Annons
Artiklar > Aftonbladet polisanmäls för bildstöld

Aftonbladet polisanmäls för bildstöld

En kvinna som häktats för bedrägeri har polisanmält Aftonbladet för bildstöld. Tidningen publicerade en bild på kvinnan från Facebook utan hennes tillåtelse.

Den häktade kvinnan låtsades att hon var en playboymodell genom att lägga upp bilder på en kvinnlig modell som inte föreställde henne.
Genom att skriva att hennes barn var sjuka lyckades hon lura av hundratusentals kronor av olika män, som fick intresse för kvinnan.

Nu polisanmäler hon Aftonbladet och skriver i ärendet att tidningen har publicerat en bild på henne utan tillåtelse. Hon menar att bilden tagits utan lov från hennes Facebook-sida.

Polisen i Borås har lämnat över ärendet till JK som ska pröva fallet, skriver Journalisten.se.

Publicerad 2009-11-12.

18 Kommentarer

VinceNight 2009-11-12 02:03  
Är man med på Facebook äger dem rättigheterna till alla bilder man publicerar där, det vet nog aftonbladet och jag skulle tro att de varit i kontakt med dem. Hon greppar efter halmstrån...
humdinger 2009-11-12 05:34  
Åh, känner hon sig lite kränkt nu?
För själv frågade hon om lov innan hon använde playboymodellens bilder till sin kriminella verksamhet, eller?
Snacka om sten i glashus... :)
Christer Lindh 2009-11-12 08:46  
Daniel, Facebook äger inte alls alla rättigheter - det där är en myt. Man ger dem en(förvisso generös) icke-exclusiv rätt att publicera bilden där och på deras partners sajter (där ingår knappast Aftonbladet) men upphovsrätten kvarstår hos fotografen.
crimsonic 2009-11-12 09:28  
Konstigt...det står ju att bilderna inte föreställde henne...hur kan hon då anmäla?
Christer2 2009-11-12 09:32  
Om jag tolkat texten ovan rätt så har den häktade kvinnan lagt upp bilder på en kvinnlig modell på sin facebooksida.
Aftonbladet har tagit en av dessa bilder (föreställande en modell?) och publicerat i tidningen.
På vilket sätt skulle den häktade kvinnan ha ensamrätt på denna modellbild (som alltså inte föreställer den häktade kvinnan)?
monotux 2009-11-12 09:33  
Jag tror fler behöver läsa de avtal man accepterar när man skapar konto på en sajt som exempelvis facebook. Då hade fler personer kunnat upptäcka (och b-media hade sluppit göra stora rubriker) att det är en myt att facebook försöker rättigheterna till ens bilder.
sik666 2009-11-12 09:36  
Skulle vara like kul om modellen som är på bilden stämde henne för bildstöld med, sen har jag själv vart i en faight med Palyboy och de är inte nådig så bara att skriva att man är Playboy modell räcker säkert för att de skulle kunna tänka sig för att stämma henne för det :o)
MiLeW 2009-11-12 10:12  
Är det inte väldigt sällan modellen som kan anmäla för bildstöld. Det är väl oftast fotografen som äger bilden, om nu inte modellen fotat sig själv förstås.
Bappel 2009-11-12 12:57  
Texten i artikeln är mycket luddigt skriven, skulle jag vilja påstå... det står ju att den aktuella kvinnan lade upp bilder på en "kvinnlig modell" som inte föreställde henne (logiskt!);
- Följdfrågan blir direkt; har kvinnan själv tagit bilden på modellen? annars gör hon sig ju själv skyldig till att lägga upp en bild på Facebook som hon inte är upphovsrättsägare till.

Sen står det att hon anmäler Aftonbladet för att de har publicerat en bild på henne utan tillåtelse... på henne?... var det inte på en modell?, eller är det ett annat foto man talar om nu... och vem har i så fall tagit det specifika fotot.

Lite för luddig artikel för att använda som underlag för vidare spekulationer om utgången tycker jag...

MVH-Bappel
grip 2009-11-12 13:04  
Haha! väldigt lustigt att hon inte ser sig själv. Göra ett brott och sedan anmäla någon för ett likadant brott fast som har drabbat henne och då är det självklart fel(i hennes mening såklart).

Men som Daniel Gustafsson skrev så äger Facebook alla bilder man laddar upp där så Aftonbladet fick nog bilden där igenom.

Man får vad man ger.
Bappel 2009-11-12 14:39  
Håller med Christer och Anders; jag tror inte heller Facebook kan gå tvärs mot skrivna lagar om upphovsrätt och anse sig äga bilder som läggs upp där, vad de än skriver... på bildleverantörernas förbund's hemsida finns någon intressant artikel att läsa om det... upphovsrätt kan inte bortförhandlas... så det håller nog inte i en rättslig prövning.
MVH - Bappel
Eeros 2009-11-12 17:43  
Är det kvinnan (som anmält Aftonbladet) som är fotografen? Väldigt luddigt skriven nyhet.
Abacrombie 2009-11-13 12:05  
Bilden som är tagen från facebook har inget med modellbilderna att göra.

Hon har troligtvis lagt ut bilder på någon modell på annan sida än FB, men aftonbladet tog en bild föreställande henne från FB. Och nej, FB har ingen rätt att ge ut bilden till AB.
paco 2009-11-13 20:19  
Hoppas hon får rätt med sin polisanmälan, trots sina egna svinerier.
Eeros 2009-11-14 00:00  
Ok, då tog AB bilden från FB, men det är väl fortfarande _fotografen_ som har rätten till bilden, inte den avfotade (såvida annat inte avtalats, förstås)? Så jag förstår inte varför det är kvinnan i fråga som gör anmälan mot AB, eller är det hon som tagit bilden på sig själv?

Som sagt, mycket luddigt formulerad nyhet, den uppbringar fler frågor än vad den klarar ut. ;)
zanoii 2009-11-14 16:13  
Angående facebook och deras villkor för uppladdade bilder vill jag minnas att de ändrades efter kalabaliken som uppstod när nån upptäckte att man gav bort alla rättigheter.

Dagens längsta mening. :)
Bimbo 2009-11-14 16:57  
Instämmer med föregående skribenter om att detta är mycket luddigt skrivet av FS. Angående Facebooks "ägande av rättigheter" så kan man ju faktiskt läsa om det:

"You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your privacy and application settings."

Man äger fortfarande sitt material och kan bestämma själv vilka som får ta del av det när man laddar upp det. Däremot så går man med på att låta Facebook använda det:

"you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook ("IP License"). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it."

Så sammanfattat ger man FB "licens" att använda ens material. Den licensen upphör när man raderar bilderna/filmerna, om man inte har delat dem med andra och de har kvar dem, för då kan FB fortfarande använda dem, om jag har förstått det rätt.

Källa: facebook.com
angu1973 2009-11-17 16:53  
Håller med Anders Östberg.
citerar Anders: "Jag tycker det är intressant att få sådan här "bildstöld" prövad". Det är ju detta det handlar om, inte att hon är puckad, Där råder det ju inga tvivel (enl. mig).
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.