Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Uppsats: AI kan förändra vår syn på bildkonst
AI
Linda Spång studerar på Fotoskolan STHLM och är inne på sin sista termin och där ingår det att skriva en uppsats. Linda uppsats handlar om hur AI kan förändra vår syn på bildkonst. Linda Spång har bland annat intervjuat konstnärinnan Annika Nordenskiöld och grafiska formgivaren David Kendall om deras arbete med AI.
Läs mer...
1
55 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag är övertygad om att Sara Skyttedal gör detta för att skapa medieutrymme inför EU-valet (som hon är en av toppkandidaterna till). Hon verkar fullkomligt ointresserad av upphovsrätt och journalistik, däremot väldigt glad i att framstå som offer och anti ”etablissemanget”.
Det här är alltså människan som korkade upp svindyr champagne när decemberöverenskommelsen havererade. Jag tycker hon är helt oseriös som politiker. Populist.
Men givetvis är det ett intressant rättsligt case att följa.
Hur, när och var har Skyttedal lurat till sig hundratusentals kronor?
Så att Sara med rätta får rätt denna gång.
Facebook, instagram m fl vill de flesta av oss fortsätta använda...men utan risk för att media snor bilderna.
Dock vill sociala medier att man lägger upp innehåll eftersom deras plattformer blir större och dem tjänar mer pengar.
Finns inte bilder på FB kan inte DN eller någon annan för den del ta dessa - svårare än så är det inte.
Flytta inte skuldfrågan, det är media, eller åtminstone DN som beter sig felaktigt.
Vad gäller skuldfrågan så har Patent- och marknadsöverdomstolen fastslagit att Dagens Nyheter inte har gjort sig skyldig till upphovsrättsintrång.
Skulle det inte vara någon kändis så skulle inte (i detta fallet) DN vara intresserad. Politik är spel, ful spel...
Att lösningen ska vara "visa inte bilderna" är som att skuldbelägga en kvinna för att ha för utmanande klädsel vid ett överfall.
FBs användaravtal tillåter återgivning av andra medlemmar inom sajten genom delningar.
Det är därför det krockar.
Det är dessutom inte så att DN "lyckas komma undan" med något genom att hänvisa till lagen. Det är ett tämligen absurt resonemang. Lagen är vårt gemensamma rättesnöre och den som håller sig till lagen behöver inte "komma undan".
Om man inte gillar lagen så bör man opinionsbilda för att få till en förändring. Det bästa sättet är nog inte en bojkott som tre personer deltar i utan snarare offentlig debatt och att påverka lämpliga politiker.
Det torde knappast vara något nytt.
Säger inte att DN brutit mot lagen. Absolut inte (då har du inte alls läst vad jag skrivit).
Däremot så behöver jag inte automatiskt sympatisera med varken det förfarandet, eller med företaget ifråga (DN i detta fallet).
Det har jag ju full rätt att göra, eller? :-)
Om man nu tycker att en lag är dålig och att den som agerar enligt den lagen gör fel, är det då inte bättre att klandra lagstiftaren?
I och med att Patent-_och_marknadsöverdomstolen har dömt i målet, samt meddelat att det inte går att överklaga domen så ska det till något extraordinärt för att HD ska ta upp det.
Får ens HD ta upp fallet?
Det är alltså inte ett överklagande till HD där prövningstillståndet ofta förutsätter att målet är prejudicerande (som jag tror att Magnus är inne på).
F
Det ingår i Patent- och marknadsöverdomstolens uppdrag att vara prejudicerande instans.
Så ni som är så snabba att fördöma rättens beslut behöver nog gå igenom era Facebook inställningar och inse att om du publicerar något på Facebook och inte har det inställt på "mina vänner" så har du exakt noll att säga till om dina bilder hamnar vart som helst eftersom du har gjort dom publika och tillgängliga för 1 miljard+ människor.
Å andra sidan är dina bilder på Facebook publicerade så att enbart dina vänner kan se dom KOMMER INTE tidningarna åt dom till att börja med.
Då ser jag ändå inte på vilka grunder kan hon söka resning på. På samma sätt ser jag inte hur en del resonerar i debatten här. Har man visat bilder för 2000 människor plus att man är en känd politiker som jobbar (eller ska) jobba åt allmänheten så är det ett solklar fall och domen är helt rätt.
Det framgår nog av domen. Målet i Patent- och marknadsdomstolen hade beteckningen PMT 8915-15. Det bör gå bra att få ut en kopia av domen med hjälp av det.
Bilder som är tillgängliga för alla på nätet är definitivt att anse som publicerade. Huruvida de är gratis för media att använda beror på omständigheterna. Upphovsrättslagen medger ju det under vissa specifika omständigheter och domstolen har hänvisat till den paragrafen.
Politikerförakt står jag för. Vi snackar om en högst privilegierad grupp som inte lever som de lär. Från skattebetalda resor till vinlandet i Frankrike och vinflaskor för 2000kr styck till miljöpartister som åker taxi i Sthlm för nästan 200 000kr per år medan man vill "förbjuda bensin" och höja skatten för alla andra. Vet inte vart du bor och varför du inte läser nyheter ibland så hade du också tänkt i samma banor. Du kanske gillar att ha en elit där reglerna inte gäller? Själv har jag svalt den där smörja om "alla är lika inför lagen" men där är vi annorlunda tydligen.
@Olla Dusegård
Du glömmer att Sara är en offentlig figur och en politiker som representerar allmänheten. Det ställer det hela i en hel annan ljus.
" varför inte, öppet på nätet, ska anses vara publicerade för allmänheten, och dessutom gratis för media att använda?"
Precis. Ligger dom öppet tillgängliga för miljarder användare kan man inte se bilder som privata då.
Så dessa bilder ska anses vara gratis att återpublicera av DN för att de är publicerade? Med motiveringen dagsaktuell händelse.
Även om jag har liten tro på att dessa bilder lyfter kunskap eller information hos allmän heten, så finner jag ingen logisk koppling till att priset skall vara 0.-. Dvs. att komersiella företag som DN inte bara skall få rätt att använda bilderna utan godkännande av upphovsmannen, men dessutom att få göra så utan någon som helst kostnad eller ersättning.
Skandalöst dåligt tycker jag.
DN hade förstås kunnat erbjuda ersättning till Skyttedal efter att ha sparat undan bilderna, men vad vore i så fall skälig ersättning? Vad skulle en prisförhandling utgå ifrån? DN agerade enligt gällande lag så jag tycker inte att man kan klandra DN-redaktionen.
Observera också att den här domen inte innebär att det är fritt fram för media att använda upphovsrättsskyddade bilder lite hur som helst.
För man ger ju mer eller mindre Facebook rätt till att använda bilder hur de vill, givetvis baserat på ens säkerhetsinställningar.
Nedan utdrag ur deras användarvillkor. Men, detta har nog diskuterats fram och tillbaka ett antal gånger gissar jag. Har inte läst domen så se det bara som en enkel fråga...om någon vet.
"I synnerhet gäller detta när du delar, publicerar eller laddar upp innehåll som omfattas av immateriella rättigheter (som foton eller videor) på eller i samband med våra produkter. Du ger oss en icke-exklusiv, överlåtbar, tredjepartstillgänglig, royaltybefriad och världstäckande licens att vara värd för, använda, distribuera, modifiera, köra, kopiera, offentligt framföra eller visa, översätta och skapa härledda arbeten av ditt innehåll (i enlighet med dina inställningar för sekretess och applikation). Om du exempelvis delar ett foto på Facebook innebär det att du ger oss tillstånd att lagra, kopiera och dela det med andra (alltså i enlighet med dina inställningar), såsom tjänsteleverantörer som stödjer våra tjänster eller andra Facebook-produkter som du använder."
Regeln om bland annat tidningars rätt att använda upphovsrättsligt skyddade bilder för att återge aktuella händelser (dagshändelse) är inte ny. Den har varit en del av upphovsrättslagen länge och har knappast utnyttjats i en omfattning som givit oss fotografer anledning att vara oroliga för att lägga upp bilder på Facebook, Twitter, Fotosidan eller på annat sätt göra bilderna allmänt tillgängliga (det finns naturligtvis möjligen andra skäl att vara försiktig med vilka bilder man gör allmänt tillgängliga).
Rätten för tidningar m.fl. att utan lov använda bilder för att återge dagshändelser är begränsad av att flera faktorer. Det måste röra sig om en aktuell händelse, bilden måste vara allmänt tillgänglig och utnyttjandet får bara ske i den omfattning som ändamålet kräver och skall göras i enlighet med god sed. Pressfotografier som är tagna för att återge dagshändelse får inte heller användas. Jag kan inte se att domen från PMÖD på något avgörande sätt ändrar på dessa begränsningar. Därför är jag inte orolig för att vi till följd av domen kommer att få en trend där medier börjar vittja sociala medier för gratisbilder.
Varför har vi då en sådan här regel överhuvudtaget? Är det inte rimligt att medierna alltid betalar för bilderna de använder? Som med nästan all lagstiftning är det en avvägning mellan olika intressen. I det här fallet å ena sidan upphovsmannen, eller "upphovspersonen" som vi allt oftare säger nu, och dennes intresse av att kontrollera de ideella och ekonomiska värdena knutna till bilden, samt å andra sidan ett allmänintresse av att kunna ta del av aktuella händelser utan att detta skall vara beroende av en upphovspersons medgivande.
Intresseavvägning är inte unik för upphovsrätten. Tvärtom! Intresseavvägningar finns i nästan all lagstiftning och kan vara betydligt mera ingripande än i upphovsrätten, exempelvis kan din mark kan bli exproprierad (tvångsköpt) av stat eller kommun om det finns ett starkt allmänintresse av att till exempel bygga en väg på den.
Med den här bakgrunden tycker jag att det är lite lättare att se vad som är intressant med domen, nämligen i vilken utsträckning någon ny praxis har skapats och om den påverkar oss fotografer negativt. Jag kan inte se det, men här får såklart var och en bilda sig en egen uppfattning.
Man motiverar ju (eller alluderar till) de speciella undtantagen och frånstegen för just media ifrån normala gällande grundlagar och grundprinciper, tex. gällande äganderätten, med att det skall hjälpa till att bidra med kunskap och förståelse om omvärlden hos allmänheten.
Hans Rosling hävdade ofta att media *inte* är en källa till att inhämta fakta eller att förstå omvärlden.
(Jag är nog i många fall beredd att hålla med Hans, även om kanske inte riktigt fullt så krasst.)
https://www.svt.se/kultur/ingen-resning-for-sara-skyttedal-i-tvisten-med-dn