Annons
Artiklar > Kamerorna var inte bättre förr

Kamerorna var inte bättre förr

Todd McLellan har plockat ner en Pentax Spotmatic i sina minsta beståndsdelar. När man ser bilden blir det tydligt att det inte var bättre förr.

(Se bilden här)

Många tycker att mekaniska kameror i metall känns tåligare än dagens elektroniska plastkameror. Men känslan bedrar.

Tod McLellans bild visar hur enormt många delar en mekanisk spegelreflexkamera består av. Med massor av mekaniska delar finns det mycket som kan gå sönder. Kameran var också dyra.

Pentax Spotmatic var en populär kamera under slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet. 1976 tog Canon AE-1 fotovärlden med storm. Genom att ersätta flera mekaniska funktioner med elektronisk styrning kunde kameran bli mindre och billigare. Nu räckte det med 300 delar i kameran.

I slutet av 1990-talet pratade jag med en canonreparatör i Malmö som berättade att de nya Eos-kamerorna i plast innebar mindre jobb för verkstaden. "De går i stort sett bara sönder om man tappar dem", sa han.

Canon proffskamera på 1980-talet F-1 new skulle in på rengöring och smörjning en gång om året om man ville vara med i proffsservicen CPS. Något sådant krav finns inte idag när det knappt finns några rörliga delar i kameran.



Publicerad 2011-02-14.

32 Kommentarer

MrKarisma 2011-02-14 16:35  
Det var intressant. Klart att mindre mekaniska dela kräver mindre underhåll..
Problemet med dagens kameror är ju att de är så fruktansvärt stora och utan slutartidsratt på kamerahuset bla. Jag vill bara se en seriös kamera, än sålänge finns bara M9.. En liten smidig FF dslr med stor sökare hade varit trevligt.
Svar från froderberg 2011-02-14 16:49
En sak kan jag verkligen hålla med om. Slutartidsratten saknas. Ska man lära folk att fota är det bra med en ratt för tid och en för bländare, det blir så abstrakt med siffrorna annars.
Pagajviftaren 2011-02-16 02:33
När jag köpte min Pentax MZ5N valde jag just den modellen för att den hade tidsratt och bländarring som på gamla Spotmatiken. Men kompletterade med varsit A. Båda på A=helautomatik, ena på A=tids eller bländarutomatik eller båda på sifferläge var det helt manuellt.
De flesta andra Pentaxhusen hade redan tagit bort tidsratten och hade istället ett hjul och digital display samt objektiv utan bländarring.
Nu när jag kör digitalt har jag tyvärr fått ge mig och köpa dessa moderna med graderingslösa hjul och digital display. Inte alls samma känsla, och på Nikonkameran jag har på jobbet måste jag hela tiden kontrollera mina manuella inställningar eftersom den kan byta efter behag, det gjorde aldrig manuella vreden. Och man hade verkligen kontroll vid manuella inställningar.
Urr 2011-02-14 17:04  
Bättre och bättre... Produktutveckling innebär ju dels att göra bättre kameror, men ännu mer om att göra grejer som är billigare att tillverka. Jag har för mig att Nikon F2 har 1600 delar. Min F2a har servats några gånger, men bara en gång p g a ett mekaniskt fel. F3 har 600 delar mindre, men fler finesser. Elektronik istället för mekanik är den enkla förklaringen. Vad gäller driftsäkerheten tror jag att F2 och F3 är jämlikar, det är möjligt att livslängden på en F2a är något längre. Jag har haft min i 30 år. Så länge lär jag väl knappast kunna hålla liv i min D80? Det jag försöker säga är inte att det var bättre förr. Inte alls. Däremot känner jag ett stort mått av olust inför vår tids slit- och slängmentalitet.
Helmetrock 2011-02-14 17:08  
Jag är inte alls förvånad över att moderna kameror med mycket elektronik är bättre och tåligare än gamla analoga kameror. Det finns inget som säger att en mekanisk del skulle hålla bättre än något motsvarande digitalt, snarare tvärt om!
raunavaara 2011-02-14 17:56  
Driftsäkerheten behöver inte stå i omvänd proportion mot antalet ingående delar. Om jag skulle dra ut på en årslång resa, med alla typer av transportmedel från kemelritt till fotvandring, skulle det bli med ett par eletroniklösa kameror. Pentax S1a eller Pentax SV skulle ligga bra till då min fotokarriär började men en SV. Jo man behöver en exponerngsmätare, även om man klarar standardsituaionerna utan mätare, Weston Master iV och Zeiss Ikophot, ligger bra till här.
Jag har säkert 10000 negativ och dias tagna med min Pentax SV, detta utan reparation eller renovering. Ett dilemma är att Kodachrome inte längre finns, men Tri-X finns. Ett Pentaxhus får plats i ena kavajfickan och 50an i andra, så kan man gå på fest utan att se ut som en överhängd fotograf.
Makten 2011-02-14 18:13  
Räkna de elektroniska komponenterna i en modern kamera så kommer du att inse att en sådan innehåller säkert 10 gånger FLER delar än Pentaxen i länken. Och elektroniska komponenter är tyvärr inte särskilt tidsbeständiga. Kondensatorer börjar läcka, lödningar korroderar och släpper, kopparledare oxiderar och går av, transistorer åldras och ger fel förstärkning, och så vidare.

Så länge elektroniken är väl instängd är det inga större problem, men det är den inte. Jag vill se den digitalkamera som fortfarande funkar om 50 år. Troligen har varenda kretskort i hela kameran klappat ihop. Kanske har också vissa plastdelar tappat formen, vilket man kan se på gamla kameror där sånt finns.

Nu ser jag inte detta som ett problem. Utvecklingen går såpass fort att det inte finns någon anledning att hänga fast vid sin kamera i mer än 5-10 år på sin höjd, förutsatt att man återvinner den på ett bra sätt.

Sist men inte minst så skiter jag i om nya kameror är bättre. Tillverkarna har ändå lyckats tappa bort den taktila känslan som gamla kameror hade. Jag tar heller känsla med dålig kvalitet än tvärtom faktiskt.

Det ska kännas rätt; det är viktigt. Det är bland annat därför jag bara använder manuella objektiv av metall.
Calle S 2011-02-14 18:20  
Det man bör ha i åtanke är att man ställer högre krav på kameror idag. Kolla bara diskussionerna här på FS; fixar den inte 8 bilder i sekunden, har megastark inbygd blixt och 28 megaflopps-mojänger i övrigt är den modellen usel:-)

Sedan fotograferar vi mycket mer idag och sliter mer på hus, lameller och slutare. Dessutom; folk tycker det är snålt när en kamera enligt tillverkaren "bara" fixar 100 000 exponeringar. Det är 2777 rullar film.
spotmatic 2011-02-14 18:35  
Bättre eller sämre. Men dom var i alla fall snyggare förr.
Jag har kvar min fullt fungerande Pentax MX, som jag köpte för muckarpengen 1976. Med ett antal objektiv till. Den står i ett glasskåp i bokhyllan hemma i vardagsrummet.
Aldalfo 2011-02-14 18:36  
På riktigt gamla kameror har jag råkat ut för kärvande bländarlameller, och kanske seg slutare, på nyare kameror 80 - 90 tal, har problemet varit att slutaren lägger av, t ex på min Canon T90, helt kaputt slutare, medans min Canon AE-1 knäpper vidare, kan ju bero på att AE-1:an köptes ny, T90 köptes beg, och hur många exponeringar den gick innan jag köpte den har jag ingen aning om.
N Thomas Meldert 2011-02-14 18:50  
Skillnaden idag mot förr är väl att de flesta delarna numera är fastlödda och svåra att byta. Jag har många mekaniska kameror som är mycket gamla men fortfarande fungerar. Jag törs inte ens tänka med måttet decennier i livslängd för de digitala medan de mekaniska bara går och går och lägger decennium efter decennium bakom sig.
raunavaara 2011-02-14 19:12  
När jag tittar på bilden över antalet ingående delar, ser jag att mycket är skruvar och andra fästelement. Man skall kanske fundera över antalet rörliga delar istället. Problemen med mekaniska kameror är när de inte används, då vägrar dom att samarbeta, när man förväntar sig det.
Photocon 2011-02-14 19:46  
Fel i artikeln. Canon AE-1 bestod INTE av bara 300 delar. Däremot kunde antalet delar reduceras med ungefär 300 st p g a de elektroniskt styrda komponenterna.

En annan "rolig" grej med den var att kåporna visserligen såg ut som metall, men de var i grunden av plast som besprutats med ett tunt metalliskt skikt.
Benganbus 2011-02-14 20:16  
De beror väl på när man menar med förr? ;)

Jag har en kamera från förr, en Contax II från 1938, å den tycker jag är bra och hållbar.
Det enda som jag vet brukar gå sönder är ridåbanden efter en femtio till sjuttio år c:a. Om man byter banden så går kameran nog i en 50 år till.
Vet inte om banden är bytta på den här.

Fast jag misstänker att den här långa hållbarheten på en så'n här grej inte skulle fungera i dag! ;)
Bla pga det här med omsättningen av varor och tjänster i vårt moderna samhälle. :)
Instantclassic 2011-02-14 20:22  
Ju förr desto sämre. Många förr-delar är dåligt..
Morgondagens kameror hör framtiden till.
Makten 2011-02-14 20:24  
Förresten ska vi inte glömma hur dessa gamla kameror var inriktade på fotografens bildseende istället för automatik och snabbhet. Sökaren i min Nikon FM2n är helt sjukt mycket bättre än den i D700. Dessutom i ett prismahus som är mycket mindre. Jag kan verkligen inte förstå varför det blivit så.
Losecontrol 2011-02-14 20:47  
Måhända att en kamera med fler delar kan gå sönder, men en mekanisk slutare(som dessutom går att byta ut) fortsätter att knäppa, trots att batteri, ström, & ljusmätare lagt av för länge sedan. Intressant artikel dock. Det mest fantastiska var bilden med alla delar. Gjorde detsamma idag, men med en autofokus konica. Såg ut som en dator inuti och man fick bryta för att få loss allt. Inget att rekommendera. Bra mycket roligare med en mekanisk kamera tror jag!
Tomasz 2011-02-14 20:48  
Om man läser under länken till Canons F-1 New så ser man att den normala produktionscykeln då (1980) var tio år. En kameramodell levde alltså i tio år!
Det var väldigt synd om mig på den tiden, hur kunde jag vara gift med samma modell så länge?
Hans Peter 2011-02-14 23:00  
Visst fanns det fler delar i en gammal kamera än i dagens moderna kameror. Men jag kan inte låta bli att dra mig til minnes när min Minolta Dynax 80000 för ett antal år sedan fick problem. Då fanns det inga delar till den Minolta bytte den mot en liten mellanskillnad till en 800si. Och min 8000 var inte ens 5 år gammal när det var slut med delar. OK jag klagar i och för sig inte över det bytet.

Men faktum kvarstår att medan den gamla mekaniska kameran troligen kan fungera både 30 och 40 år klanderfritt om den sköts ordentligt, kan den moderna elektroniska kamera troligen inte överleva sin 15 års födelsedag utan att det blir problem med reservdelar om något går sönder.

Så jag vet inte riktigt om jag håller helt med Magnus.

Detta hindrar emellertid inte att jag i dag fotograferar med en Sony Alpha digital SLR, men jag tror inte den hänger med till mina barnbarn när jag lägger av så småningom.

mvh Hans-Peter Larsson
idrougge 2011-02-14 23:37  
Att nya kameror är tåligare ska både vi och tillverkarna tacka vår lyckliga stjärna för, eftersom de inte är gjorda för att repareras. En kamera tillverkad före den integrerade elektronikens intåg går att göra i ordning, och är byggd för att kunna servas med normala verktyg. I längden innebär det att en helmekanisk Pentax överlever vilken elektronisk kamera som helst, förutsatt att den får sig en skvätt olja och skruvarna justerade.

Många av mina gamla objektiv har haft tröga bländarlameller på grund av oljeläckage. Det har de inte längre, med en sats skruvmejslar, pincetter och alkohol kan man plocka ut bländarmekanismen, rengöra och skruva in igen. Försök göra det på en modern zoom med krångliga fokusmekanismer och kanske en bländare som bara går att kontrollera med elektriska signaler.
Sten-Åke Sändh 2011-02-14 23:53  
Tog just upp min gamla Pentax ME som nu är ca 40 år gammal. Den är i princip helt i mässingplåt (ja den är ganska skavd och saknar helt de pålimmade konstläderbitarna bak som ramlat av för längesedan). Jag har tappat den två ggr i marken och det syns knappt. ME är mycket välbyggd precis som andra konkurrerande märken från samma tid som exv. Olympus OM1. Det enda som inte funkar efter alla år på massor av resor och väldigt omild behandling stundtals är räkneverket. Brukade sätta en gammal filmkartongbit i hållaren bak och bocka av antal bilder med penna då det inte längre fanns delar att reparera den med på marknaden.

I övrigt fortsätter den funka för det som utmärkte denna ganska enkla och robusta kamera var ett minimum av finesser. Min Me har aldrig varit på verkstad under alla dessa år, så nog lägger jag ett par spänn på att mekaniken klarar sig bra mycket bättre över tid än dagens kameror.

Det som kan vara problematiskt dock med den del gamla kameramärken är att det inte längre tillverkas batterier till dessa gamla modeller. Jag äger också en OM 2 som jag ärvt och detta om utgångna batterier gäller den modellen enligt uppgift jag fått. Hur länge kan vi köpa batterier till de kameror vi har idag tro?

Det finns en exponeringsmätare i ME. Det finns tidsautomatik inbyggt och exponeringskompensation och det är i princip allt. Objektiven är under av precision och håller mycket hög mekanisk kvalitet i jämförelse med det mekaniska skräp vi får idag i form av kitobjektiv och detta trots att det rör sig om en ren och ganska enkel och billig konsumentmodell.

Pratar man med de som reparerar kameror idag så verkar några av de vanligaste skadorna vara att folk smäller i sina objektiv när kameran hänger över axeln. Avslitna bajonettfästen är en standardåkomma som jag faktiskt drabbats av själv. Speciellt hårt drabbade är tydligen de kameror som har objektivfattning i plast och objektivfästen med liten diameter.
Grimmer 2011-02-15 09:17  
Jag drar lätt parallellen med våran vägförenings gamla traktor från -62(?). Den är grovt tillverkad och saknas de flesta finesser man kan önska av en modern traktor. Trots sin ålder så tuffar den obekymrat på och det är egentligen bara diverse småkrafs som går sönder. Det var bättre förr kan man tycka men är det verkligen så? Ja om man har samma krav som förr men knappast annars. Jag skulle vilja se den bonde som går nöjd från en traktorfirma efter att ha köpt sig en ny traktor motsvarande våran, numera lilla, traktor. (som faktiskt har hytt). Ingen AC, radio eller värme i hytten. Motorn är svag och hastigheten är låg.

Jämför detta med en gammal analog kamera. Visst den kan ta kort och är man villig att försaka alla finesser som en modern kamera har så har man en trotjänare som är lätt att laga själv. Men då får man mäta ljuset själv, dra fram filmen själv, sätta fokus själv och dessutom snart framkalla själv. Bilderna blir vid lite sämre ljus gryniga och detaljfattiga. Dyrt är det också med all film.

Allt handlar om vilka krav man har. En hålkamera har väl evig livslängd i tid räknat. Visst det finns analoga kameror som fortfarande fungerar klanderfritt trotts att de tagit 10.000-tals bilder men hur många lever efter 100.000? Moderna kvalitetskameror har det som krav.
Olle 2011-02-15 10:20  
Apropå mekanik kontra elektronik. Min gamla Minolta XD-7, inköpt 1980, har varit på service en gång. Detta p g a fel på elektroniken.
Min Contax T kompaktkamera, också från åttiotalet, är helt död sedan den fallit i golvet från mindre än en meter med objektivluckan stängd. Inget mekaniskt fel, så vitt jag kan bedöma, förutom en liten buckla i ett hörn, men det elektriska fungerar ej längre.
Michael f8 2011-02-15 10:47  
Jag är väl inne på Magnus Grimmer's spår.

Den som i dag ställer en väl fungerande Eos 10D i ett vitrinskåp för att man har ett "bättre" alternativ till vardags, om man nu lyckas få gång den om 40 år, kan man inte dra slutsatsen och säga "Titta vad de kunde förr, alla femtioåriga kameror fungerar, de gjorde bättre kameror förr och visar upp en trasig trasig kamera tillverkad 2048.

Var är de trasiga kamerorna nu? Jo på soptippen, några ligger och väntar på att bli reparerade och några få har vi ställt upp i bokhyllan av nostalgiska skäl.

Michael - tror jag -
harryett 2011-02-15 13:47  
rent argumentationsmässigt kan man ju även undra vad antal delar i en spotmatic har med huruvida det var bra förut eller inte att göra.
idrougge 2011-02-15 17:34  
Vad fan är en analog kamera?
K Peter K 2011-02-15 17:50  
Har ett flertal äldre mekaniska kameror. Rollei, Leica, Nikon. Vid normalt hanterande och utan olyckor fungerar dessa utmärkt efter 30-40 år. Är man noggrann kan en genomgång var 15-20 år öka livslängden och bibehålla precisionen. Enkelheten i dessa gör att det är möjligt att göra en reparation efter 30 år , vilket jag tror är omöjligt med en elektronisk kamera som börjar ha hyss för sig efter 20-30 år. Moderna digitalkameror har besynnerligt många inställnings-kombinationer. Det är ju ändå bara ISO-tal , tid , bländare och fokusering som skall ställas in.
P.S.
För egen del handlar det inte om antingen eller utan både och. :-)
Jag använder både min D300 och Rolleiflex 3,5 F Planar flitigt.
dattacine 2011-02-15 23:12  
Lättar upp ämnet med lite underhållning i "Top Gear"-anda. Hur mycket tål digitala konsumentkameror utan att ge upp helt och hållet. Skönthetsfläckar och blessyrer räknas inte. ;o)

http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8 (länk till del 2 finns via klippet, i det finns bilder tagna ed kamerorna efter den veritabla misshandeln)
BobRob 2011-02-19 13:51  
Saken är ju den att ju längre tiden går ju mindre anledning finns det att tillverka teknik som håller länge helt enkelt på grund av det som Ray Kurtzweil kallar "the law of accelerating returns". Många har ju säkert hört och är medvetna om att man brukar säga att under 1900-talet utvecklades tekniken mer än den hade gjort genom hela människans historia fram till dess. Detta är dock förmodligen ingen engångsföreteelse, utan verkligheten tycks vara att under första decenniet av 2000-talet så skedde förmodligen lika mycket utveckling som under hela 1900 talet. Oavsett storleksordningen så är det ett oomtvistligt faktum att utvecklingen går allt snabbare. Detta medför ju naturligtvis att saker blir omoderna avsevärt fortare och därför ligger det varken i tillverkarnas eller konsumenternas intresse att betala mer för något som håller i 40 år när saken ändå är omodern om ett halvår.
fmattis 2011-02-24 11:18  
Apropå AE-1 så har jag en som behöver mekanisk översyn.
Tips på reparatör i Gbg?
jannemat 2011-02-24 15:16  
...men det var "sensorn" ...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar