Fotosidan testar
Fotosidan har tittat närmare på marknadens kraftigaste superzoom - Canon Powershot SX50 HS - som har ett kraftigt objektiv med 50 gångers optisk zoom.
Den extrema zoomen har tvingat Canon att ta fram nya funktioner att underlätta zoomandet. På objektivet sitter en särskild sökknapp. När den trycks in zoomar objektiv ut lite så att man lättare ska hitta det man vill zooma in på. När knappen släpps åter går objektivet till teleläget.
Det finns också en knapp för att hålla fast vid en del av motivet när man använder den kraftfulla zoomen. Den här funktionen använder bildstabiliseringens möjlighet att skifta bilden i sidled för att kompensera skakningar.
Det är kul att kunna fånga detaljer långt bort som ögat inte kan uppfatta, och tack vare en kraftfull bildstabilisering blir den kraftiga zoomen inte bara en kul leksak. Objektivet ger skarpa bilder på långt håll, men se upp med värmedaller som kan ge oskärpa.
Den moderna sensorn håller hög klass och gör det möjligt att fotografera under skiftande ljusförhållanden.
Bra grepp och stora knappar
Canon Powershot SX50 HS ligger bra i handen även med lite större händer. Det finns gott om plats tummen på baksidan.
Knapparna är stora och väl separerade. De upplevs inte alls som pilliga. Det är lätt att ändra inställningar och bläddra i menyerna. Trots sin storlek väger kameran relativt lite.
LCD-skärmen är vridbar i två led vilken underlättar vid fotografering ur olika vinklar, exempelvis vid makrofotografering eller när man vill fotografera över huvudet på andra.
Tyvärr växlar inte kameran automatiskt mellan sökare och skärm. Fotografen måste själv skifta med displayknappen vilket kan ge upphov till irritation.
Den inbyggda blixten fälls bara upp manuellt. Det kan vara lurigt för dem som är van vid helt automatiska kameror, men också vara en befrielse för mer vana fotografer som ändå vill styra över när blixten används. När blixten är upp kan inställningarna för blixten ändras med den stora blixtknappen.
Blixtens höjd är väl utprovad. Inte i något läge skuggar objektivet blixtljuset. En blixtsko finns för att fästa en extern blixt. Fördelen med en sådan är, förutom blixtstyrkan, att de kan riktas i olika riktningar så att ljuset kan reflekteras i en vägg eller ett tak. Det ger ett mjukare ljus med en större spridning.
Programratten har förutom de klassiska programlägena (Auto, P, TV, AV och M) även motivprogram, HDR-läge, videofunktion och ett läge för att lägga samman olika små filmsnuttar. Canon har inte gödslat med olika motivprogram och effektfilter. Det tyder på att de tror att det är lite mer avancerade användare som köper kameran.
Canon har varken lagt in wifi eller GPS trots att SX50 är toppmodellen i superzoomserien. Canon Powershot SX50 HS är en kamera som lämpar sig mycket väl för resefotografering och på resor är wifi och särskilt GPS nyttiga funktioner.
Canon har även utvecklat ett särskilt läge för bildstabiliseringen som är anpassat för video. Funktion enheter Dynamic IS och minskar kameraskakningar som ofta uppstår när man går och videofilmar samtidigt. Tekniken kommer från Canons videokameror.
SLUTSATS
En fråga vi ställde oss inför testet av Canon Powershot SX50 HS var om den extrema zoomen verkligen var användbar. Även i maximalt teleläge ger kameran som regel skarpa och stadiga bilder. Kameran kan därför vara värd de extra slantarna.
Canon Powershot SX50 HS är föredömligt enkel att hantera och bildkvaliteten är lika bra som man kan förvänta sig i den här prisklassen. Det finns kompakter som Canon Powershot S110 och G15 som mer fokuserar på bildkvalitet och ljusstyra än SX50. De är naturligtvis ett snäpp bättre i svagt ljus.
Förutom att kameran saknar en sensor för att automatiskt växla bildvisning mellan sökare och skärm är vår enda anmärkningen är att kameran saknar inbyggd wifi och GPS. Dessa funktioner hade gjort kameran ännu mer idealisk att ha med på resan.
7 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Blickar tillbaka till min första kamera, SX10 IS och kan bara konstatera hur lätthanterlig den var, och hur bra bild för pengar man faktiskt fick med tanke på den tidens kvalitet inom kompakterna. Jag var hur nöjd som helst med den kamera, och saknar nog vissa gånger 20x zoomen. Denna nya kamera kan inte vara sämre och torde ge sina ägare väldigt fina bilder och många användningsområden. Och som du antyder lite grann: Bättre turist-kamera finns inte, och dessa kameror är dessutom tillåtna på tillställningar där kompakter är tillåtna, men inte DSLRs.
Jag tycker det är häpnadsveckande att kameran kan vara så bra vid 1200mm, det är en zoomlängd som är helt otrolig, den lilla sensorn, bruset som lätt kommer på grund av sensorstorlek. strålande sol en sommar dag är en sak, men vad klarar den när det börjar skymma en aning. Recensionen är så positiv att man då vill se fler bildexempel.
Objektivet hur har dom lyckats med det, inga tunga glas där inte, skall bli intressant att följa kameran framöver.
Vänl./Bengt.
Är den inklippta bilden croppad och/eller behandlad på något vis?
Jag är lite fundersam efter att testat några vänner 25x zoomare i samma prisklass, utan att få till det ens "någorlunda" efter ha använt stativ, självutlösare, manuell fokus, optimal bländare och max iso 400, ditt resultat med 50x zoom ser otroligt bra ut.
Och då stannar det vid 300mm, här kommer det då en otrolig zoom på 1200mm och handhållet, optiken måste vara en mindre revolution Canon måste med det snaraste börja att tillverka den samma för jag vill ha den optiken.