ANNONS
Annons
Artiklar > Fotografen Lennart Nilsson död

Fotografen Lennart Nilsson död

Lennart Nilsson 2015 i samband med nyutgivningen av hans bok "Ett barn blir till". Foto: Claudio Bresciani/TT.

 

Den världsberömde fotografen Lennart Nilsson har avlidit. Han blev 94 år gammal och lämnar ett stort livsverk efter sig.

Lennart Nilsson är mest känd för boken ”Ett barn blir till” som kom ut 1965. Boken gjorde honom världsberömd som vetenskaplig fotograf, men dessförinnan var Lennart Nilsson en av Sveriges främste pressfotografer.

Boken "Ett barn blir till" reviderats flera gånger under de mer än 50 åren sedan första upplagan kom ut. Den senaste upplagan kom ut 2015.

Han fotograferade bland annat för tidningarna "Se" och "Life". När kungaparet skulle gifta sig 1976 anlitades Lennart Nilsson för att ta de officiella porträtten.

Han somnade in odramatiskt på lördagsmorgonen, enligt Anne Fjellström, som är dotter till Nilssons fru.

– Vi minns honom som den oerhört kärleksfulla familjemedlemmen som han var, den respekt han visade oss alla och den glädje han gav till så många. Sen är vi naturligtvis väldigt stolta över det fantastiska livsverk han har lämnat efter sig, säger Anne Fjellström till TT.

Lennart Nilsson har flera gånger utsetts till hedersdoktor vid flera olika universitet. Han förärades titeln professor av regeringen 2009. Han har också vinnit många fotopriser. Bland annat fick Lennart Nilsson första pris i kategorin Vetenskaplig bild i World Press Photo år 1990 samt Hasselbladspriset 1997.



Publicerad 2017-01-28.

9 Kommentarer

Mamaya 2017-01-28 16:24  
Lennart Nilsson var en otroligt begåvad fotograf redan innan har började med det medicinska. Hans reportagebilder är av högsta klass och som inspirerat mig mycket. Han var verkligen en pionjär och värd stor beundran.
PMD 2017-01-28 18:13  
Nilssons framgångar som mikroskopfotograf gjorde dock att hans reportagearbeten kom lite i skymundan. I FOTO gjordes ett reportage om det senare för några år sen. Väl värt att läsa och se.
Bob Bovin 2017-01-28 21:48  
Få fotografer har visat en sådan bredd inom dokumentär fotografi som Lennart Nilsson. Hans avslöjande bilder från jakten av isbjörn gjorde säkert att de fridlystes i slutet på sextiotalet. Lennart blev också en av de första fotograferna som använde elektronmikroskopet som kamera för reportage från den lilla medicinska världen. Tidigare var det forskare som använde elektronmikroskopen i sitt arbete.
All heder till denna vidsynta fotograf som nu gått ur tiden.
Jan-Olov Bob Bovin
Professor i materialkemi särskilt högupplösande elektronmikroskopi
Lunds Universitet
Sauron 2017-01-28 22:47  
Jag hade äran att få träffa Lennart i samband med hans besök på Linköpings universitet i början av 90-talet. Han var då intresserad av den nya mikroskopiteknik vi arbetade på vid den tiden i fysikinstitutionen (AFM). Han var ju redan då en äldre herre men satte sig snabbt in i den nya teknikens möjligheter. Tyvärr blev det ingen fortsättning på vårt samarbete, men mitt minnet av denne briljanta man lever kvar än idag.
gdip 2017-01-29 00:19  
Han var en av de sällsynt få som tänkte långt utanför boxen innan det kapitaliserades av företag som brann för profiten snarare än att slutligen befinna sig utanför den.
PMD 2017-01-29 00:30
Givetvis tjänade Lennart Nilsson pengar på sitt nyskapande fotograferande, och det var honom förstås väl unt.
Sten-Åke Sändh 2017-01-29 23:06  
Fin artikel i DN:s Söndag Kultur. Det kommer nog ta lång tid innan vi kommer att få läsa om någon annan fotograf som betytt lika mycket för oss alla som Lennart Nilsson, och då tänker jag inte på hans bilder av kungafamiljen.:-)

87 år gammal ville han bli den första som lyckats fotografera H1N1-viruset (svininfluensa). Tycker det säger väldigt mycket om en man som hela livet lyckades hålla sin nyfikenhet vid liv i jakten på att skapa nya kunskaper och insikter. Idag samma söndag så gick programmet Idévärlden på TV där man diskuterade begreppet "bildning" i den högre utbildningen och där Dick Harryson kritiserade bildningsföraktet i dagens samhälle och där just nyfikenheten lyftes fram som oumbärlig för framtiden om man fortsatt ska kunna skapa ny kunskap.

Percy Barnevik en gång i ledningen av ASEA - ASEA/ Brown Boveri brukade ju raljera om att hade man inte åstadkommit något banbrytande innan man blev 25 år, så skulle man nog inte heller göra det under den tid av livet man hade kvar. Åtminstone här hade väl Percy fel!
Peter Eskilsson 2017-01-30 07:50  
En av mina idoler har gått bort
JanKw 2017-02-02 08:05  
Är det någon som vet om Lennart Nilsson tog bilden på en man från Afrika, som dricker vatten från en kalebass, som han håller högt över huvudet? Eller var det Yngve Baum? Jag skulle uppskatta en länk.
PS Ursäkta mig. Det var Yngve Baum. Jag hittade bilden i Ujamaa, sid 74. DS
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar