Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fotograf stämmer bildbyrå på tolv miljarder

Fotograf stämmer bildbyrå på tolv miljarder

Fotografen Carol Highsmith stämmer bildbyrån Getty Images på motsvarande tolv miljarder kronor.

Den amerikanska fotografen Carol Highsmith stämmer bildbyrån Getty Images på upp till tolv miljarder kronor. Hon anser att de har sålt 18 000 av hennes bilder utan hennes tillstånd, uppger tidningen Journalisten.

Sedan 1988 har Carol Highsmith skänkt bilder till kongressbiblioteket utan krav på ersättning. Getty Images har tagit 18 755 av bilderna och sålt dem, och säger sig ha exklusiv ensamrätt till bilderna.

Enligt stämningsansökan som lämnats in vid en federal domstol i New York, är Highsmiths ersättningskrav för för upphovsrättsintrången som lägst 2 500 dollar per bild, och som högst 25 000 dollar per bild. Skadeståndet för de 18 000 bilderna blir alltså mellan mellan 400 miljoner och fyra miljarder kronor.

Men till saken hör att Getty redan tidigare har dömts för upphovsrättsintrång i samma domstol. Då kan domstolen tredubbla skadeståndet, vilket Carol Highsmith kräver. Hon hävdar att Getty Images upprepade upphovsrättsintrång har varit så pass lukrativa att det krävs höga skadestånd för att ge effekt och verka avskräckande. Tredubblas skadeståndet blir det alltså som mest ungefär 12 miljarder kronor.

Getty Images anser att stämningsansökan beror på ett missförstånd.



Publicerad 2016-07-29.

7 Kommentarer

Poltergeist 2016-07-29 23:40  
12 mdr! Ja, tack. I advokaternas förlovade land kan man bolla fram fantasisummor för sånna "ringa" brott.

Men bortser man från skadeståndsanspråket så tycker jag här att man tydligt ser det systematiska utnyttjandet där upphovsmannens (dvs fotografers), rättigheter återigen åsidosätts av (i det här fallet) en internationell bildbyrå. Det är inte sällan som företag och liknande sätter sig över enskilda producenter av bilder, konst, musik eller liknande för egen vinnings skull. Om man kan kalla det ett systemfel så är det nog det, det det är tyvärr tydligt i alltför många fall där just fotografer, liksom musiker, skådespelare och liknande, ofta verkar hamna allra längst ner i näringskedjan, där andra anser sig ha rätten att utnyttja ens kompetens utan ens en tanke att betala. I kulturvärlden kan jag förstå det, där finns sällan pengar att tjäna, men i exemplet ovan verkar det däremot finnas en hel del. Och just därför verkar en sådan här situation uppstått.

Om Carol Highsmith får igenom sitt krav på 12 mdr... så ja, stort grattis till dig. Du lär i så fall bli världens genom tiderna rikaste fotograf. Jag hade aldrig i helvete sagt nej till dom pengarna. Däremot hade jag tvekat både fem och sex gånger att gå igenom den rättsprocess som väntar.
Der Steppenwolf 2016-07-30 02:38
"Däremot hade jag tvekat både fem och sex gånger att gå igenom den rättsprocess som väntar.""
I advokaternas och skadeståndets förlovade land USA är rättsprocessen helt odramatisk, det sköter advokater som tar sig an dessa fall på procentbasis. Dvs du anlitar en advokat helt utan pengar men denna kräver en viss procent av skadeståndet om denna går igenom.
I Sverige är det ett helvete att stämma någon eftersom ifall man förlorar står man där med personlig konkurs i nacken. Det är därför företagen i Sverige kommer undan med det mesta och även aktivt väljer att bryta mot lagen när det gäller konsumenten eftersom man vet att den vanlige idioten därute har inte råd med att göra ett skit åt saken till att börja med, och även om mot förmodan en konsument stämmer, får rätt i domstolen ligger skadestånd på 1856 års nivå i Sverige vilket gör att ett företag tjänar faktiskt pengar att bryta mot lagen även om den som sagt blir tagen med handen i kakburken.
tormig 2016-07-30 10:28  
Borde hon inte stämma kongressbiblioteket istället som uppenbarligen slarvat bort hennes rättigheter?
Sten-Åke Sändh 2016-07-30 14:58
Vet vi att det är biblioteket som slarvat? Det kan ju vara så att fotografen eller biblioteket märkt bilderna med Creative Commons taggar t.ex. men vad hjälper det om de stora fula snyltarna (Facebook och nu även Getty tydligen) har som policy att blåsa alla metadata på bilderna och ersätta den med egen? Man kan ju exv. märka bilderna så att de inte kan säljas vidare (non Commercial) eller att de inte får ändras (share alike) om man vill säkerställa att de inte görs om eller beskärs.

Rätta mig om jag har fel men gör inte även Facebook samma sak (d.v.s. strippar all metadata) med de bilder folk laddar upp där? Jag har för mig att jag läst att de beter sig så regelmässigt.

Men det är ju verkligen uselt att Getty ska snylta på en fotograf som varit schysst nog att dela sina bilder med allmänheten. Getty jagar ju tydligen dessutom de som "snyltar" på Getty rätt aktivt så det kunde ju faktiskt bli rätt kul när Getty försöker stämma fotografen för att ha snyltat på sina egenhändigt tagna bilder. Den rättegången kunde bbli rätt kyl att vara med på!
tormig 2016-07-30 16:10
Med Facebook är väl så att man skriver på ett 100 sidor långt avtal med dem där man lämnar över alla tänkbara rättigheter. Så folk som laddar bilder där får skylla sig själva.
DjDiff 2016-07-31 09:26
"Getty jagar ju tydligen dessutom de som "snyltar" på Getty rätt aktivt så det kunde ju faktiskt bli rätt kul när Getty försöker stämma fotografen för att ha snyltat på sina egenhändigt tagna bilder. Den rättegången kunde bbli rätt kyl att vara med på!"

Det är ju precis det som hänt i det här fallet.
http://arstechnica.com/tech-policy/2016/07/photographer-sues-getty-images-for-selling-photos-she-donated-to-public/

"According to the suit, Getty and its affiliates have not only sold unauthorized licenses of Highsmith’s photos, but they have sent threatening letters to people that they believe have infringed the copyright.

One of those recipients was Highsmith’s own non-profit group, the This is America! Foundation. "
Max Kielland 2016-08-25 11:39  
Kanske dax att börja fair trade märka bilder...

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar