Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
43 Kommentarer
Logga in för att kommentera
När en brottslig döms att betala pengar direkt till sitt offer brukar det kallas skadestånd.
Vad förstör inte de? Jag ser det på nära håll uppe i norra Hälsingland där jag tillbringar sommarhalvåret. Vi hade tex ett Kungsörnspar som häckade i samma tall år efter år , men nu har man skövlat bort alla de träd som stod där. Skogsbolagen är med och räknar vilt...bla Älg.
För 20 år sedan kunde man inte åka 5 km på vägarna där uppe utan att se minst två älgar.
Nu ser man kanske en älg på tre månader!! Trist utveckling!
Vad gäller älgar så hörde jag ett referat på radion häromveckan som handlade om att någon organisation för skogsägare hade räknat ut att älgar äter upp skog för 2 miljarder om året. Det finns en hel del invändningar mot det räkneresultatet, men om vi för resonemangets skulle accepterar det så finns det en uppenbar lösning på problemet: se till att vargstammen blir minst en storleksordning större ...
🙂
Jag har däremot en son som är professionell helikopterpilot och har fotograferat en hel del tillsammans med honom från luften.
Detta är ur transportstyrelsens informationsskrift gällande drönare:
HÅLL AVSTÅND TILL MÄNNISKOR
OCH DJUR
Se till att ha ett ordentligt avstånd, och flyg
aldrig över folkmassor. Grundregeln är utsätt
inte andra för fara.
I Transportstyrelsens informationsmaterial finns tydligt angivet att det i vissa naturreservat kan vara förbjudet att flyga över huvud taget, detta gäller alla flygfarkoster, dvs helikoptrar, sportflygplan och även drönare.
Det gäller således att vara påläst och känna till var man får flyga.
Kan nämna att luftrummet runt Stockholm ett flertal gånger stängs av för passagerarflygplan pga att drönare utan tillstånd på otillåten flyghöjd flugit inom Arlandas flygkontrollzoner.
Detta gör att bl a passagerarflygplan och annan yrkestrafik tvingas upp i luften för att vänta genom att cirkla runt Arlanda på hög höjd tills drönaren avlägsnats, då inflygningen kan återupptas.
Vidare skall man när man fotograferar från luften vara medveten om att ALL flygfotografi regleras av ett militärt regelverk. SAMTLIGA bilder som man publicerar tagna från flygfarkost skall godkännas av militären.
Bilderna skall sändas in till Högkvarteret för godkännande innan all publicering eller försäljning, detta är det många som inte känner till.
Det finns många saker som vi civila fotografer inte tänker på, t ex att det kan finnas en hemlig/känslig radiomast, i bakgrunden på fotot av huset eller landskapet, som knappt syns på bilderna men som ändå finns där inne i eller utanför ett militärt restriktionsområde, bilder ändå kan vara intressanta för främmande makt.
En sådan bild kan nekas publiceringstillstånd av militären.
Tja, tänk på var du flyger vare sig du fotograferar eller ej.
där jag har min gård. Det finns en mast där som kanske är lite hemlig , men alla som bor där känner till den. Tack för info...jag skall tänka till innan jag flyger där.
Han sade med 100 % säkerhet, ett av de bästa på långa vägar ......
Fotograferingen var förmodligen helt oväsentlig i det här sammanhanget. Drönarägaren flög med sin drönare i ett naturreservat där det fanns lättstörda fåglar med ungar.
Så det handlar snarare om att sila dromedarer och svälja kameler.
Hur mycket stör en skördare/skotare ljudmässigt och rent fysiskt?
Kan inte se nyttan med dessa höga böter för en stackars drönarpilot
med intresse av natur och foto jämfört med det skogsbolagen ställer till med.
Skogsbolagen har förmodligen furtioelva jurister som backar upp dem i kniviga situationer ,
medans naturfotografen har noll backning.
Jag ställer mig dock lite frågande till hur mycket skogsskövling som förekommer rent juridiskt. Skogsägare har rätt stora rättigheter när det gäller avverkning. Om det är moraliskt korrekta rättigheter är en annan sak.
När det gäller att störa häckande fåglar i naturreservat är lagen emellertid tämligen klar.
Beror ju givetvis hur drönaren hanterar sin farkost , hur nära han går och hur frekvent han flyger nära bon och så.
Vad det gäller det häckande Kungsörnsparet så hade vi ett vaktsystem som bevakade det specifika området. Vi har sett framförallt Tyska äggsamlare som far runt i våra trakter. Systemet funkade perfekt då vi skrämde bort några stycken. Men att sedan skogsbolaget tog bort träden där de häckade hade vi inte riktigt räknat med. Det blev lite som en chock faktiskt. Nu tog de inte träden under häckningen , men alla kände till att det var en klassisk häckningsplats för Kungsörnen.
Man kan tycka att de kunde spara just det trädet iaf.