. Nu senast med ”Trying to Dance”, en besvärjelse i erotisk ton.


Fredag den 24 september
10.00 Bo Bergström: Effekten av den goda bilden
Hur skiljer man en bra bild från en dålig? Vad kan man göra för att nå fram med sitt budskap på bättre sätt? Bo Bergström, art director, utbildare och författare till flera böcker om visuell kommunikation reder ut begreppen för alla som fascineras av och är intresserade av bild i allmänhet.

11.00 Ulla Montan: Författarporträtt.
Ulla Montan tog sitt första författarporträtt 1981 och har sedan fotograferat cirka tusen författare, varav hälften svenskar och övriga från Norge, Danmark, Finland, Island, USA, Storbritannien, Irland, Frankrike och Ungern. Här får vi möta några av dem.

12.00 Marie Nilsson: Portraits of a city/ Liljeholmen
Marie Nilsson har under flera år fotograferat i Liljeholmen - ett åtrått stadsbryn till Stockholms innerstad som gnisslar mellan stadsplan och kapitalistisk vildmark.Vi får följa dokumentationen av stockholmsförorten som startade 1995 och pågår ännnu.

13.00 Lena Granefelt och Magnus Bergström: tidskriften Motiv
Motiv är en nystartad fotografisk tidskrift som arbetar med dokumentär och konceptuell fotografi. Nummer två kommer lagom till mässan, handlar om kronofobi, (rädsla för tiden, rädsla för döden) och presenteras av två medlemmar ur redaktionen.

14.00 Erik Mårtensson: Gammelsvenskby – en by i Ukraina
Erik Mårtensson, frilansfotograf från Malmö, berättar om sin bok om en svensk folkspillra i Ukraina. Han är utbildad vid ICP i New York och Lunds universitet, belönad bland annat för sitt
gedigna fotohantverk.

15.00 Ulf Sjöstedt: Kattboken
Ulf Sjöstedt är fotograf och skribent som givit ut ett tjugotal egna böcker. Senast ”Mina katters tjänare”. "Man kan ha katt, men man kan aldrig äga en katt. Den som har katt mår bättre och lever ett lyckligare liv”, skriver han bland annat.

16.00 Hillevi Nagel och Marie Lundqvist: Samtal om ”Det finns inte ord”
Hillevi Nagel samlade under flera år bilder utan att hitta en tråd. Hon återvände gång på gång till dem och till sist tog berättelsen en form. Tillsammans med författaren Marie Lundqvist samtalar de om boken och om en kvinnas sökande efter sin identitet.

17.00 Tora Mårtens: Vår förbannade rätt
Tora Mårtens är ung, självlärd och prisbelönad för sitt sociala engagemang i sitt fotograferande. Tillsammans med Maja Frankel gjorde hon boken ”Vår förbannade rätt”, som speglade barnkonventionens olika artiklar genom ett tjugotal porträtt från unga runt om i världen. Hur många länder följer den stolta deklaration om barns rättigheter. Gör Sverige det?


Lördag den 25 september
10.00 Eva Dahlman: Edward S Curtis - indianfotografen
Eva Dahlman, förste bibliotekarie vid KB, berättar om ett nyupptäckt fynd i KBs samlingar, böcker och fotogravyrer ur ”The North American Indian”, Curtis epokgörande skildring av de nordamerikanska indianernas liv.

11.00 Thomas Bergman: Isa en smart tjej, med astma och allergi
Thomas Bergman har skapat sig ett namn såväl i Sverige som utomlands för sina utomordentligt viktiga och kvalitativt förstklassiga böcker om barn med olika funktionshinder. Här berättelsen om Isa.

12.00 John Webb: Mina engelska bilder - gamla och nya
Engelsman, bosatt i Sverige sedan många år, har i flera böcker dokumenterat stads-, natur- och kulturlandskapets med stor formmedvetenhet. Här gör han några nedslag på gamla och nya gröna platser.

13.00 Åke Mokvist: Arktiskt ljus
Hur klarar människor av att leva i nästan totalt mörker under halva året? Det har Åke Mokvist försökt ta reda på genom sina många resor till Arktis. Kanske vi har något att lära av människorna norr om polcirkeln, undrar han.

14.00 Catharina Gotby: Med kroppen som slagfält
I ett utsökt, moget och poetiskt bildspråk ger Catharina Gotby liv åt en känsloladdad berättelse om fem människors utsatthet. 2003 fick hon Nordiska Museets Gullersstipendium för sitt arbete att gestalta människors inre upplevelser. Valda verk ur boken visas på Nordiska museet.

15.00 Nina Korhonen: Anna-amerikan mummu
Nina Korhonens kärleksfulla dokumentation av sin amerikanska mormor är en av av de nominerade bidragen till Bästa fotobok 2004. Hon uppmärksammades även för sin tidigare bok, Minne.Muisto.Memory, för sina skimrande och mångbottnade fotografier.

16.00 Helena Savio: Den triviala skogen
När Helena Savio återvände till Sverige efter sina studieår i New York mötte hon den svenska skogen, full av markeringar, olik hennes finska barndoms sagolika urskogar. Sedan dess är landskap och natur återkommande teman i hennes fotografi.

17.00 Elisabeth Ohlson Wallin: H.O.M.O. - en helgonkalender
I likhet med bilderna i hennes redan legendariska Ecce Homo-svit är fotografierna i H.O.M.O. – en helgonkalender oerhört kraftfulla, sinnliga och känsloladdade. Kommer de att orsaka lika mycket debatt som den om kyrkan och homsexualiteten?


Söndag den 26 september
10.00 Giorgio Masnikosa: Puttersjaus e dintorni
Under det vackra namnet Puttersjaus (puttrande, sjudande brunn) e dintorni (omgivningar) skildrar, den Triestefödde italienaren, fotografen Giorgio Masnikosa, Gotland som en poetisk saga.

11.00 Karin Berglund: Blombok
Karin Berglund är inte bara en intresseväckande skribent, hon är också en känslig bildskapare som experimenterar med gamla fototekniker som fotogravyrer och gummitryck, senast i "Lust och fägring" och "Med fingrarna i jorden”. Inte för inte har hon fått epitetet ”den svenska trädgårdskonstens mest sinnliga uttolkare”.

12.00 Lena Koller: Havsbad.
Från Pite havsbad i norr till Smygehuk i söder, från klassika Gustafsberg på västkursen till Östersjöns pärla Gotska Sandön får vi följa journalisten Marie Dahlbergs, fotografen Lena Kollers och formgivaren Maria Ravegårds besök i kallbadhus, varmbadhus och stränder, blicka tillbaka i badandets historia och få en mängd praktiska badfakta.

13.00 Thomas Nilsson: Uppdrag: USA
Bildjournalisten Thomas Nilsson har jobbat med New York som bas i över sju år. I sin bok Uppdrag: USA får vi följa hans reportage från terrorattackerna den 11 september 2001 till den pågående amerikanska valrörelsen.

14.00 Tine Guth Linse: Fotografiska bilder från slottsträdgården i Malmö
Till vardags arbetar Tine Guth Linse med inredningsreportage och mat men kände behov av något eget, en satsning utan deadline som bara handlade om lust. Det blev hennes svartvita, uppfriskande och okonventionella bildberättelse från slottsträdgården.

15.00 Ove Andersson: Sibirien - ett varmt möte med kölden
Ove Andersson är forskningsresande och fotograf och enda västerlänning som besökt undangömda och fjärran belägna nomadkulturer, från ishavstundran i norr till öknarna i Asiens mitt. En fantastisk berättare, adopterad av fyra sibiriska nomadstammar och utnämnd till "hederssibirjak".

16.00 Johan Markusson: McCarren Park
Johan Markusson har gett ut sina böcker på eget förlag under namnet Le Buk sedan 1999. Här får vi se bilder från den senaste boken”McCarren park” och höra varför han uteslutande väljer boken som kommunikationsform.


Under hela söndagen säljer och signerar fotografer sina böcker i Svenska Fotografers Förbunds monter. Fynd till mässpris!

Publicerad 2004-09-15.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar