Mer premiumläsning
Test: Panasonic Lumix GH7 – för filmaren och hybridfotografen
Fotosidan testar
Plus
Panasonic Lumix GH7 är en kamera som främst riktar sig till den som arbetar med rörlig bild. Med nyheter som fastdetekterande autofokus, möjlighet att spela in ProRes RAW internt och med stöd för 32-bitarsljud tillika en mängd olika videoupplösningar och bildhastigheter är GH7 ett attraktivt val för videoentusiasten.
Läs mer...
Guide: Kreativa landskap med tre klassiska tekniker
Bildbehandling
Plus
Det är lätt att fastna i samma spår när det gäller framkallning och bildbehandling av digitala bilder. Ett sätt att hitta något nytt är att ta inspiration från äldre, analoga tekniker. I den här artikeln leker vi med en klassisk Lith-framkallning och inspireras av infraröd fotografi för svartvitt och färg.
Läs mer...
2
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Spridningstillståndet var nytt för mig, det gör ju nyttan med en drönare för fotografering ganska liten i Sverige. Ska vara ett ordentligt projekt för att det ska vara värt besväret med tillstånd.
Orsaken till att jag inte kände till detta är att jag inte bor i Sverige.
Däremot tycker jag dem nya reglerna som ska börja gälla efter nyår är mer besvärliga, då det i nuläget inte går att skriva provet för drönarkortet.
Processen gör dessutom att jag nu känner till positionen på flera skyddsvärda objekt, vilket kan komma till nytta den dagen jag vill sälja hemligheter till ryssarna.
Hur lyckads du undgå åtal för fotografering av skyddsobjekt? :-)
Vilket ju är en märklig del av hur lagen är utformad: Så länge det inte är fotoförbud på ett skyddsobjekt, är det fritt fram att fotografera och filma hur mycket du vill – så länge du inte publicerar något på Snapchat eller skickar till en vän, dvs sprider materialet. Skulle du råka få med något förbjudet, är Lantmäteriet duktiga och visar var detta finns, till exempel genom att sudda i dina bilder.
Det är en enastående fin service till lede fi, får jag säga. Förstår dock inte varför vi ska dela med oss av våra hemligheter så lätt.
Mars 2016 är väl inte särskilt länge sedan?
De som vill fota och filma känsliga objekt kan (om inte fotoförbud finnes) helt lagligen göra det så långt minneskorten räcker i drönarna. Bara att ösa på. Inget tillstånd krävs. Medan den som vill lägga ut en drönarbild på sommarstugan på Instagram, där en bit av horisonten råkat komma med, behöver skicka in originalfilerna till Lantmäteriet och där sysselsätta minst två tjänstemän. Skulle något hemligt finnas på bilden, upplyser tjänstemännen om detta.
Jag förstår att vi behöver skydda våra hemligheter, men just den lagen är tandlös och/eller felriktad.
Det är en gammal sanning att försvaret alltid planerar för det förra kriget.
Mvh. Erik/DK.
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1981-dronare.htm#comments