Näringsliv
Scanpix upptäckte 2008 att Googles nyhetssida publicerade deras bilder utan tillstånd. Sedan dess har företagen fört en dialog. Nu har Scanpix tröttnat och stämmer Google.
På Google News visas nyheter från olika tidningar, tv och radio. Där visas också bilder tillhörande dessa artiklar och inslag. På Scanpix menar man att Google inte har tillåtelse att visa det bildmaterial som är upphovsrättsskyddat av Scanpix. Därför har en dialog först mellan företagen under ett antal år.
– Vi upptäckte det 2008, och nu har vi nått vägs ände så att säga, berättar Tim Utkutug som är försäljningschef på Scanpix.
Han menar att Google kontinuerligt publicerar bilder från Scanpix – något företaget inte gett sin tillåtelse till.
– Nu stämmer vi dem, eftersom de verkar ha ett annat sätt att se på det här än vi, säger Tim Utkutug.
Enligt tidningen Resumé stäms Google på 1 miljon kronor per år plus en ränta. Sista december 2011 var därför summan på 4,9 miljoner kronor.
På Google säger man att företaget respelterar upphovsrätten och att man med enkla medel kan kontrollera vad som ska visas på Google och inte.
– Vi har bett dem ta bort våra bilder, men de har de inte lyckats med, säger Tim Utkutug.
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag lurar på om Google kan hänvisa till att publiceringen inte skett i Sverige och därmed hänvisa till ett annat lands lag som är till deras fördel.
Men man måste väl ändå räkna det som publicering här i Sverige då Google gör bilderna tillgängliga för internetanvändare i Sverige?
(Eller rättare sagt varje nyhetsmedia)
Man kan tycka att det skulle vara som att aftonbladet återpublicerar SvDs nyheter, vilket också görs, men inte bilderna, dvs de använder den vanliga citaträtten.
Nu väljer google att även inkludera en tumnagel av bilderna viket ingen av tidningarna brukar göra. Vad som är intressant här är att bilderna är små och det faktiskt är ett sökindex. Dvs om man klickar på en nyhet så hamnar man på respektive sajt.
Vanliga google bildsök ger större bilder. Protesterar Scanpix mot detta också?
En annan intressant detalj är att bilderna lagras direkt på news i HTML-koden som data, dvs bilden är inte inlänkad utan är en del av sidan.
har ni inte läst deras policy bör ni kolla in. Kort och gott är det att dom kan ge ut all info om dig och vad du gör till vem dom vill. Förra året gav dom 93% ja till de som ville ha info. Det är allt ifrån dina mail till sökningar och massa detaljer om det. Google får ta o rycka upp sig :)
En fotograf eller bildbyrå som vill sälja en bild kan sätta vilket pris som helst, och det är upp till de som använder bilden att avgöra om de vill betala det priset. Använder man bilden utan att följa dess villkor kan säljaren begära vilket pris som helst, och det kan bli upp till en domstol att besluta om priset är rimligt eller inte - oftast slutar det dock i förlikning.
(Men detta är ju en annan diskussion förstås.)