Lag och rätt
Helsingborgs stad kan tvingas att betala skadestånd till en firma efter en upphandling av fototjänster. Förvaltningsrätten slagit fast att kommunen tagit för stor hänsyn till kvalitet.
Helsingborgs stad sökte genom en upphandling ett företag som kunde både videofilma och fotografera för deras räkning.
Företaget MBVB Kommunikation tyckte att kommunen agerat orättvist när kommunen valde ett dyrare anbud än deras och tog saken till Förvaltningsrätten.
Enligt Förvaltningsrätten gjorde kommunen fel när de först tittade på kvalitet, estetik och teknik, och först därefter på priset.
Vid upphandlingen fick företagen skicka in avidentifierade foton och filmer. Några bolag sållades sedan ut, och först efter det tittade man på vilket pris de angett. Därefter rangordnades företagen.
"Genom att arbeta så har Helsingborgs stad inte sett till att det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet antogs", slår förvaltningsrätten fast. Kommunen argumenterade att det inte går att bara se till priset när man upphandlar fototjänster.
Högre instans kommer inte att ta upp fallet. Det innebär att upphandlingen måste göras om.
MBVB Kommunikation begär skadestånd på nästan 43 000 kronor för sina kostnader i samband med rättsprocessen.
– Vi kommer att bestrida det. Vi anser inte att de lidit så stor skada, säger Rebecca Törner Perborg till Helsingborgs Dagblad.
Tidigare i år begärde MBVB Kommunikation överprövning av Systembolagets upphandling av fototjänster – en upphandling som MBVB Kommunikation också förlorade.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Inte utan kontroll, i behandlingen av tv-licensiering av datorer/mobiltelefoner ignorerades att lagtexten innehåller en ganska exakt teknisk beskrivning som inte stämmer mot vad internet är, på ingen grund alls.
Sen är upphandlingar svåra att skriva och mycket i vårt samhälle hade kunnat bli betydligt bättre om vi bara la mer tid/kompetens på det, så du kan säkert ha rätt i sak, det är antagandet att domstolar automatiskt har koll på lagen jag vänder mig mot.
Utformas inte förfrågan på rätt sätt hamnar man väldigt lätt i överklagande situationer och det här faller ät inte unikt.
för någon inte kan acceptera att de förlorade
Märkligt.
Utan att kunna frågan på detaljnivå, låter väl ändå urvalsförfarandet sunt?
Sortera bort anbud som inte håller måttet, sedan ta det billigaste alternativet som uppfyller kraven. Då får man ju det billigaste som är tillräckligt bra. Lägga skattemedel på tjänster som inte är av nytta är ju dumsnålt.
Ifall ambitionsnivån på kvalitetskriterierna var väl högt satta (vilket jag inte betvivlar!) borde Förvaltningsrätten anmärka på det istället, snarare än principen för urvalsförfarandet.