Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nikon storsatsar på egen mjukvara

Nikon storsatsar på egen mjukvara

Under våren 2004 lanserar Nikon en ny, egenutvecklad mjukvara för digitalfoto, PictureProject. Lanseringen blir startskottet för en ny strategisk inriktning för Nikon, med fokus på att etablera högkvalitativ och användarvänlig mjukvara för både proffs- och fritidsfotografer. Utvecklingen av PictureProject är bland annat baserad på konsumentundersökningar samt via den kontinuerliga dialog som Nikon har med specialister och proffsfotografer runt om i världen.

– I takt med att digitalkameror blir allt mer vanligt hårdnar också kraven på lätt hantering av bilderna, säger Lasse Petersson, produktchef entusiast- och proffskameror på Nikon Svenska AB. Tyvärr tenderar mjukvaran att glömmas bort till förmån för själva kameran eller antalet pixlar men för att få bra digitalbilder är det viktigt att man ser till helheten, från avtryckare till färdig bild. Mjukvaran är en nyckelkomponent i den helheten eftersom det är där vi använder, redigerar, visar och sparar våra bilder.

Innan programvaran utvecklades har Nikon genomfört omfattande undersökningar med digitalfotografer och specialister för att studera användarvanor, krav och förväntningar. Målet har varit att kunna presentera en mjukvara som möter de krav på att mycket enkelt kunna organisera, redigera och använda de mängder av bilder som en digitalfotograf tar, utan att behöva förstå hur en hårddisk och mappstrukturer fungerar. En annan betydande faktor är användarvänligheten för såväl proffs- som fritidsfotografer och de anspråk som dessa skilda grupper har. PictureProject erbjuder en mängd funktioner för en smidig hantering av digitala bilder, efter de krav som ställs.

PictureProject
PictureProject kommer att ersätta Nikons nuvarande programvara Nikon View och kommer att ingå i köpet av Nikons digitalkameror. Programvaran kommer även att kunna laddas ner gratis. Det som utmärker PictureProject är enkelheten att hantera bilderna. Mjukvaran är försedd med en kraftfull sökfunktion och möjligheten att döpa bilder med egna ord, datum eller namn. Vid redigeringen finns en stor flexibilitet där användaren kan backa och ändra samt att originalbilden alltid sparas. Användaren kan släppa och dra bilder och skapa egna album. En nyhet är även funktionen att kunna förhandsgranska tumnagelbilder före nedladdningen för att sedan kunna välja vilka bilder som ska föras över. Nikon har även försett PictureProject med en pop up-funktion där Nikon kan interagera med användarna för att kunna ge tips eller informera om ändringar eller uppdateringar.

– Interaktionen med användarna anser vi på Nikon är nyckeln till att kunna leverera de högkvalitativa produkter som Nikon är känt för, deras input är ovärderlig. Genom pop up-funktionen vill vi på ett enkelt sätt kunna ge våra användare de senaste nyheterna och tips till förbättringar, så att de hela tiden får det senaste och det bästa, avslutar Lasse Petersson.

Publicerad 2004-01-31.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.