Nyheter
Har du funderat på att utbilda dig? Kanske någon av dessa utbildningar kan vara något. Fullständig pressrelease nedan.
Fotoskolan i Stockholm och Skolan för samtida konst.
Eftergymnasiala heltidsutbildningarm i fotografi och fri konst.
Folkuniversitetet - Kursverksamheten vid Stockholms universitetet, är huvudman för Fotoskolan i Stockholm och Skolan för samtida konst. Utbildningarna är eftergymnasiala heltidsutbildningar som står under statlig översyn. Eleverna vid skolorna har möjlighet till statligt studiestöd via CSN.
Fotoskolan i Stockholm bedriver sedan många år verksamhet genom en ettårig påbyggnadsutbildning i fotografi. Genom att skolan från och med hösten 2003 fått statliga bidrag utvecklas Fotoskolan i Stockholm med fler elevplatser, ytterliggare en termin och mer undervisningstid. Skolan för samtida konst är en helt ny utbildning. Verksamheten vid Fotoskolan i Stockholm och Skolan för samtida konst inleds 18 augusti 2003. De båda skolorna får totalt 60 elever.
Skolorna kommer att ha lokaler i Stockholm.
Ansökan till Fotoskolan i Stockholm och Skolan för samtida konst ska ske senast 28/4 2003.
Fotoskolan i Stockholm
Folkuniversitetet - Kursverksamheten vid Stockholms universitetet har under snart 50 år förknippats med ledande fotografiska utbildningar. Under en period fram till början av 70-talet ledde Christer Strömholm den klassiska Fotoskolan som lade grunden till en hel fotografisk generation i Norden. En av den klassiska Fotoskolans efterföljare, vilken bedrivs i Folkuniversitetets regi, Grundkurs för Fotografisk Utbildning - GFU, fyller snart trettio år och har utbildat många av Sveriges samtida fotografer. Fotoskolan i Stockholm har bedrivits som en ettårig påbyggnadsutbildning i fotografi de senaste sju åren.
Genom att Fotoskolan i Stockholm från hösten 2003 erhållit statliga bidrag kommer såväl utbildningens längd, elevantal och resurser att byggas ut. Fotoskolan i Stockholm omfattar från hösten 2003 tre terminers (3x20 veckor) studier på heltid. Skolan har 24 elevplatser. Intagning till dessa sker under våren 2003.Därefter sker intagning till vårterminen 2005. Fotoskolan i Stockholm omfattar 40 timmars (heltimmar) schemalagd tid per vecka, varav ca 20 timmar utgör av lärarledda lektioner, seminarium och föreläsningar. Resten av tiden utgörs av eget arbete och uppgiftslösning. Som en samtida fotografisk utbildning sker mycket av det praktiska arbetet vid skolan digitalt.
Skolan är en yrkesinriktad påbyggnadsutbildning i fotografisk bild, vilket innebär att de som söker till skolan lägst ska ha en grundutbildning i fotografi eller bakgrund som fotoassistent som utbildningsbakgrund. Målet med Fotoskolan i Stockholm är att utbilda självständiga och samtidsengagerade fotografer.
Utbildningen är till stora delar projekt- och problembaserad och de studerande ges möjligheter att själva prioritera enskilda moment genom att genomföra individuella projekt under handledning. Basen genom hela utbildningen är den fotografiska gestaltningen. Det är viktigt att en utbildning på vår nivå ger breda kunskaper och erfarenheter och inte profileras åt något håll för att eleverna ska ges möjlighet till att självständigt utvecklas mot en för dem så positiv fotografisk inriktning
som möjligt. Fotoskolan i Stockholm ger en gedigen grund för egen
yrkesverksamhet inom fotografi eller vidare studier på högskolenivå.
Mer information om Fotoskolan i Stockholm finns på www.folkuniversitetet.se/fotoskolan
Skolan för samtida konst
Skolan är en grundläggande och förberedande utbildning i fri konst med inriktning mot bildmedier och omfattar tre terminers (3x20 veckor) studier på heltid. Till skillnad mot Fotoskolan i Stockholm existerar inte denna skola idag i någon form.
Utbildningen ger framförallt kunskap inom samtidskonstens nya bildmedier som fotografi, video och digitala uttryck samt ljudkonst, vilka idag dominerar den samtida konstscenen.
Utbildningen ger även goda kunskaper inom andra grenar av samtidskonsten som performance, installation och social skulptur. Sökande till skolan ska ha en lägsta utbildningsnivå motsvarande avslutad grundutbildning i foto, konst, video eller digitala medier på minst halvtidsnivå.
Utbildningen omfattar 30 schemalagda timmars (heltimmar) arbete per vecka,varav drygt hälften är lärarledda. Skolan har 36 elevplatser, varav 24 st omfattar utbildningsperioden hösterminen 2003 - höstterminen 2004. De resterande 12 elevplatserna omfattar utbildningsperioden vårterminen 2004 - vårterminen 2005. Eleverna har tillgång till ateljéer, undervisningslokaler och verkstäder samt utrustning även under annan tid. Utbildningen är till stora delar projekt- och problembaserad och de studerande ges möjligheter att själva prioritera enskilda moment genom individuella projekt och genom individuell handledning.
Idag existerar inte någon grundläggande utbildning helt inriktad på fri, samtida konst i Sverige, varför intresset för Skolan för samtida konst förväntas bli mycket stort.
Målet med Skolan för samtida konst är att grundutbilda självständiga och samtidsengagerade konstnärer och kreatörer. Utbildningen utgör en mycket kvalificerad grund för vidare studier vid t. ex. konsthögskolor.
Skolan för samtida konst ska introducera eleverna för skilda , metoder, arbetssätt och diskussioner inom den samtida konsten och ge dem möjlighet att välja bland och arbeta med olika tekniker.
Elevernas självständighet ska betonas i undervisningen. Skolan för samtida konst ska träna förmågan till ett fritt, subjektivt skapande med en mycket stark personlig inlevelse. Skolan ska utbilda medvetna konstnärer som deltar i samhällsdebatten och tillför samhället konstnärliga insatser. På Skolan för samtida konst ska ständigt förekomma möten mellan konst,
humaniora och samhälle.
Mer information om Skolan för samtida konst finns på www.folkuniversitetet.se/samtida
Vi har under de senaste veckorna skickat ut informationsmaterial om Fotoskolan i Stockholm och Skolan för samtida konst per post till de flesta mottagarna av detta informationsmail. Vill du ha mer material eller information så är du välkommen att kontakta mig.
Vänliga hälsningar
Fotoskolan i Stockholm/Skolan för samtida konst
Mikael Cronwall
Mer information om Fotoskolan i Stockholm
och Skolan för samtida konst:
Mikael Cronwall
Fotoskolan i Stockholm
Skolan för samtida konst
Folkuniversitetet
Box 26210
SE-100 41 Stockholm
Telefon:+46 (0)8-7894100
Mobil: + 46 (0)708-698212
Epost:
[email protected]
Internet: www.folkuniversitetet.se