Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Google fotar alla gator i svenska storstäder

Google fotar alla gator i svenska storstäder


Karttjänsten Google Street View kommer nu att komma till Sverige, skriver Dagens Media. Stockholm, Göteborg och Malmö är de första städerna som ska fotograferas.

Google kommer med start i dag att åka runt med ett antal bilar försedda med avancerad kamerautrustning och fotografera omgivningarna åt alla håll. Till att börja med blir det storstäderna som fotograferas, men tanken är att alla svenska städer ska fotograferas.

Att klicka runt i stadsbilderna blir lite som att göra en virtuell promenad. Redan i dag kan du klicka dig runt i städer som Kyoto, Sydney eller New York. I Sverige finns sedan tidigare tjänst som liknar Google Street View. Hitta.se har gjort panoramabilder av alla gator i hela Stockholm som dessutom har större upplösning än de som används i Googles variant.

Men tjänsten har blivit hett omdebatterad, eftersom det finns de som anser att offentliga foton av den här sorten kränker den personliga integriteten trots att ansikten och registreringskyltar är utsuddade. Det finns också en funktion där personer kan rapportera en bild som kan anses vara kränkande eller olämplig.

Publicerad 2009-04-21.

3 Kommentarer

Lost_One 2009-04-22 09:06  
Om de vill spara lite tid kan de ju alltid köpa in gatufotona över Sthlm från hitta.se, eftersom de redan har den funktionen.
Rätt skoj teknik faktiskt.
Irenee 2009-04-22 10:44  
Killarna från Mapjack.com som tagit bilderna till Hitta.se va in i min butik förra sommaren och rensade lagret på linsputspapper... Det går nog åt.
afflaf 2009-04-23 10:09  
Att den har blivit så pass omdebatterad pågrund av de anledningarna är inte så förvånande med tanke på de startade med tjänsten i USA.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.