Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Plattform Fotografi vill skapa fotografiska diskussioner

Plattform Fotografi vill skapa fotografiska diskussioner

Vad är fotografi undrar Plattform Fotografi. Foto: Paula Odevall.
Från december till mars kommer det hållas onlinediskussioner med nytt tema för varje månad på webbplatsen Plattform Fotografi. Den aktuella diskussionen i skrivandets stund är; vad är fotografi?

Fundera på följande frågor: Hur definierar du fotografi? Vad är fotografi för dig? Hur besvarar du frågan "Vad är fotografi"?

Plattform Fotografi vill engagera hela Sveriges fotografer i frågan och vill nu att även Fotosidans medlemmar ska bidra till debatten.

Bloggen och onlinediskussionen, vilken initierar den tredje fasen av projektet Plattform Fotografi, är en inbjudan till att diskutera, kommentera - och besvara frågan, lika enkel som komplex, "Vad är fotografi?" Inlägg och kommentarer - långa eller korta - välkomnas på svenska eller engelska.

Plattform Fotografi kartlägger det samtida fotografiska fältet i Sverige. Hur använder vi och hur förhåller vi oss till fotografier idag? Hur ser nuets fotografiska praktiker ut?

Det är ett projekt som genomförs av CFF - Centrum för fotografi, JMK Stockholms universitet och Bildmuseet i Umeå med stöd av Stiftelsen framtidens kultur.

Onlinediskussioner på www.plattformfotografi.se.

Publicerad 2009-12-09.

3 Kommentarer

Christoffer Wallstenius 2009-12-13 09:16  
Jag vet inte vad jag tycker..jag gjorde ett inlägg i förgårr, bara för att idag upptäcka att mina ord har tagits och bakats ihop med andras. Det framgår altså inte vilka ord som är mina, eller ens att jag har skrivit. Moderatorn tog mina ord till sitt eget inlägg. Det tycker jag är oerhört dålig stil, jag kommer med all sannolikhet INTE att deltaga igen. Mina ord ska vara MINA ord, jag blir inte glad när någon moderator stjäl mina ord och inte sätter ut mitt namn.

För de som är intresserade skrev jag följande:

"Fotografi är komprimering. Komprimering av verklighetens upplevda fyra dimensioner till en tvådimensionell avbild. Ett oändligt smalt utsnitt, innehållande en kraftigt komprimerad oändligt liten delmängd av det vi upplever som "tid och rum".

Fotografi är manipulation. Genom att ta ett fotografi manipulerar vi aktivt verkligheten. Iden är att det är omöjligt att avbilda verkligheten utan att påverka den. Genom att avbilda är vi aktivt där och interagerar med världen omkring oss, även om vi tror att vi bara är observatörer.

/Christoffer Wallstenius"

Allt jag skrev finns med i moderatorns inlägg, men i fel ordning och utan mitt namn.
Jan-Erik Lundström 2009-12-16 11:07  
Hej Christoffer Wallstenius. Ditt intressanta inlägg finns naturligtvis kvar, exakt som du gjorde, och har aldrig tagits bort.

Det inlägg jag gjorde, som du refererar till, var en enkel sammanfattning av diskussionen, vilket jag ju också säger, där jag citerade ALLA tidigare inlägg, inklusive ditt, jsut för att peka på hur många spännande och kloka inlägg som svar på diskussionens tema.

/Jan-Erik Lundström, moderator för Plattform Fotografis pågående blogg denna månad.

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.