Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Konstnärsstöd till Hans Gedda

Konstnärsstöd till Hans Gedda

Konstnärsnämnden har i år valt ut fotografen Hans Gedda som en av de fem nya konstnärer som kommer att få statlig inkomstgaranti. Det skriver Tidningen Foto.

Inkomstgarantin innebär att konstnären får en årlig minimiinkomst på cirka 197 000 kronor, genom ett statligt tillskott som är beroende av den egna inkomsten. Inkomstgarantier delas ut till konstnärer som står för en konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv.

Några andra fotografer som har inkomstgaranti är Monica Englund, Walter Hirsch, Sune Jonsson och Gunnar Smoliansky.

Se bilder av Hans Gedda här.
Mer om konstnärsnämnden hittar du här.

Publicerad 2008-12-17.

8 Kommentarer

Andreas S Eriksson 2008-12-17 18:46  
Avundsjuk??
Kim Ledin 2008-12-19 02:27  
Instämmer med Sofia! Bidrag ska man få i särskilda fall för att klara tillvaron. Konstnärer lär det inte lida brist på för att bidrag saknas.
Hempish 2008-12-19 10:14  
Måste ställa mig frågande till statligt bidrag för etablerade fotografer...
Är det inte bättre att de som strävar efter att kunna leva på sin verksamhet får bidragen?
Jag är inte emot att de som har knepigt att överleva på sitt yrke får något tillskott i kassan, men i det här fallet är det knappast fallet.

Jag vet inte om schackspelande räknas till konst direkt, där torde "flumnämnden?" kanske sålla en aning.. :)

//En som skulle kunna tänka sig bidrag för att kunna fota lite mer...
janm 2008-12-20 21:18  
Jag kan bara hålla med Sofia, om folk inte är villiga att betala ur egen ficka är det bara att göra något annat som faktiskt uppskattas.
joakim_hansson 2009-01-01 19:17  
Stipendier av denna form är otroligt viktiga för att hålla ett mångfacetterat kulturliv igång. Om endast de konstnärer som "producerar" det som gemene man är villig att betala för så har vi snart ett totalt utarmat konstnärligt bildspråk att dras med. Hans Gedda och de andra fotograferna som nämns i texten står kanske för ett bildspråk som inte fungerar "kommersiellt" men som kommer att betyda desto mer i framtiden som kulturarv.
JAg tycker det är lite lustigt att en del sliter sitt hår över att en aktiv konstnär med ett gediget bildspråk tilldelas en i statliga sammanhang struntsumma, men det är knappt någon som reagerar på att staten fullkomligt öser in rena fantasisummor i sportarenor, hockeyhallar och liknande.
Jag tycker att det är fantastiskt att instanser som konstnärsnämnden finns och att de kan stödja konstnärer av denna kaliber ekonomiskt.

Mantrat "konsten ska vara självförsörjande" som nu nynnas av kulturhatare är rent utav tragiskt.

Tummen upp för Sune Jonsson, Smoliansky, Gedda m.fl
-De representerar ett levande visuellt kulturarv och bör ges så många möjligheter det bara går att fortsätta sitt arbete, trots att de inte fotar solnedgångar, gråtande barn och hästar i övermättade färger o en chick liten företagslogga inklämd i hörnet...
Erlandssons 2009-01-05 22:59  
Å det var det dummaste kommentarer (de flesta) jag läst på riktigt länge. Jag nästan kan känna den dåliga andedräkten...

Big up till joakim hansson dock! jag scrollade neråt och blev räddare och räddare men så hittade jag åtminstone EN åsikt som inte var att jämföra med en påse HUND BAJS!!!!!!!!!
raskolnikov 2009-01-07 19:54  
Var är renässansmänniskorna? Big up för Joakim. I övrigt så är det skrämmande att läsa kommentarer som insinuerar att arbete vore ett självändamål. Jag betalar mycket gärna skattepengar för att få mental stimulans vid sidan av det kommersiellt gångbara utbudet; vilket mest känns fördummande. Farligt nära att jag här vill exemplifiera med PS3 men detta vore mer en pik än en realitet så jag håller mig från det.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.