Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Hundraåriga bilder funna på Antarktis

Hundraåriga bilder funna på Antarktis

Visa bildspel

Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org

 

Alexander Stevens ombord på Aurora, McMurdo-sundet, Antarktis. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org

 

Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org

 

Isberg och land, Ross Island, Antarktis. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org

 

Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org

 

Nedfrusna i ett gammalt mörkerrum på Antarktis hittades 22 exponerade men oframkallade negativ. Nya Zeländska Antarctic heritage trust har, med hjälp av experter, tinat upp och scannat in de nästan 100 år gamla bilderna.

Negativen hittades i kapten Robert Falcon Scotts sista bas på Cape Evans. De låg nedfrusna i ett mörkrum, och de är från sir Ernest Shackletons expedition (1914-1916). Fotografen är okänd, men det är troligt att det är expeditionsfotografen på Shackletons förnödenhetsexpedition, Arnold Patrick Spencer-Smith, som tagit dem.

Negativen är av cellulosanitrat, som var vanligt under tiden för expeditionen. Cellulosanitrat-negativ är under vissa förhållanden benägna att självantända. Nya Zeländska Antarctic heritage trust, som hittade negativen, har därför tagit hjälp av experter för att tina upp och scanna in de 22 negativen.

− Det är ett fantastiskt fynd, och vi är väldigt glada att se fotografierna efter nästan ett århundrade, säger Arctic heritage trusts VD Nigel Watson i ett pressmeddelande.

Sir Ernest Shackleton och hans män blev strandade på Antarktis efter att deras skepp, Endurance, tidigt 1915 frös fast i isen och sjönk tio månader senare. I april 1916 tog sig Shackleton och hans besättning till Elefantön med hjälp av tre mindre båtar. Därifrån fortsatte Shackleton tillsammans med fem andra till havs och lyckades nå Sydgeorgien, där de kunde få hjälp. Resterande manskap räddes i augusti 1916. Ingen dog.

Fler bilder finns här.



Publicerad 2013-12-30.

26 Kommentarer

syntax 2013-12-30 11:41  
En intressant fråga är om den här gruppen som har framkallat dessa bilder har någon upphovsrätt till dem? Troligen inte enligt svensk lagstiftning.
Mesch 2013-12-30 11:50
Det är väl alltid fotografen som har upphovsrätten inte labbet som framkallar filmen. Annars skulle ju Extrafilm äga en jädrans massa bilder. :-D
Bussmicke 2013-12-30 11:56
Synd bara när såna här bilder läggs upp på sidor att de ska va så himla Små. Lite större hade de gott kunnat lagt upp dem.
Tell 2014-01-01 23:59
Men varför ska det hela tiden tjatas om vem som har upphovsrätt till bilder? Vad spelar det för roll egentligen, o speciellt på så här gamla bilder?
Parsi 2013-12-30 12:08  
Alltså när det gäller expeditionen 1914-1917, så hette skeppet Endurance, och skruvades fast i isen, krossades och sjönk.
Shackleton fick segla ända till SydGeorgien, i en liten båt, och korsa öns bergskedja, för att skaffa hjälp.
Inte en enda man av hans expedition omkom dock.
xlunja 2013-12-30 13:06
Precis.
Aurora är en modern kopia av livbåten James Caird som användes till att segla till sydgeorgien.
Skinnarmo har gjort en intressant film över sin expedition ”I Shackletons spår” som beskriver vedermödorna.

http://www.skinnarmo.com/mina-aventyr/mina-expeditioner/test.html
xlunja 2013-12-31 17:55
Trodde jag var påläst om Shackleton men rätt ska vara att Aurora var en annat skepp med expeditionsdeltagare som skulle placera ut depåer åt själva huvudexpeditionen. Shackleton blev dock inte strandsatt med Aurora. Shackleton seglade med Endurance som skruvades fast i isen.

Det finns en hel del foton från Shackletons expedition:
http://www.shackleton-endurance.com/joomla/
walter-g 2013-12-30 13:10  
Otroligt och spännande !!
larsborg 2013-12-30 17:16  
Peter, - vad har svensk lagstiftning att göra med, hur Nya Zeländska Antarctic heritage trust har framkallat/använt dessa fantastiska gamla bilder?
Ingen ombord var från Sverige, inte ens papegojan. :-) :-)
syntax 2013-12-30 18:41
Bara den lilla detaljen att dom anger sig själva som fotografer, det vill säga underförstått att dom skulle inneha bildrättigheterna - vilket dom alltså inte har för en så gammal bild som någon annan har tagit.
BenHur 2013-12-30 19:22  
Nu var ju inte negativen "oframkallade", framgick ganska tydligt när man tittade på Arctic Heritage Trust siten. Däremot negativ som väl kan påstås ha varit smått olämpligt förvarade. I behov av renovering och konservering.
Christer Törnkvist 2013-12-30 22:19  
Perfekt att kylförvara filmen :-)
tormig 2013-12-30 22:50  
Fantastiskt, här har man gjort ett sensationellt fynd och första inlägget handlar om upphovsrätt. Bara på Fotosidan.
Anders F. Eriksson 2013-12-30 23:29
Har man blivit bortglömd i andra sammanhang kanske man kompenserar det genom att göra sig påmind här?

Upphovsrätten är viktig, men jag tror inte det är poängen för en del som kommenterar nyheter och bloggar - det viktiga är att ha rätt i alla lägen ...
J. Patric 2013-12-31 14:37  
Det heter mörkrum, inte mörkerrum.

Igår skulle jag lyssna på en CD som jag köpt i mitten av 90-talet, men varken spelaren i min stereo eller i datorn kunde läsa den. Ändå hade skivan inte en enda repa och har förvarats i rumstemperatur.

Men dessa negativ har klarat sig hyfsat trots extrem kyla. Jag har också ungefär lika gamla negativ som är i utmärkt skick. Det behövs inte mycket för att göra en CD/DVD oläslig, men ett negativ kan vara mycket slitet och skadat men ändå ge bilder.
Makten 2014-01-01 15:20
Du får det att låta som om kyla skulle vara påfrestande. Det är precis tvärtom. Kyla är brist på värme och det innebär att alla kemiska processer går långsammare. Alltså bevaras till exempel film bättre i kyla. Det är direkt lämpligt att lägga film i frysen alltså.

Det är mycket möjligt att vi borde förvara CD-skivor i frysen också. Men det är lite opraktiskt;-) Jag har varit med om samma sak; att det knäpper och har sig om skivor som är gamla. De måste ha förändrats på något vis.
J. Patric 2014-01-01 17:10
Ja, jag har två fryslådor fulla med film. Men jag menade att det är nog lite annat på Antarktis där det är mycket kallare och glaset i plåtarna och emulsionen krymper nog olika mycket i de temperaturerna? Men jag har kanske fel. Man fann ju plåtarna från Andréexpeditionen också, och de gav bilder.

Jag blev extra besviken med CD:n eftersom den var pressad och från Deutsche Grammophon, som ju är kända för kvalitet. Herbert von Karajan förespråkade ju CD, så han hade kanske pläderat arkivbeständighet om han levt idag. Ok, jag hade blivit "extra besviken" också om det vore en CD med viktig egen data också, men på ett annat sätt. Då skulle jag bli arg på mig själv för att inte ha klonat skivan.
Thee Robert`z 2014-01-02 17:32  
Sir Ernst Schakleltons expeditonsfotograf ombord på Endurance hette Frank Hurly, australiensare. Den ovan nämnda fotografen, Arnold Patric Spencer-Smith, finns inte med i Endurances manskapsförteckning. Alltså måste han ha funnits ombord på Aurora. Tanken bakom expeditionen var att korsa sydpolen från Drottning Mauds Land med hjälp av draghundar och mänsklig muskelkraft. På andra sidan ( rak linje kolla kartan) skulle Auroras besättning lägga upp proviantdepåer som skulle hjälpa färden över Antarktis. Aurora var alltså ingen 20 fots eka som James Caird. Men så gick det åt H-te! Av en total katastrof och ett monumentalt misslyckande skapas en hjältesaga. Mitt tips: Läs Caroline Alexanders bok " Shackleton" De är garanterat inte Photoshopade !!!!!!!
xlunja 2014-01-02 23:35
Man kan önska att författaren till artikeln ändrar första meningen i sista stycket. Pinsamt faktafel.
kato69 2014-01-03 14:40  
Ja, kan bara hålla med om att det inte är korrekt fakta i artikeln, borde rättas av författaren till texten. Eftersom det tidigare nämnts om författaren Caroline Alexander som skrivit om sir Ernest Shackletons expedition kan jag rekommendera ytterligare en bok:
Mrs Chippys sista expedition 1914-1915 av Caroline Alexander.
"Bland böcker om äventyrliga expeditioner är sir Ernest Shackletons beskrivning av den ödesdigra resan med skeppet Endurance till
Antarktis 1914-15 inte den enda. Tills nu har en annan skildring varit okänd för forskare och experter, nämligen den fantastiska dagbok som skeppskatten Mrs Chippy skrev! Mrs Chippy mönstrade på tillsammans med sin husse, timmermannen Henry"Chippy" McNeish, båda bördiga från Cathcart i Skottland"
Thee Robert`z 2014-01-03 17:12  
Om skribenterna talar om vilka "faktafel" som finns i mitt inlägg, skulle jag verkligen uppskatta detta, så att jag kan kommentera mina "faktafel". Jag har kollat min text och kommit fram till att det måste vara: " Av en katastrof etc......" Visst var det ett katastrofalt misslyckande. Att inte kunna genomföra expeditionens målsättning; att korsa Antarktis! Även jag har läst "Mrs Chippy sista expedition, en lätt romantisering av en katts tankar. För övrigt skjuts katten tillsammans med ett tiotal hundar. Några dagar senare skjuts resten av hundarna. Caroline Alexanders framställning bygger mycket på en annan framställning gjord av Alfred Lanting " Att överleva" publicerad 1959, översatt till svenska 1960. Om vi ändå snackar om böcker!!!!!!
kato69 2014-01-03 18:02
Ditt inlägg har jag inte kommenterat utan jag reagerade på texten skrivet av fotosidans medarbetare Alexander Linde sista stycket "Sir Ernest Shackleton och hans män blev strandade på Antarktis efter att deras skepp, Aurora, slitit sig från sina förtöjningar under en kraftig storm 1914. Skeppet kunde inte vända tillbaka in, utan återvände till Australien. Expeditionen blev räddade i januari 1917 av just samma skepp, som lagats och fyllts på med förnödenheter i hamn."
Jag tycker att det skulle rättas för det stämmer inte med årtalen. För övrigt har jag inte läst Alfred Lantings bok " Att överleva", bra tips.
Mats.E 2014-01-03 17:39  
Jag betraktar den här texen
http://www.nzaht.org/content/library/Century_old_Antarctic_images_discovered_10_Dec_2013_NZAHT.pdf
som källan till Fotosidans artikel.
Ingenstans talas om att bilderna behövde framkallas. Negativ fås genom att framkalla exponerad film.
Eftersom de hittades i ett mörkrum (inte mörkerrum) är det troligt att expeditionen hade möjlighet att framkalla sin film.
Jämför gärna med filmerna från Andrée-expeditionen som var oframkallade.
I en tid där utskrift av bildfiler kallas för framkallning är misstaget förståeligt, men inte värdigt en journalist på Fotosidan.
lct 2014-01-03 18:09  
Märkligt att ingen tar upp de filmrullar som påträffades 1930 från Andrées expedition 1897 Filmrullarna hade legat infrusna i 33 år och de cylindrar som de låg i hade fyllts med vatten vid färden till Stockholm. Ändå lyckades man få fram ca 20 bilder. Man använde en sulfitfri pyrokatekin- natriumhydrat framkallare. Mer om detta kan man läsa i Med Örnen mot polen(1930) sid 202- 2205.Läs gärna också Bea Uusmans fantastiska bok Expeditionen - en kärlekshistoria.
Jonas Nimmersjö 2014-01-03 19:23  
Vad är ett mörkerrum?
Mörkrum vet jag vad det är ...
Thee Robert`z 2014-01-05 15:05  
Om upphovsrätt! Alla vetenskapliga expeditioner omges av avtal som träffas mellan huvudmannen och deltagaren. I sir Ernst fall var han extremt noga med att ha första "tjing" till berättelsen. Några av deltagarna, 9 st, förde dagbok och några kanske fotograferade med enklare kameror. I avtalet stod det uttryckligen att ingen fick publicera skrivet eller fotograferat material före Sir Ernst eget material. När Sir Ernst hade publicerat sin berättelse var det fritt fram för de övriga att publicera. Men besättningen återkom till ett Krigshärjat Europa och då var det inte någon som tänkte på upphovsrätt. Upphovsrätten ägde naturligtvis fotografen och var bilderna stort vetenskapligt intresse köptes de ut av Huvudmannen som hade fri förfogande rätt över bilderna. Var fotografen död fick dödsboet en mindre summa. En som var stenhård med detta var Robert F Scott, ingen fick överhuvudtaget publicera något som inte Scott godkännt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS