Fotosidan testar
Adobe lanserar nu Photoshop CS2, som en är omfattande uppgradering av Photoshop CS. Photoshop CS2 är tillgängligt separat, dels som en del i designplattformen Creative Suite där även Illustrator, InDesign, GoLive mfl ingår.
I den nya utgåvan av Photoshop har det kommit lite nyheter och förändringar som är av intresse för oss fotografer:
Adobe Bridge
File Browser som tidigare funnits i PS har nu lyfts ut till en fristående funktion,
Adobe Bridge. Nu kan man använda samma verktyg till alla Adobe-program i CS, inte bara Photoshop.
Bridge har också nya funktioner; man kan konvertera och jobba med råformatbilder utan att PS ens startas, konverteringar kan köras i bakgrunden, och det är lättare att applicera råformatsinställningar på mer än en bild samtidigt. Det erbjuds också fler arbetsvyer och man kan kika på bilderna i fullformat, och även märka upp dem i det läget, utan att starta Photoshop.
Det har tillkommit lite fler funktioner för att märka upp sina bilder, men tyvärr görs fortfarande ingen indexering av nyckelord och annan metainformation. Skall man tex leta efter bilder med tex ett visst nyckelord måste Bridge traska igenom och kika på alla bilder på disken - det går för långsamt. Så tyvärr är inte Bridge ett alternativ till att ha en bilddatabas som tex
iView. Man kan inte heller lätt importera en uppsättning nyckelord från en fil, något som de som är anslutna till
Picturo eller annan bildbyrå med gemensamma nyckelord skulle uppskatta.
Adobe StockPhotoAdobe har knutit avtal med flera stora bildbyråer i USA och Asien, och gjort det möjligt att bläddra, använda och sedan köpa bilderna innifrån Photoshop. Detta är knappast en funktion vi fotografer gillar, för vi vill ju att den som gör tex tidningsjobb i Photoshop skall köpa sina bilder från
oss - inte från draken Getty Images tex.
Den här funktionen hade varit mycket mer spännande om det istället gjorts som ett plugin-API, där en bildbyrån kunde ta fram en plugin-modul för att koppla in just sitt urval av bilder, en plugin som de sedan kunde distribuera till sina (presumtiva) kunder att installera om de så vill. Det hade ju varit en grym funktion för Picturo tex.
Camera RawAdobes råformatkonverterare har fått lite nytt; det finns nu auto-funktioner för exponering mfl, man kan justera kurvan redan före råkonverteringen, man kan räta upp bilder. Camera Raw kan nu jobba med flera bilder samtidigt, för att tex applicera samma korrigeringar på alla.
Vanishing PoingDet här är nog den coolaste funktionen i PS CS2; genom att först rita upp ett rutnät på bilden kan man klona, måla, kopiera in mm i perspektiv och runt hörn. Den här funktionen hade tex klart förenklat redigeringen av
mitt julkort.
Image WarpEn funktion lite närbesläktad med
Vanishing Point, här kan man böja en bild utifrån ett eget rutnät för att tex lägga en bild på en bild av en ölburk.
32-bit HDRPhotoshop CS öppnade upp för 16-bitarsredigering, nu kommer nästa gräns - 32 bitar. Det finns inga (?) kameror idag som producerar 32-bitsdata men man kan skapa en bild utifrån tex 3 andra på samma motiv som man kört exponeringsgaffling på, för att ta fram en bild med extremt dynamiskt omfång.
Reduce NoiseDet finns nu en brusreduceringsfunktion inbyggd i PS, men om den är så bra som fristående produkter som
NoiseNinja,
NeatImage mm återstår dock att se. Det hade varit mer ännu mer intressant om brusreduceringsfunktionen hade kunnat jobbat utifrån råformat i Camera Raw.
Optical Lens CorrectionEtt verktyg för att räta ut förvrängda vidvinkelbilder, reducera vignettering, ta bort kromatisk abboration mm.
Optical Lens Correction
Bättre prestandeMycket jobb har lagts ner på att optimera databehandling och uträkningar inuti Photoshop, för att göra 16-bitarsredigering snabbare och göra 32-bitarsläge möjligt.
Fler funktionerDet smidiga verktyget från Adobe Elements för att ta bort röda ögon har lagts in.
Spot Healing Brush är ett "magiskt" verktyg som klonar bort föremål i bilden med ett enda klick, genom att själv analysera omgivningen - man behöver alltså inte själv välja ut vad som skall klonas in. Fler filter kan jobba i 16-bitarsläge.
Smart Sharpen skall vara snäppet bättre än oskarp mask, och "tänka" mer själv.
Smart Object gör det möjligt att jobba med inplacerade illustrationer mm utan att tappa dess orginalupplösning. Det finns nya utskriftsfunktioner som gör färgmatchning odyl enklare.
Pris och tillgänglighetAdobe Photoshop CS2 kostar faktiskt lite mindre än CS; cirka 5 700 kronor i engelsk version och 8 100 kronor i svensk version. Registrerade Photoshop-användare har möjlighet att uppgradera engelsk version för cirka 1 500 kronor och svensk version för cirka 2 200 kronor. Photoshop CS2 finns för Mac och Windows och blir tillgängligt i engelsk version under andra kvartalet 2005. Svensk version beräknas bli tillgänglig i juli.
Operativsystem som stöds är Mac OS X version 10.2.8 till 10.3.8, Microsoft Windows 2000 med Service Pack 3 eller 4, eller Windows XP med Service Pack 1 eller 2.
9 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Stödjer Photoshop CS2 16bit per kanal, eller är det fortfarande endast 15 bitar (precis som 7.0 och CS)? Kanske tom 32-bitars läget fungerar för vanlig redigering också? Det vore kanon!
Kan man redan i RAW-konverteringen välja vilken RGB-profil som helst av de som är installerade i systemet, eller är det fortfarande enbart sRGB, AdobeRGB, ProPhoto och ColorMatch RGB? Jag vill tex kunna få ut linjär data eller använda specifika färgrymder, tex AIM RGB Pro eller BetaRGB.
Kan man välja 16-bitars värden i färgväljaren (color picker), eller är det fortfarande begränsat till 8 bitars heltal, samt enbart 0-100 för L-kanalen?
Fungerar "Lens blur" och "Extract" i 16-bitars läge?
En bonus vore om det finns fler adjustment layers att välja mellan. Exempelvis "Custom filter" och "Shadow/Highlight".