Lag och rätt
Den 17 maj öppnade en ny webbsida med fokus på upphovsrätten. Bildtjuvar hängs ut med namn och bevis till allmän beskådan. Lagligt eller inte? Det beror på var servern står.
På stopstealingphotos.tumblr.com hängs bildtjuvar ut med information som namn och kontaktuppgifter tillsammans med bildmaterial som stödjer anklagelserna. Enligt texterna har de utsatta fotograferna kontaktat bildtjuvarna – utan framgång – innan de bestämt sig för att framföra sina synpunkter publikt.
Staffan Teste, jur kand på Bildombudsmannen, har inte hört talas om något liknande ärende i Sverige, men säger att även om man kan förstå frustrationen hos de utsatta fotograferna så är den här typen av aktioner inte att rekommendera.
– Även om anklagelsen i 99 fall av hundra visar sig stämma löper du alltid risken för att i det där hundrade fallet anklaga en oskyldig. Det kan leda till en tvist om förtal.
En av fotograferna som har fått sina bilder stulna är svenska Jonas Peterson som sedan några år lever i Australien. Han är långt ifrån ensam i den välrenommerade skaran bröllopsfotografer som är utsatta. Men vad händer om man gör en motsvarande webbsida i Sverige?
Enligt datainspektionen är ärendet inte solklart. Det finns två linjer i personuppgiftlagen, en som reglerar strukturerat material och en som reglerar ostrukturerat material. I det första fallet krävs en strikt efterlevnad av reglerna. Bland annat får endast myndigheter behandla lagöverträdelser. I den andra saknas schabloner vilket innebär att Datainspektionen tittar på omständigheterna. Även om de tar vägledning av riktlinjerna kring det strukturerade materialet bedöms varje fall individuellt.
Därför är det inte solklart att en blogg i stil med stopstealingphotos.tumblr.com är olaglig. Men vad kan en fotograf göra om hon eller han känner sig orättvist anklagad på en internetsida? Enligt Datainspektionen är det bäst att vända sig till webbhotellägaren och be företaget plocka bort inlägget om avsändaren själv vägrar. Större sociala sajter, som till exempel Facebook, har en särskild anmälningsfunktion.
Handlar det om förtal ska en polisanmälan göras, och det är även möjligt att skicka in en anmälan till Datainspektionen. Men lagarna på internet är fortfarande luddiga, och det är osäkert vad en anmälan kan uppnå.
– Är servern placerad utomlands kan det vara svårt för en svensk fotograf att som oskyldig få bort anklagelsen. Internet är fortfarande lika laglöst som vilda västern, avslutar Staffan Teste.
8 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Då går det väl inte att få bilderna stulna.
Förvånad så lite intresse det var på denna nyhet här på fotosidan!! "Korsettfabriken" har fått mer kommentarer än denna.
IT-säkerhets-gurun Bruce Schneier har sagt att det är ungefär lika lönlöst att försöka kopieringsskydda data, som det är att göra vatten oblött ;-)
Ingen jävel ställer upp för dig :\
Skämt å sido, vad jag menar är att de exemplen på sidan verkar väldigt klara och bloggarna verkar ha tagit kontakt med bildtjuven innan de avslöjar denne.