Annons
Artiklar > Att fotografera i en kyrka

Att fotografera i en kyrka

Det finns två anledningar till att jag sätter mig och skriver denna artikel. Den första är att det med jämna mellanrum dyker upp frågor om att fotografera olika sammanhang i kyrkor här på forumet. Den andra är att jag ofta har sett fotografer som inte har vetat hur de ska bete sig i kyrkorummet vilket leder till att de stör gudstjänsten. Jag vill här försöka ge några enkla tips på hur man kan hantera en fotografering i en kyrka utan att störa allt för mycket. Detta är viktigt eftersom det idag blir allt vanligare att präster och församlingar förbjuder all fotografering eftersom de upplever att det stör.

Vem är då jag?
Vem är då jag att svara på dessa frågor? Förutom att jag, precis som du som läser detta, är fotograf så är jag även en van kyrkobesökare. Jag har jobbat i kyrkan under många år, haft tankar på att själv bli präst och genomgått halva utbildningen. Min fru läser till präst och både min far och svärfar är präster.



Förberedelse
Innan man ska fotografera i en gudstjänst så ska man absolut, oundvikligen ta kontakt med den präst som håller i gudstjänsten för att kolla så att det är OK att plåta och ifall han eller hon har några eventuella restriktioner. Efter att du har fått ett OK så är nästa steg att ta reda på vad det är för typ av gudstjänst och studera ordningen. Denna kan du ofta hitta längst bak i psalmboken eller eventuellt få en färdigtryckt agenda av prästen. Detta är för att du ska kunna planera vad det är som kan vara värt att fotografera så att du har kameran redo samt att du ska kunna planera eventuella förflyttningar. Det finns dock vissa saker som aldrig är lämpliga att fotografera, mer om det senare.

I kyrkan
När det sen är dags för gudstjänsten så se till att vara där i hyfsat god tid. Man ska inte göra som vissa och drälla in efter att det har börjat. Du bör vara där minst en kvart innan det börjar. Denna tid används till att prata med präst och vaktmästare för att kolla av så att det inte är några ändringar, samt placera dig där du ska vara. När klockorna sen ringer så ska du vara på plats så att du inte går omkring då, tänk på att rörelse går före ljud och du är inte osynlig eller ljudlös även om du önskar att du var det. Från den plats du nu är kan du fotografera bäst du vill, men tänk på att om du sitter i en bänk långt fram så res dig inte upp för att ta en bild eftersom du då syns otroligt väl.

Följande tips utgår ifrån att kyrkan är av vanlig ”långhustyp”. D.v.s. att det står bänkar efter varandra och altaret är längst fram och det finns gång i mitten och på kanterna. Detta är den vanligaste i Sverige. Andra typer kan vara t.ex. runda.

Olika platser man kan vara på är t.ex.;
· Långt fram i en bänk – Fördelen är att du inte syns så mycket och att du kan ha en väska bredvid dig för eventuella objektivbyten. Nackdelen är att du är att alla bilder blir ur sittande position och att du är ”fast” där tills det är slut. Det är i stort sett omöjligt att förflytta sig utan att det märks. Undantaget är om du sitter på hörnet längst ut mot väggen, då kan du smita längs med väggen.

· Längst bak vid sista bänkraden – Fördelen är att den enda som ser dig är prästen och den eventuella kören. Detta gör att du kan röra dig i sidled nästan hur mycket du vill utan att störa. Släpa inte med dig väskan bara utan låt den stå längst ner. Nackdelen är att du kommer långt bort och den enda glugg du kan använda är tele.

· Uppe på en eventuell orgelläktare – Fördelen är att du är i stort sett osynlig. Du kan knalla fram och tillbaka hur mycket du vill, förutsatt att du är ultralätt på foten eftersom många orgelläktare fungerar som en resonanslåda ner till kyrkorummet. Ett tips kan vara att du tar av dig skorna för att låta mindre. Nackdelen är att du måste använda tele och att det är en lite udda vinkel eftersom du är tre-fyra meter upp i luften. Det finns en risk att du får lampkronor och annat i vägen.

· Framme bredvid altarringen – Detta är ganska ovanligt att präster går med på. Undantaget brukar vara vid bröllop för att man ska kunna fotografera brudparet framifrån. Det kan också vara så att brudparet inte vill att man ska vara där, utan de vill kunna snyfta ifred utan att oroa sig för att någon fotograferar dem då. Nu kan det ju vara så att du vill kunna plåta när de går ut ur kyrkan också och då är det ju lite osmidigt att stå där framme. Detta kan lösas genom att lugnt och still transportera sig under sista psalmen innan det är dags för brudparet att gå ut. Detta ska i så fall planeras tillsammans med prästen och brudparet innan för att undvika förvirring. Överlag så är det just psalmerna man ska utnyttja för att röra på sig.

Vilken av dessa platser man än använder sig av så gäller naturligtvis att aldrig använda blixt. Enda undantaget är när en procession går in eller ut ur kyrkan (processioner undantagna från huvudregeln är bl.a. evangelieprocessionen och in- och utgångsprocessionen i påsknattsmässan eftersom dessa processioner ofta är olämpliga att fotografera över huvud taget).

När det gäller tillfällen/aktiviteter som är olämpliga att fotografera så måste man låta det sunda förnuftet råda. Det trots allt ingen teaterpjäs du är och fotograferar utan en samling människor som tillsammans tillber sin Gud och det skall respekteras. Kan man inte göra det bör man överlämna uppdraget till någon annan. Jag ska dock nämna några sådana tillfällen där det är helt uteslutet att fotografera:

· Under syndabekännelsen och förlåtelsen.

· Under evangelieläsningen.

· Under trosbekännelsen.

· Under det som kallas ”Måltiden” i agendan eller ordningen när det är mässa (gudstjänst med nattvard). Denna del börjar ofta med att man tar upp kollekt under ”Offertoriepsalmen” och fortsätter med flera olika böner med bönesvar från församlingen. Därefter följer själva nattvarden och här ska man absolut inte fotografera dem som tar emot nattvarden. Det är något privat som det inte är säkert att man vill dela med alla tidningens läsare eller alla som tittar i ditt fotoalbum.

Om man absolut behöver bilder av detta för att illustrera en artikel så går det ofta bra att arrangera dessa bilder med folk som är helt med på noterna och då göra det utanför gudstjänsten. Om man pratar med prästen innan om detta så går de i de oftast med på att vara kvar lite efteråt för att ta de bilderna om de vet att du inte kommer att fotografera under t.ex. nattvarden.




Efteråt
Det är självklart att man stannar kvar efteråt och svara på eventuella frågor. En del blir oroade av att se att en fotograf är på plats och fotograferar om de inte vet varför och det hör till god ton att då stanna kvar efteråt för att svara på frågor om vem man är och varför man fotograferat. I dagens digitala samhälle så är det även lätt att visa ett par bilder för dem som är nyfikna. Om inte annat kan man se det som ett tillfälle att sälja in sina tjänster eller några extra lösnummer av tidningen dagen efter.

Kyrkan är tänkt att vara en fristad och måste få fortsätta vara det även om den får påhälsning av en fotograf. Det finns folk som har skyddad identitet även i vårt land vilket gör det extra viktigt att ha koll på vilka man har med sig kort på. Här är prästen en ovärderlig hjälp eftersom han ofta vet om det och då kan avråda från att t.ex. fotografera kyrkokören, eller tala om för den hotade personen vad som kommer att ske så att han eller hon inte är med och sjunger vid just detta gudstjänsttillfälle.



Publicerad 2006-02-25.

21 Kommentarer

Christel Eldrim 2006-02-27 13:17  
jag brukar även se till att inte plåta under den allmänna bönen (dvs. precis efter prästens bön, vilken jag inte plåtar mer än ett par tre bilder under) för att visa respekt.

kommer det en del två här sen då? om hur man rent tekniskt fotograferar i en kyrka?
Greve Nickon 2006-02-27 19:38  
I dagsläget har jag inte tänkt mig att skriva någon artikel om hur man gör rent teknisk. Det är ju ganska upp till vad man vill åstadkomma.
Men generellt så gäller (i gudstjänst) ljusstarka zoomar för att kunna få upp tiderna till hanterbara på frihand och för att slippa röra sig mer än nödvändigt och på så sätt störa.
Om det inte är någon gudstjänst utan man bara vill plåta interiör och konst så rekommenderar jag ett stabilt stativ.
cowboy 2006-02-28 00:02  
Mycket bra och lärorik artikel!
Mafor 2006-02-28 16:17  
En riktigt trevlig artikel som gav mersmak...

Jag skulle även jag vilja mer hur man tekniskt fotar i kyrkan. Skall man använda blixt eller inte. Val av objektiv. Inställningar av ISO.

Även gärna hur man på bästa sätt hanterar den traditionella fotograferingen av bröllopspar på kyrktrappan efteråt där jag ibland får problem med exponeringen pga vit brudklänning, vit kyrkvägg samt soliga dagar.

Annars så tackar man för en trevlig artikel!!!
Eeros 2006-03-01 00:35  
Det jag fått lära mig om nattvarden är att det går oftast bra att fotografera, men bara bakifrån. Orgelläktaren lämpar sig bra för detta, då stör man inte den del av församlingen som vid fototillfället inte befinner sig vid altaret. Man får absolut inte kunna se ansiktsuttryck på personer som intar nattvarden (om de inte i förväg godkänt detta förstås).

Detta säger jag då det kan finnas situationer där du vill med dina bilder dokumentera eller illustrera just nattvarden, och autentiskt, inte arrangerat. Men som Daniel sa, prata absolut först med prästen och nämn att du vill fotografera nattvarden. Dessutom kan man genom att välja utsnitt illustrera nattvarden på andra sätt än att fota församlingsmedlemmar som intar den. Exempelvis kan du fota prästen när han under bönen håller upp tallriken med oblaten och vinkaret. Men det viktigaste är nog, fastän du fått klartecken, att varken synas eller höras när du fotar.
Howzer 2006-03-02 15:57  
En väldigt bra vägledning!
Jag kan också intyga att det är bra att man pratar med prästen i förväg. Jag gjode det vid en bröllopsplåtning i somras och allt flyter på väldigt smidigt när man vet vad som är okej och man slipper oroa sig för att göra fel.
Ekan 2006-03-02 23:21  
Mycket läsvärt och bra, Tack för den Daniel!
Rent generellt brukar jag alltid försöka fota utan blixt, går inte det (lite tufft nu på vintern och sena gudstjänster) så planerar jag mina bilder desto bättre innan, så att jag inte behöver smälla av en massa blixtar (i taket). När jag har jobb i kyrkan för tidningen kanske jag bara tar fem-tio bilder, men desto mer planerade och väntar på att absolut rätt tillfälle i minspel finns.
Ska man däremot fota dop eller bröllop, blir det något helt annat i antal... förståss...

Elisabeth
Anders_S 2006-03-08 20:10  
Funderar på att om jag också påpekar att det vore intressant med en genomgång av hur man gör rent tekniskt för att fota i kyrkan under tex ett bröllop så kanske Daniel skriver en fortsättning på denna intressanta artikel. Fotade nyss ett bröllop och det var INTE det lättaste. Om jag skulle "råka" ut för det igen så vill jag bli bättre. Bra skrivet Daniel! Vi ser framemot fortsättningen :-)
PatrikAdolfsson 2006-03-12 10:23  
Bra skrivit. Jag brukar försöka träffa prästen och brudparet en stund innan vigseln för att gå igenom hur och var jag får vara. Ofta står jag frame/bakom altaret och plåtar brudparet och gästerna framifrån.

Jag har faktiskt använt blixt som upplättning inne i kyrkan under akten också med både prästen och brudparets samtycke. Slog då blixten i väggen bakom altaret för att få bättre ljus.

Hittade f.ö en bra artikel om just blixtfotografering både inomhus och utomhus. Se
http://www.planetneil.com/faq/flash-techniques.html
Johanhakansson 2006-04-15 02:10  
Mycket bra skrivet, hoppas de går bra imorgon på "debuten":)
Kan tänka mig att det är väldigt svårt med ljus och allt, men man lär sig.
Tack för hjälpen.
//JH
Lena W 2006-04-15 18:23  
Bra artikel! Däremot tycker jag att det inte är fel att ta bilder sittande. Jag tycker att det oftast blir snyggast så. Fotografen har inte "tittat ned" på modellen/erna utan... Tja... jag tycker det blir snyggast bilder så. Men det är jag...
AmeliaWatson 2006-04-16 15:37  
Tack för en bra artikel.
Där lärde jag mej en del, och känner mej nu lite mera "bekväm" i att fotografera i en kyrka. :)
aero95 2006-04-22 11:04  
Tack för en bra artikel
pellepotter 2006-09-04 20:01  
Helt underbar text med tanke på att jag möjligtvist ska göra ett projektarbete om 3 religoner i Sverige. Tack för tipset!
Lan 2006-09-05 10:55  
Bra och välbehövlig artikel! Alltför ofta brister folk i etiken i många situationer.

Även jag prästson,
Lars.
henkklund 2007-04-30 00:01  
Blev just tillfrågad av en kompis om jag kunde fotografera under hans bröllop, så jag hittade den här förträffliga artikeln precis i tid! Tack för en fin artikel.
realeye 2007-08-31 20:04  
Mycket bra artikel!!! Tackar!
Greve Nickon 2007-10-02 19:16  
Anledningen till att jag kom in på skyddade identiteter är att det är en verklighet som ibland diskuteras av präster och andra anställda i församlingar i Sverige idag och då som anledning till fotograferingsförbud, hur det är i Finland vet jag inget om.

Att artikel är medioker må så vara, jag har aldrig utgivit mig för att vara författare och har heller inga sådana intentioner utan artikel kom till efter att jag för femtielfte gången varit på en gudstjänst där det stövlade in en pressfotograf(?) och tog några bilder för att sedan avlägsna sig.

Förutom att ta upp att man ska respektera troende, vilket uppenbarligen behöver påpekas, så ger jag också konkreta tips på hur man kan förbereda sig inför en fotografering i en kyrka.
Tomas Töråsen 2008-03-31 02:39  
Väldigt bra artikel Daniel, som säkert många behöver en påminnelse om. Andras tro SKA respekteras, och deras tid i kyrkan vore helt klart moraliskt fel och respektlöst att störa med en kamera utan att fråga innan. Man ska väl knappast gå och störa nån som sitter ensam och ber och fråga om man får fota, riktigt så dum tror jag inte någon är. Men speciellt vid högtider som giftermål bör man höra med alla parter först hur dom känner inför att bli fotade, hålla en så låg profil som möjligt.
Vill bruden ha en bild där ringen sätts på hennes finger vid altaret så borde väl det gå att komma överens med prästen ifråga tycker jag.
Jag har dock ingen erfarenhet av bröllopsfoto, men funderat på att testa när jag får in min 70-200 VR.

Instämmer även med tidigare om att detta vore en utmärkt första artikel till en ev. del två där det tekniska förklaras, och även vad som fotas, vilken ordning och hur.
Nån erfaren som känner sig manad?
Tomas Töråsen 2008-03-31 02:46  
Svar till Jerker Dahlbom:
Du behöver inte vara troende för att respektera dom. Jag är atesit, men jag har den högsta respekt för hur folks livsöden fått dom att använda tro som en positiv stöttepelare i svåra stunder.
På samma sätt är andra kulturer och trosuppfattningar värda respekt, sålänge det leder till nåt gott för individen.
Greve Nickon 2008-04-11 22:41  
Vad som ska fotograferas kan man hitta hur mycket som hellst på nätet. Jag använder denna listan som grund (med viss försvenskning) och har lagt till lite extra vartefter jag har fått frågan om det.
http://www.weddingsgalore.com/photos.html
Annely Silfwerax 2010-01-25 23:20  
Tack för en fin och välskriven artikel där du tar upp en massa tänkbart
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto