Nyheter
Bland unga i Sverige känner mer än var femte stress när ingen gillar bilder de delar i sociala medier. I Norge är det ännu värre, var fjärde upplever samma sak. Det visar en nordisk undersökning som YouGov gjort tillsammans med Canon.
Inte mindre än 25 procent av norrmännen mellan 16 och 24 år svarade i undersökningen att de känner stress om de inte får några likes på bilder de delar. I Sverige är motsvarande siffra 21 procent i samma åldersgrupp, med den är 17 procent i Finland och Danmark.
Men inte bara unga känner sådan stress: 12 procent av vuxna svenskar, 25 till 40 år, känner liknande stress. Även i de övriga nordiska länderna är vuxensiffrorna lägre: 12 procent i Danmark, 10 procent i Norge och 14 procent i Finland. Helen Iwefors-Häggblom, kommunikationschef på Canon reflekterar över resultatet:
– Det är tur att oron verkar avta med åldern, men det finns ju olika sätt att minska sin bildstress. Antingen får man lära sig strunta i vad andra tycker eller så lär man sig helt enkelt bli en bättre fotograf. I den här undersökningen finns det en fingervisning om vad som fungerar bäst.
Canons slutsats är att fototips verkar vara vägen för de flesta. De baserar det på att bara drygt hälften, 53 procent, av svenskarna i undersökningen uppger att de är nöjda med sina bilder. I Finland är siffran 55, i Norge 46 procent och minst nöjda är danskarna, 35 procent.
Vilka bilder som är populära
På frågan "Vad fotograferar du helst?" fick de som svarade välja mellan elva olika genrer. Här skiljer sig resultaten en del mellan de nordiska länderna, men "Vardagshändelser" är generellt det mest populära motivet. I synnerhet i Danmark där det alternativet fick 42 procent. För Finland var samma siffra 23 procent, där är det "Natur" som är populärast med 32 procent. 30 procent av svenskar gillade också natur, 35 procent i Norge. Tredje mest populärt motiv är "Resor", fjärde är "Porträtt" som ligger jämnt med femman, "Djur" (som väl ofta är en del av Natur). Sjätte populärast motiv är - vilket inte lär överraska någon som följer sociala medier - "Mat".
På frågan om varför vi tar bilder fick alternativet "Bevara minnen" överlägset flest röster. Tvåa, med mindre än hälften så många röster kommer "Dela stunder med vänner och familj" och på tredje plats "Dela bilden/filmen i sociala medier". Alternativet "Allmänt fotointresse" kommer bara på fjärde plats med ungefär en sjättedel så många röster som "Bevara minnen". Den siffran kan möjligen bekymra kameratillverkare.
Undersökningen gjordes av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Sammanlagt 1025 intervjuer genomfördes med människor i åldersspannet 16-40 år i Norge, Danmark, Sverige och Finland.
31 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Bara bli bättre så är allt klart ;)
Mvh Janne.
Kai Thomas är på rätt spår. Ju bättre fotograf man är desto mindre stressad behöver man bli att andra inte uppskattar ens bilder. De är ju uppenbarligen inte speciellt bra på att bedöma bra bilder.
Att de säljer (bra)?
När man får många kommentarer?
När man får många positiva kommentarer?
När man får bra kritik?`
När vännerna gillar dem?
När mamma gillar dem?
När du själv gillar dem?
Att få gillar en bild betyder inte heller att en bild inte är bra.
Vad övrigt är, är tystnad.
Varför inte då? Det är demokratiskt och vilka är vi som sätter oss över andras (speciellt majoritetens) åsikter?
En jamesbondfilm som "alla" gillar...kan den verkligen vara dålig?
Rekordet i höjdhopp är ganska sant, men höjdhopp är mycket tråkigare än fotografi tycker jag.
Per, det där uttalandet löste inga knutar direkt, hihi.
Och givetvis självuppfyllandet i att söka likes. Stackars nutid.
Så hur kan vi bestämma över majoriteten? Om majoriteten tycker en bild är bra måste vi väl respektera detta och erkänna att bilden är bra även om vi vill säga "men den är ju [fylli lämplig invändning]"?
"
Vad är bra bilder då?
Att de säljer (bra)?
När man får många kommentarer?
När man får många positiva kommentarer?
När man får bra kritik?`
När vännerna gillar dem?
När mamma gillar dem?
När du själv gillar dem?
"
Intressant att se att Jante kastar en lång skugga över den som vågar säga det onämnbara.
Att söka bekräftelse är absolut inget nutidsfenomen, utan snarare en överlevnadsstrategi.
Den som får flest likes får ligga och säkrar framtiden för arten.
Kanske det går att visa statistiskt med den enorma mängd bilder och medlemmar som finns på fejjan och i andra sociala rum
Ingen har sagt att någon har fel när de ger en like. Sedan kan man tolka betydelsen hos en like lite olika, det är faktiskt upp till var och en.
"Ju bättre fotograf man är desto mindre stressad behöver man bli att andra inte uppskattar ens bilder."
Det antyddes sen att likes inte har med "bra" bilder att göra, tex här:
"Att många gillar en bild är definitivt inte ett tillräckligt kriterium för att den är bra."
Jag tror att de bilder som får folk att lajka, mamma att dela, folk att kommentera osv osv är alla bra bilder på olika sätt.
Må gott /O
Det går förstås inte att säga vad som är en bra bild. Sammanhanget avgör. Jag tänker på bild på samma sätt som på text.
Vissa bilder är poesi, andra journalistik, roman, biografi, reklam, teknisk instruktion. De kan förstås inte bedömas enligt samma mått.
Men klart man går igång åtminstone lite på likes. De är ju gjorda för det.
Det mest populära på hela FB och Instagram.
En bra genväg och det spelar nästan ingen roll hur bra eller dålig bilden är bara katten är gullig ;)
Tips från en äldre man som inte räknar likes.
Så jag vände om kameran, blev en bättre fotograf och tar kort på annat än bara människor. Nu sprudlar det av likes och kommentarer igen. Min självbild har jag dock slutat att tänka på. Något positivt har kommit ut av det hela. Tycker synd om folk som bara lever på sitt utseende då dom en dag inser att de inte längre ser bra ut. Kameran blev min räddning.