Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Tips för fotografering i varmt väder

Tips för fotografering i varmt väder

En solhatt med mjuka brätten är bra när man tvingas sitta ute i solen en längre stund, som under en rugby-turnering mitt i sommaren. Solhatten skuggar ansiktet och ögonen och gör de enklare att se bra i sökaren. Och det skadar inte med ljusa objektiv. Foto: Magnus Fröderberg.

 

Sommarvärmen kan ge härliga bilder, men kan också ställa till en del problem för oss fotografer. Här kommer några tips på hur du minimerar dem.

Utrustningen

Stark värme kan skada utrustningen på många olika sätt. Allt från att objektiven kan tappa i prestanda till att batteriets livslängd förkortas eller att gummigreppen på själva kameran lossnar. Lufttemperaturer på runt 30 grader är inte något egentligt problem. Men en kamera som ligger framme i solen kan bli mycket varmare än 30 grader. Och ännu värre blir det om man till exempel glömmer innanför rutan på en bil. Då kan kameran blir så varm att allt från smörjmedel till gummiförseglingar förstörs. Tänk på att en del interna detaljer hålls på plats med lim som bryts ned av stark värme.

Att utsätta en kamera för stark värme, eller för den delen, för stark kyla, gör dessutom att olika delar av den utvidgas (eller krymper, i kyla) olika mycket. Vilket dels gör att saker kan lossna eller hamna skevt, men också att du får glappkontakter mellan olika delar. Glapp i elektronik leder i bästa fall till att något i kameran tvärt slutar fungera. I värsta fall får ett sådant där irriterande fel som kommer och går med ojämna mellanrum och som är extremt svårt för en verkstad att diagnosticera.

Sedan har du mer udda problem med stark sol. Som att ett objektiv med lite otur kan fungera som ett brännglas och skada innandömet i kameran. Varken sensorn eller den tunna och känsliga slutaren mår bra av den intensiva hettan som ett brännglas kan skapa. Det här har ibland uppfattats som lite en myt, men det händer, även om det är sällsynt.

I bilden ovan kan du se resultatet när en Nikon D70s blev liggande på ett soffbord en solig dag med objektivet, ett Sigma 30 mm f/1,4 riktat uppåt utan främre objektivlock. Du kan se tydliga brännmärken på spegelns underkant och strax ovanför dem kan du se brännskadorna på slutaren. Det avlånga brännspåret på slutaren beror på att solen vandrade över himlen.

I en spegelreflexkamera skyddas slutaren ändå ganska väl av spegeln. Man måste ha otur som i vårt bildexempel om ljuset skall smita förbi spegeln. Men i en spegelfri kamera är riskerna större där sensorn oskyddad rakt innanför objektivet.

Men även objektiven själva kan påverkas av sol och värme. Faktum är att de räcker med en rätt måttlig temperaturförändring i ett stort teleobjektiv för att du skall bli tvungen att finjustera fokus. Tänk då vad en rejäl temperaturhöjning kan göra. Linselement är monterade med en enorm precision, och ett objektiv kan tappa rejält i prestanda om det blir för varmt och interna avstånd ändras eller om linselement tappar sin centrering. Dessutom kan du få fenomen som att flyttbara grupper av linselement blir någon bråkdels millimeter större och börjar kärva vilket kan sluta med en sönderkörd fokusmotor. Motsvarande saker kan förstås också hända vid stark kyla, alla former av extrema temperaturer är farliga för utrustningen.

Många stora teleobjektiv är målade ljusa. Det här hjälper faktiskt för att hålla dem en smula svalare. Det har historiskt varit mer viktigt för vissa märken än andra (inga namn nämnda), vilket har med de olika tillverkarnas val av glaskvaliteter att göra. Vissa typer av högpresterande glas är mer värmekänsliga än andra. Idag, när glasutvecklingen kommit längre, är sannolikt det behovet lite mindre. Men i grund och botten är det ändå en bra idé att i synnerhet objektiv med stora glaselement är ljust färgade. 

Fotografen

Vi nordbor är ju vana vid och har en hälsosam respekt för kyla. Det är självklart att skydda till exempel fingrar eller fötter mot förfrysning eller att inte bli nerkyld i största allmänhet. Men vi är mindre vana vid ihållande och stark värme och kan nog underskatta de problem det kan ge.

Sol och värme kan, förstås, inte enbart skada utrustningen utan också fotografen. Fotograferar du något riktigt intressant kan du lätt bli lite överfokuserad. Vilket innebär att du kanske inte märker att du är på väg att bli rejält solbränd, att du tappar din vätskebalans eller att du helt enkelt blir överhettad.

När man är ute och fotograferar ser man många fotografer som tydligt lagt stora belopp på väldigt bra utrustning och som är noga med att sköta den. Men som samtidigt är rätt slarviga med att sköta om den andra halvan av utrustningen: Fotografen. Hur bra kamera eller objektiv du än har hjälper inte det mot den bristande koncentration eller de långsamma reaktioner du får av vätskebrist, huvudvärk eller av att du lider av solbränna.

En solhatt med mjuka brätten är ofta bra, dels för att det skuggar ansiktet, men den gör också att du får mindre solstrålar i ögat du har i sökaren. Något som både stör koncentrationen och är orhört tröttsamt för ögat.

Bilderna

Varm luft kan förstöra bilder. Varför? Främst av två skäl. Varm luft rör sig vilket kan ge optiska fenomen och varm luft kan innehålla mer fukt vilket fungerar som mikroskopiska prismor som får ljus att studsa runt i alla riktningar. I synnerhet i kombination kan de här två sakerna gör att du får kontrastlösa och rent av suddiga bilder oavsett hur bra utrustning du använder.

Problemet blir förstås värre ju längre avståndet är, det innebär ju mer luft mellan dig och motivet. Men även fotografers normala instinkt att fota från en låg position kan plötsligt bli skadlig. Värmedaller är som mest märkbart nära marken och avtar snabbt och det kan göra stor skillnad bara att stå upp istället för att sitta ned.

Ring Knutstorp, 2013-07-06. D800 + AF-S 800 mm f/5,6E FL ED VR, 1/4000, f8, iso 1000.

Konkret exempel: Bilden ovan är tagen med ett 800 mm teleobjektiv under sportvagnsracing på Ring Knutstorp i Skåne. Fotografers normala instinkt innebär att man vill ha en låg position och fotografera längs marken. Men den här dagen gick det knappt att få bra bilder på det sättet, i alla fall inte medan solen gassade. Kombinationen av varma avgaser och värmedallret över asfalten gjorde det snudd på omöjligt att få skarpa bilder i den här låga vinkeln. Notera hur bilarna längre bort ser ut så anar ni vidden av problemet.

Just den här bilden hörde till de kanske 10 procent av bilderna från den positionen där bilen i fokus faktiskt blev skarp. Varför? Den är tagen under en av de korta stunder när moln gav lite skugga mellan mig och bilarna. Ni kan anar molnskuggorna på marken.  Men i 90 % av bilderna som togs när solen stekte för fullt blev skärpan riktigt dålig. Det såg ut som man använt en 20 år gammal medioker telezoom, inte ett av de skarpaste teleobjektiv som säljs.

Några konkreta tips

Håll både dig själv och grejerna i skuggade så gott det går. Måste du sitta framme i solen, använd solkräm, solhatt och täck kroppen. Har du utrustning liggande på marken bredvid dig ute i solen, täck den med en jacka eller något. Lämna, förstås, inte grejer i en bil eller innanför ett fönster. Ha vätska med dig. En del fotografer fäster ett paraply vid enbensstativet när de skall sitta länge och fotografera i regn, men samma lösning fungerar bra vid starkt solsken (jodå, författaren har provat).

Fotar du med långa telen, kolla att inte fokus behöver finjusteras och använd en högre position än du annars skulle göra. Alldeles i synnerhet om du fotograferar över vatten, som inom fågelfoto.  

Och på tal om fågelfoto. Just djur- och fågelfotografer hanterar ofta varmt väder smartare än många andra. Helt enkelt eftersom de oftast undviker de värsta temperaturerna och fotograferar när djuren är som mest aktiva - i gryning och skymning. 



Publicerad 2023-07-01.

16 Kommentarer

PMD 2018-07-23 20:36  
Det där med att fukten i varm luft fungerar som mikroskopiska prismor ställer jag mig lite tveksam till.

Varm luft innehåller förvisso mer fukt, men det är i form av vattenånga som jag inte tror kan bryta ljus i någon större utsträckning.

Vattendroppar kan nog bryta ljus, men för att det ska finnas vattendroppar i luften så måste lufttemperaturen var densamma som luftens aktuella daggpunkt så att dimma bildas, alltså en aerosol som består av vattendroppar.
Svar från Grevture 2018-07-23 23:26
Per, det är ju som du säger små vattendroppar som bryter ljus, men du får definitivt fler sådana i rejält fuktig luft än du får i torr luft. Vilket är min poäng. Vattendropparna bildas runt partiklar av olika slag - det är ju genom att släppa ut väl avvägda sådana man kan skapa konstgjorda moln ur luft där det annars inte spontant skulle bildats moln. Nära marken i fuktig luft händer detta hela tiden, inte så att vi får små moln, men tillräckligt för att ge en massa små vattendroppar som bryter ljuset och får det att studsa runt rätt rejält.
PMD 2018-07-24 00:35
Ja, i så fall är det suspensionen av vattendroppar (som då bildar en aerosol) som kan påverka genom att bryta ljuset, men när man talar om att varm luft innehåller mer fukt än kall så brukar man syfta på hur mycket vattenånga som kan absorberas av luften och inte på mängden vattendroppar.

Att vattenånga kondenserar runt partiklar är förvisso sant, men hur mycket beror också på daggpunkten.
Erik X 2018-07-24 12:01  
Vad har hänt med teleobjektivet i vinjettbilden, optiska axeln ser aningen bananformad ut.. Det kan väl knappast bero på värmen? :)
Värmedaller ställer definitivt till med problem men jag skulle vilja hävda att det inte beror på vad termometern visar utan på hur stor temperaturskillnaden är mellan solvarma ytor och omgivande luft. Det ställer till trubbel redan en kylig vårdag när solen brassar på..
Svar från Grevture 2018-07-24 13:00
Teleobjektivet har nog i första hand drabbats av distorsionen i det objektiv som tog bilden. Men det är en lockande tanke att det böjer sig nedåt för att det är så varmt :)
ztenlund 2018-07-24 16:05
Se en bit ned i den här:
https://petapixel.com/2018/07/20/p-is-for-pariah-the-nikon-500m-f-4-p-lens-on-a-sony-a7r-ii/

Skribentens fru hade tydligen tankar om objektiv som böjer sig... :)
Der Steppenwolf 2018-07-24 19:47  
En varm sommar och media fylls av ord som "skräckvärme"...Läkare i nämnda media tävlar om att "varna för otroliga påfrestningar värmen medför för kroppen" och nu är det dags för FS att påminna oss att dricka vatten :)
Folk i södra Europa måste vara Übermenschen allihoppa ;)
LIQ 2018-07-26 00:55  
Även det man fotograferar kan behöva särskild hänsyn när det är varmt. Jag skrev för några veckor sedan ner några tips främst för brudparen, om bröllopsfotografering i värmen. Föga visste jag då att värmen bara skulle fortsätta - och att det till och med skulle bli ännu varmare!

Mina fem tips hittar man här: https://johanlindqvist.com/wedding/blog/?post_id=9&title=fem-tips-infor-brollopsfotografering-i-stark-varme
Sten-Åke Sändh 2020-09-22 23:34  
Martin, om man nu målar teleobjektiv vita hos bl.a Canon och Sony för att möjligen motverka värmeabsorbering, så undrar man ju varför tillverkarna envisas med att tillverka nästan alla kamerahus i svart.

Det har väl varit väldigt tydligt nu med Canons nya R5 och överhettningsproblemen att det kunde ha varit en ide att måla husen vita i stället av det skälet. Ett svart överhettande hus ute i sol kan ju förmodligen bara det trigga en överhettning.
Anders F. Eriksson 2023-07-02 18:51
Som det står i artikeln är objektiven ljusa p.g.a känsligare glas, och det är ju inte så mycket glas i kamerahusen ...
apersson850 2023-07-03 22:58
Dels för att kamerorna ska smälta in lite mer, bli lite mer diskreta, och dels för att de ändå ofta används på platser där luften kyler, inte värmer.
hornavan 2021-03-18 14:28  
Dallrande luft har jag varit med om, men inget av det andra.
Halva tiden bor jag i Eilat och den andra i Arjeplog, bägge orterna tillhör 50-klubben. Arjeplog med mer än 50 minus och Eilat drygt 50 varmt.
Kan inte påminna mig att någon kamera eller glugg farit illa eller gått sönder pg av kyla eller värme. Den gnutta sunt förnuft jag har räcker tydligen långt, för det är klart att alla faktorer som anförs teoretiskt skulle kunna sabba mig och utrustningen.
Just nu är jag i Israel och det som ställer till med mest problem är damm som inte har 😭 i ryggen.
O H 2023-07-01 11:27  
Tack för en intressant artikel. Jag är lite förvirrad när det gäller hur batteriet
reagerar på temperatur. För länge sedan läste jag att det var bra att förvara dem i kylskåp så då gjorde jag det. Här har jag läst att det vid kallt väder är bra att förvara extrabatteriet nära kroppen för att hålla det varmt vid kallt väder. I denna artikel skrivs att batteriets livslängd förkortas i värme. Verkar vara en normal temperatur som är bäst, d.v.s. undvika extremerna? Batteritypen spelar förmodligen också en roll.
PeterWem 2023-07-02 20:47
Litiumjon som ditt kamerabatteri troligen är bör lagras svalt och halvladdat.

Vid användning gör kylan att man inte kan få full kräm. Därför håller man batteriet nära kroppen direkt innan användning.

Vid laddning är det direkt skadligt om man gör det i minusgrader.
ehrsa 2023-07-01 12:02  
Här är också en bekräftelse på detta med 'varm luft' och dess problem, där den möter kall luft vid fotande från min balkong, på Södermalm i Stockholm, för drygt 3 år sen!

https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/varmluftsoskarpa.htm
törnan 2023-07-01 12:33
Stora motljusskydd bör också undvikas om objektivet är varmare än omgivningen (ex. går ut från hus/bil en kall vinterdag) då värmen som buffras i motljusskyddet kan skapa samma typ av oskärpa.
ehrsa 2023-07-01 13:22
Intressant! Tar dock aldrig bort motljuskyddet.. Har också 'inställningen' i kameran att en bild inte ska tas om det inte finns skärpa någonstans (den kan ju bara ha hamnat 'fel'..), ändå togs hela bilder som var oskarpa, lite konstigt! Eller så tyckte kameran att det ändå var 'tillräckligt' skarpt.. Tack!
MNB 2023-07-01 12:27  
Ett tips från mig som fotar mycket gatufoto och då har kameran i handen med handledsrem.

Det blir svettigt rätt fort. Jag använder absolut torr på "kamerahanden" och det fungerar klockrent. Finns att köpa på apoteket och dutta in hela handen och mellan fingrarna också, låt vara över natten. Sen är det bara att tvätta bort det på morgonen.

Merläsning

ANNONS