Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Uppsats: AI kan förändra vår syn på bildkonst
AI
Linda Spång studerar på Fotoskolan STHLM och är inne på sin sista termin och där ingår det att skriva en uppsats. Linda uppsats handlar om hur AI kan förändra vår syn på bildkonst. Linda Spång har bland annat intervjuat konstnärinnan Annika Nordenskiöld och grafiska formgivaren David Kendall om deras arbete med AI.
Läs mer...
1
43 Kommentarer
Logga in för att kommentera
https://raoulwallenberg.se/vittnesmal-fran-forintelsen/fading-stories/
Det rekommenderas att använda hårda mellanslag (fast blankslag, , U+00A0 (Non-breaking space) eller Alt+0160) som avgränsare eller utslutning, eftersom kommatecknet och punkten lätt kan misstas för decimaltecken.[1] Det hårda mellanslaget hindrar också talet från att delas vid radbrytning. Ett alternativ är att använda ett smalt hårt mellanslag (fast blankslag, , U+202F (Narrow non-breaking space)."
Vi andra, som inte läser rubriken, som trodde det var en tusenlapp det handlade om... /sarkasm
Ladda bara upp till någon filesharing, docdroid skulle jag kört på.
Du har väl fått en pdf
Konflikten uppstår när RWA registrerar varumärket "Fading Stories – pass them on" och fortsätter publicera bilder efter att arbetets deadline är över. Sjöswärd hävdar att deadline även gällde användning av bilderna vilket RWA motsätter sig. Domaren konstaterar att där inte fanns någon deadline för rätten till användning av bilderna och att Sjöswärds påstående om ett muntligt avtal kring varumärket inte stöds av mailhistoriken.
Läxan är väl att man bör låta tredje part granska viktiga kontrakt och att ha ordentligt på fötterna i form av bevisföring när man drar någon inför domstol. Sedan är det klart att det inte alltid räcker då en del saker alltid förblir öppna för tolkning.
Jag förstår samtidigt att det är svårt att ta ett steg tillbaka om man anser att man har rätt. Men riskerna måste ju vägas också.
Arvodet i avtalet låg på 136 000 kr ex moms.
Om till och med ett förhållande som innehåller så mycket av gemensam nämnare går överstyr så kan man ju bara undra hur någon lite privatperson eller liten fotofirma ska kunna hävda sin rätt mot världens riktigt stora aktörer. Vem vågar ta fighten med exv. Google och Facebook när man tycker att de snyltar på upphovsrättskyddat material? Det verkar ju nästan kräva en stat som Australien eller en organisation som företräder en halv miljard människor som EU gör för att lyckas med det.
Ett sånt här exempel är nog verkligt avskräckande för många och det kan nog få de flesta att hålla käften om man riskerar miljoner om man förlorar en rättegång mot företag och organisationer som har stora ekonomiska resurser att luta sig mot (i de fall de har det).
Hur säkerställer man exv. att allmänheten och småföretagare överhuvudtaget vågar ta sina fall till rätten, så att inte bara de med störst ekonomiska muskler ska kunna lita på att alltid få sin vilja igenom genom att skräckexempel som dessa lägger en våt filt över viljan att pröva sin sak.
Jag råkade en gång ut för att jag och en ohederlig redaktör blev osams om en annan grej, och han straffade mig genom att "inte minnas" att han beställt ett jobb som jag utfört. Sen handlade det om teknikaliteter som han tyckte innebar kontraktsbrott från min sida – att jag skrivit lite för långt, att jag plåtat med en annan kamera än vanligt. Han var tydligt och hånfullt medveten om att det inte skulle vara värt risken för mig att ta det till domstol.
Tack och lov är de allra flesta hederliga.
Ni är en verkligt lätt match för de som vill köra över er - de flesta kastar nog in handduken redan innan matchen i rätten har börjat.
Jag tror ni kommer få svårt att organisera er och det vet era motparter tyvärr sedan länge.
Men det finns några saker som man kan göra för att minska den personliga ekonomiska risken med domstolsprocessande. Om man tvistar om belopp som är mindre än ett halvt prisbasbelopp (alltså ett belopp som är mindre än knappt 24000 kronor) så kan man använda ett enklare förfarande i domstol ("FT-mål") där varje part står sina egna rättegångskostnader förutom kostnaden för en timmes rådgivning och utlägg för eventuella resor. Förfarandet är gjort för att man ska klara sig utan ombud under processen (men rådgivning före är såklart att rekommendera). Många av de tvister som fotografer hamnar i rör säkert mindre belopp och då finns det all anledning att använda FT-mål om man inte lyckas lösa tvisten utanför domstol.
Att bedriva sin verksamhet i ett aktiebolag och låta aktiebolaget vara part i avtal och ha licens till fotografens upphovsrätt leder normalt till att aktiebolaget kan vara part i tvistemålet i stället för fotografen själv. Bolagets ekonomi är till skillnad från andra bolagsformer separerad från fotografens. Jag förstår inte varför det är så många fotografer som inte driver sin verksamhet i aktiebolag, det minskar den personliga riskexponeringen väsentligt och insatsen (aktiekapitalet) är relativt låga 25000.
Sedan är det såklart viktigt att inte gå in i en domstolsprocess utan kvalificerad rådgivning. Problemet ur ett fotografperspektiv är väl att det kan vara svårt att hitta någon rådgivare som är duktig på upphovsrätt och van att processa.
Slutligen så ska man se till att försöka hitta en företagsförsäkring som har rättsskydd som täcker upphovsrättstvister. Det är tyvärr ganska svårt (Gefverts fotografförsäkring täcker konstigt nog inte upphovsrättstvister), men kanske har SFF undersökt saken och kan ge tips (?)
Det är faktiskt jättedumt även om man är dödssäker på att man har rätt.
En domstol reder inte ut vad som är rätt i en tvist. Den reder ut vad som kan bevisas vara rätt.
Det finns en hel del mejltrafik i bilagorna som jag inte begärt ut. Totalt finns 115 aktbilagor, men jag önskade inte dränka tingsrätten i jobb. Trots allt är det ingen rättighet att få ut material gratis och digitalt från en domstol och jag är inte sugen på att digitalisera pappersdokument eller betala, även om jag gör så vid intressanta fall.
Med de fotade objekten, menar du människorna? Någon ersättning ser jag inte att det är tal om i aktbilagorna.
Du har för övrigt målnr. Begär ut dagboksblad och granska.