Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Olympus E-System (DSLR)

Olympus E-System (DSLR)

Olympus lanserar sitt E-system. Det ser ut att vara gedigna och genomarbetade produkter om man bara tittar på bilderna och på själva systemet. Redan är diskussionerna igång vad gällande prisbilden. Leveransstart sägs vara i september. Några testbilder från kamera har vi inte fått tillgång till.



Katalog över systemet som PDF-fil hittar du här.




HELA PRESSRELEASEN FRÅN OLYMPUS



Världens första professionella digitala SLR system med utbytbara objektiv baserat på Four Thirds Standard

Malmö den 24 juni 2003 - Olympus E-System skriver ett nytt kapitel i fotografins historia.
Nu förverkligas världens första digitala SLR kamerasystem med fördelarna i Four Thirds Standard, skräddarsytt för de särskilda krav som digital SLR fotografering ställer och med det, nya utvärderingar för professionell bildkvalitet och hantering. Alla delar och tillbehör i Olympus E-System - från kamerahuset, via blixtenheter, till utbytbara objektiv - har utformats särskilt för digital användning och garanterar att systemets prestanda och potential maximeras i varje steg. Olympus E-System bryter med alla föregående digitala SLR lösningar och frigör sig från gårdagens hinder.

En konkurrenskraftig fördel
Nära nog är aldrig bra nog för Olympus. Och i Olympus E-System har inga kompromisser gjorts.

Borta är de dagar då fotografer var tvungna att brottas med begränsningar p.g.a. att de objektiv de använde inte ursprungligen var utvecklade för användning i kombination med deras digitala kameror/bakstycken. Problem som förlust i vidvinkel kapacitet, otillräcklig objektivupplösning och vinjettering hör till det förgångna. Olympus E-System är utformat efter de riktlinjer som definierats av Four Thirds Standard, vilket reglerar objektivfattningens typ och diameter liksom bildsensorns storlek och avståndet mellan fokalplanet och objektivets bakre lins. Dessa riktlinjer garanterar inte bara möjligheten att byta mellan objektiv från olika kameratillverkare, som arbetar med standardnormerna, utan möjliggör även produktion av objektiv som är helt optimerade för digitala kamerakrav.

En fem megapixel 4/3-typ CCD garanterar att ljuset som transporteras via objektivet fångas i detalj, utan fel. Men, det är inte enbart pixelantalet som borgar för ett professionellt bildresultat. Till skillnad från många andra digitala kameror arbetar Olympus E-1 med en “Full Fram Transfer” CCD sensor, vilken tagits fram speciellt för tagning av stillbilder. I jämförelse med “Interline Transfer” motsvarigheter som återfinns i de flesta digitala kameramodeller utmärker sig FFT-CCD:n med en större pixel-yta, med större fotodioder och bättre möjligheter till ljustransport. Detta innebär att fler elektroner kan fångas. Ett högre signal/brus förhållande kan därför uppnås, tillsammans med ett bredare dynamiskt omfång. Den slutliga bilden kan dra fördel av större exponeringsspelrum, rikare detaljåtergivning och mindre brus.

DIGITALA ZUIKO objektiv - en synonym för kvalitet
Alla DIGITALA ZUIKO objektiv är framtagna för att ge maximalt resultat i kombination med digitala SLR kameror baserade på Four Thirds Standard. De har en telecentrerad optik - vilket innebär att det transporterade ljuset träffar CCD:n i en så gott som rät vinkel - vilket krävs i digitala kameror för att ge bilderna perfekt färg, skärpa och ljusstyrka, från mitten av bilden ända ut i kanterna. Objektivens höga upplösning garanterar att bildsensorn erhåller de detaljer den behöver för att kunna arbeta fullt ut. Och tack vare den fastställda kommunikationsstandarden kan objektiven förse kamerahuset med information om eventuell skuggning eller distorsion, vilket sedan kan kompenseras för att ge ett perfekt resultat. Ännu en viktig fördel som möjliggjorts av Four Thirds Standard är att objektiven är kompakta och lätta, trots en hög ljusstyrka.

Den växande listan på DIGITALA ZUIKO objektiv som finns idag inkluderar
(motsvarande brännvidd i 35 mm anges inom parentes):

- ED 300 mm, F2.8 tele (600 mm)
- E 14 - 54 mm, F2.8 - 3.5 zoom (28 - 108 mm)
- ED 50 mm, F2.0 makro (100 mm)
- ED 50 - 200 mm, F2.8 - 3.5 zoom (100 - 400 mm)
- E 11 - 22 mm, F2.8 - 3.5 zoom (21 - 44 mm) (för leverans i slutet av år 2003)

Olympus E-1 löser ett problem som länge har varit Akilles-hälen för SLR kameror med utbytbara objektiv - damm inuti kameran p.g.a. objektivbyte. “Supersonic Wave Filter” startar en ultra-snabb vibration vilket gör att damm och/eller andra partiklar bokstavligt talat trillar från bildsensorn för att därefter fångas upp på en särskild klisterremsa. Denna funktion aktiveras varje gång kameran sätts på, men kan också aktiveras manuellt.

Denna digitala SLR kamera är gjord för att vara en trogen, pålitlig följeslagare och har utrustats med en tålig fokalplansslutare. Enastående noggrannhet i alla exponeringshastigheter från 1/4,000 sek. till 60 sek. garanteras - och detta gäller för minst 150,000 utlösningar.

Tack vare både USB2.0 och IEEE1394 gränssnitt är anslutningen till datorn både enkel och extremt mångsidig. Olympus E-1 är den första digitala SLR kameran som är utrustad med båda dessa gränssnitt. Användare behöver tack vare detta inte dras med långa väntetider då deras filer laddas ner.

Obegränsad fotografisk tillfredsställelse
Emedan Olympus E-System bryter konvenansen i många avseenden, besitter och finslipar den samtidigt nödvändiga aspekter för professionell fotografering och hantering.

Olympus E-1 är en kamera redo för alla uppdrag, utan undantag. Dess robusta kamerahus i formgjuten magnesiumlegering tål inte bara tuffa tag, det är också lätt. Faktum är att kameran väger in på endast 660 g - tillräckligt för att ge en solid känsla, men trots allt den lättaste modellen bland idag tillgängliga professionella digitala SLR kameror med utbytbara objektiv. Olympus E-1, liksom de DIGITALA ZUIKO objektiven, är väderskyddade så att fotografer kan fortsätta fotografera, medan deras mindre väl utrustade kollegor redan tvingats söka skydd från elementen.

En ljusstark, snabb spegelsökare ger proffsen bästa möjliga förutsättning för bildkomposition. Med en sökaråtergivning på ca 100 % plus full fotografisk information är total kontroll garanterad i alla lägen.

Det snabba 3-punkts TTL autofokussystemet med kontrastavkänning har ett brett arbetsområde från –1 till 19EV. Manuellt och automatiskt val av AF zoner är möjligt. Användare kan välja mellan enbilds- eller kontinuerlig autofokus, allt efter behov. I kontinuerligt läge kan AF systemet följa föremål som färdas i en hastighet på upp till 50 km/h. Utöver den manuella skärpeinställningen kan du också finjustera uppmätta autofokusvärden manuellt. De ergonomiska fördelarna med kamerasystemet förstärks ytterligare med möjligheten att manuellt ställa in skärpan via en behändig fokusring.

Olympus E-1 arbetar med ett 3-zons multimönstrat sensor system för exponeringsmätning. Fotografer kan välja mellan elektronisk spotmätning (ESP), centrumvägd genomsnittsmätning och spotmätning. För att få ut det bästa av situationen kan användaren välja mellan exponeringsfunktionerna P/A/S/M . Möjlighet till programbyte, för att uppnå optimalt EV värde medan justering av slutartid och bländare görs, finns. Alternativ exponering av tre eller fem bilder kan tas i steg om 1/3, 1/2 eller 1EV.

Mångsidighet är ett återkommande tema för Olympus E-1. Det finns t.ex. möjlighet att välja känslighet mellan 100 och 3200 ISO. Tack vare ett hybridavkänningssystem, som arbetar med en specialutformad vitbalanssensor och bildsensorn, är den automatiska vitbalansen otroligt korrekt. De förvalda vitbalanslägena har mycket detaljerade steg på ca 300°K, vilket också kan kompenseras i steg om två mired. Dessutom finns en vitbalanskompensation tillgänglig. Olympus E-1 har också två färgrymdsinställningar: Standard RGB för de flesta applikationer och Adobe RGB, med ett bredare spektra särskilt lämpligt för offset tryck.

För många fotografer är hastighet själva nyckeln. Därför är Olympus E-1 utrustad med tre kraftfulla ASICs. Detta garanterar för en extremt snabb bildtagning och visning. Oavsett vilken bildkvalitet eller upplösning som väljs kan, tack vare ett imponerande 128MB buffertminne och ett snabbt SDRAM minne, upp till 12 bilder i följd tas i en hastighet av 3 bilder per sekund i varje format (JPEG/TIFF/RAW).

Olympus E-1 arbetar med CompactFlash kort som minnesmedia och accepterar både CF kort på upp till mer än 2GB och Microdrive. Det går också att använda xD-Picture Cards i kombination med en CF adapter.

Eftersom denna kamera är ett arbetsverktyg är Olympus väl medvetna om att fotografer inte har råd att vara utan sin kamera för t.ex. uppgradering av hårdvaran. Därför erbjuder vi dem tjänsten att göra detta direkt via Internet.

Hårdvara i elitklass förtjänar exklusiv mjukvara
För att matcha kamerans förstklassiga hantverk och funktioner har Olympus också utvecklat en helt ny programvara för Olympus E-1, som är långt mer än ett vanligt kameraprogram. ”OLYMPUS Viewer software” underlättar de professionella fotografernas arbetsflöde markant. En del av funktionaliteten är:

- Ett ljusboxverktyg möjliggör enkel jämförelse och kategorisering av två/fyra liknande bilder.
- ”Grupparbete” så att en serie bildredigeringsfunktioner kan utföras samtidigt på en grupp bilder, t.ex. justering av färgtoner.
- Gemensam bearbetning av ett antal filer i RAW format för konvertering till TIFF eller JPEG format.

Ett komplett tillbehörssortiment för professionell fotografering
Four Thirds konceptet består inte enbart av en kamera. Ett helt tillbehörssystem finns, för seriösa fotografer att välja lösningar ur, efter önskemål och behov – vad än de må vara. Utöver de DIGITALA ZUIKO objektiven finns en stor och ständigt växande lista över tillbehör, för alla områden inom professionell digital SLR fotografering. Bland dessa finns:

Blixtenheter
• FL-50 kraftfull blixt (upp till ledtal 50) med Super FP läge
• Ringblixt (för leverans inom kort)
• Tvillingblixt (för leverans inom kort)

Strömförsörjning
• Batterihandtag HLD-2 för BLL-1 litium-jon batteriet
• Batteripack BLL-1 litium-jon batteri med hög kapacitet på 3400mAh
• Batteriladdare BCL-1 för laddning av BLL-1
• Nätadapter AC-1

Four Thirds är den första professionella standarden för digital SLR fotografering. Genom att sätta standard på tre nivåer – mekanik, optik och kommunikation – maximeras användandet av kamerahus, bildsensor och objektiv. Olympus E-1 är den första och idag enda kameran som drar fördel av denna nya standard.

Leveransstart: September 2003

PRESSREALSE TILLBEHÖRSPROGRAMMET


Olympus E-System Tillbehör

Malmö den 24 juni 2003 – Högsta kvalitet och flexibilitet går hand i hand i Olympus E-System. Det professionella digitala SLR systemet, baserat på Four Thirds Standard, ger dig den mångsidighet som gör att du kan ta dina bilder – antingen du är i studion, ute på fältet eller bevakar ett särskilt evenemang. För att komplettera introduktionen av Olympus E-1, den första kameran som baserats på Four Thirds Standard, lanseras samtidigt ett komplett system av skräddarsydda tillbehör. Oavsett vilken nisch inom fotografering det gäller erbjuder Olympus E-System de tillbehör som behövs för att ge den mångsidighet och höga bildkvalitet som de professionella användarna kräver.

En lösning för varje situation
Med utbytbara objektiv, blixtenheter och speciella valmöjligheter för strömförsörjning, sökare och avtryckare, kan användaren välja bland ett brett tillbehörssortiment. På detta sätt kan fotografen skräddarsy sin Olympus E-System digitala SLR kamera efter just sina behov. Och det är en säker investering: det snabbt växande Olympus E-System tillbehörssortimentet är baserat på Four Thirds Standard – världens enda öppna standard för professionell digital SLR fotografering.

Utbytbara DIGITALA ZUIKO objektiv
Med ett arv som går ända tillbaka till år 1935, har varumärket ZUIKO under årens lopp erhållit ett legendariskt rykte för högsta optiska prestanda. Denna ställning består inom den digitala SLR sfären med Olympus utbytbara DIGITALA ZUIKO objektiv. Den professionella tekniken är en garanti för att fotografer får de allra bästa resultaten.

De DIGITALA ZUIKO objektiven är exklusivt designade för Four Thirds. Detta garanterar att de är optimerade för användning tillsammans med alla kameror som baseras på denna standard. Till skillnad från objektiv som ursprungligen var avsedda för användning tillsammans med konventionella kamerasystem, har de DIGITALA ZUIKO objektiven den höga upplösning som krävs för att maximalt kunna ta tillvara den digitala kamerans bildsensor kapacitet. Tack vare den telecentrerade optiken träffar ljusstrålarna sensorns yta i en så gott som rät vinkel vilket gör att bilderna är fria från vinjettering. Föreskrivna Four Thirds Standard möjliggör tillverkning av objektiv med hög ljusstyrka, vilka trots detta endast är hälften så stora och tunga som dess ”analoga” motsvarigheter. Varje DIGITALT ZUIKO objektiv är dessutom väderskyddat.

Aktuellt sortiment innehåller (motsvarande 35 mm brännvidd anges inom parentes):

• ED 300 mm, F2.8 tele (600 mm)
- 13 element i 11 grupper (inkl. 3 ED element)
- Neutralt, ND4, ND8 och polarisationsfiler ingår som standardutrustning

• ED 50 mm, F2 makro (100 mm)
- 11 element i 10 grupper (inkl. 1 ED element)
- 0.51x maximal bildförstoring (makro funktion 1:2)

• E14~54 mm, F2.8~3.5 zoom (28~108 mm)
- 15 element i 11 gupper (inkl. 3 asfäriska glaselement)
- Zoomeffekt via vridning på zoomring

forts…
• ED 50~200 mm, F2.8~3.5 zoom (100~400 mm)
- 16 element i 15 grupper (inkl. 3 ED element)
- Zoomeffekt via vridning på zoomring

• E 11~22 mm, F2.8~3.5 zoom (21~44 mm) (för leverans i slutet av 2003)

I sortimentet finns också en telekonverter och en mellanring:

• EC-14 Telekonverter
- Förlänger brännvidden med 1.4x
- 6 element i 5 grupper garanterar att huvudobjektivets överlägsna skärpa bibehålles.

• EX-25 Mellanring
- För närbildsfotografering med ZUIKO DIGITAL 50 mm makro objektiv för att uppnå maximal bildförstoring med 0.98x (makro funktion 1:1).

Ett antal objektivtillbehör såsom motljusskydd, objektivlock och väskor rundar av det aktuella sortimentet. Många fler DIGITALA ZUIKO objektiv är planerade för framtiden. Eftersom Four Thirds är en standard öppen för alla tillverkare förväntar vi oss att också objektiv från andra leverantörer kommer att dyka upp inom kort.

Blixtenheter
För att garantera ett brett användningsområde för professionella applikationer lanseras även ett urval externa blixtenheter och tillbehör, skräddarsydda för Olympus E-System.

• FL-50
- GN50 vid 42 mm (motsvarande 85 mm i en 35 mm kamera) /
GN28 vid 12 mm (motsvarande 24 mm i en 35 mm kamera)
- TTL auto, med inställning av automatiska och manuella funktioner
- Vinklingsbart blixthuvud för indirekt blixt
- FP läge – möjliggör blixtsynkronisering med även de snabbaste slutartiderna
(1/4,000 sek. med Olympus E-1)
- Automatisk justering av blixtens arbetsområde för att passa bildområdet vid zoomning
- Inbyggd diffusor kan användas för att uppnå vidvinkeltäckning vid 8 mm
(motsvarande 16 mm i en 35 mm kamera)
- Kontroll av blixtstyrkan (t.ex. i steg om 1/3 EV med Olympus E-1)
- Flera strömförsörjningsalternativ – AA batterier, LB-01 litiumbatteripack, SHV-1 snabbladdat högkapacitets set, FP-1 blixtgrepp.

• Ringlibxt RF-11
• Tvillingblixt TF-22

Ett sortiment av kablar, adaptrar och grepp för blixtenheterna finns för mångsidig och bekväm fotografering.

Strömförsörjning
Antingen du befinner dig i studion eller ute på fältet finns det ett strömförsörjningsalternativ som passar.

• Batteripack BLM-1 (ingår vid köp av Olympus E-1)
- 1500mAh laddningsbart litium-jon batteri för Olympus E-1 kamerahus.

• Batteriladdare BCM-1 (ingår vid köp av Olympus E-1)
- Exklusiv litium-jon batteriladdare: Laddar BLM-1 batteriet på ca två timmar.
- Internationell kompatibilitet med 100~240V AC.


forts…
• Batterigrepp HLD-2
- För högkapacitets litium-jon batteriet BLL-1.
- Med avtryckare, funktionshjul 1 & 2, AE låsknapp och val av AF ram för enkel fotografering med kameran roterad 90° för vertikal porträttfotografering.

• Batteripack BLL-1
- 3400mAh laddningsbart litium-jon batteri med hög kapacitet.
- För användning i kombination med batterigrepp HLD-2.

• Batteriladdare BCL-1
- Exkluvis litium-jon batteriladdare.
- Laddar BLL-1 batteripack på ca två timmar.
- Internationell kompatibilitet med 100~240V AC.

• Nätadapter AC-1
- Exklusiv 9V nätadapter för Olympus E-1 kamerahus.
- Internationell kompatibilitet med 100~240V AC.

Diverse tillbehör
Det finns ännu fler valmöjligheter för att Olympus E-System kameror skall kunna skräddarsys efter individuella önskemål:

• Fokuseringsskiva FS-1/2
- Nyutvecklad ”neo-lumi-micron” matt fokuseringsskiva.
- Noggrann kontroll av mattskivans spridningsvärden ger en ljusstark återgivning för enkel kontroll av korrekt skärpa, med naturlig utsuddning av föremål som ej är i fokus.
- FS-1 är standard skiva, vilken ingår vid köp av Olympus E-1.
- FS-2 har ett 48-celligt rutmönster för precis bildkomposition.

• Ögonmussla EP1/2
- MC behandlat skyddande glas.
- Bajonettfattning för enkel, men säker montering.
- EP-1 är standard ögonmussla, vilken ingår vid köp av Olympus E-1.
- EP-2 är större, gjord i flexibelt gummi för att ge extra skydd mot utifrån kommande ljus, oavsett om kameran hålls i horisontell eller vertikal position.

Skräddarsydda efter de specifika krav som digital SLR fotografering ställer ger Olympus E-Systems tillbehör äkta, professionell flexibilitet. Fotografer kan vara säkra på ett sortiment av objektiv och andra tillbehör som inte kompromissar vad gäller kvalitet och hänger med i många år framöver.

Publicerad 2003-06-24.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.