Bildjournalistik
TT:s Stora fotopris kommer inte att delas ut i år. Juryn har inte lyckats utse några kandidater - de inskickade bilderna håller inte måttet.
– Juryn anser att inget av bidragen som kommit in uppfyller kriterierna för årets pris, säger juryns sekreterare Annika Jönsson.
– Jag är jätteförvånad. Det är sorgligt om så få har sökt. Man önskar att juryn kunde vara mer påhittig och söka själv efter pristagare. Det finns oerhört många talangfulla och extremt dugliga fotografer i Sverige som jag är övertygad om skulle kunna tävla om priset, säger Mia Karlsvärd i Pressfotografernas klubb Sverige till tidningen Journalisten.
Priset har delats ut sedan 2003 till yrkesfotografer som skildrat det svenska samhället. Förra året fick Malmö-fotografen Johan Bävman priset för sitt internationellt uppmärksammade projekt "Swedish Dads" som visar föräldralediga pappor.
I årets jury ingick Gunilla Muhr, verksamhetschef och curator på CFF, Jenny Morelli, chefredaktör för Fotografisk Tidskrift, Joakim Ståhl, bildchef på Svenska Dagbladet, Lena Granefelt, frilansfotograf och Maria Patomella, verkställande producent för Konst/Design och Mode på Kulturhuset.
Tidigare pristagare
2015 Johan Bävman
2014 Elis Hoffman
2013 Hannah Modigh
2012 KK+TF
2011 Martin Bogren
2010 Martina Hoogland Ivanow
2009 Niklas Larsson
2008 Lars Tunbjörk
2007 Marc Femenia
2006 Thobias Fäldt
2005 Anna von Brömssen
2004 Pieter ten Hoopen
2003 Niklas Maupoix
32 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jurryn måste ha försökt att värna arvet istället för att kreativt hitta en vinnare i sann growth hacking-anda.
F
För att jämföra med idrott (varför man nu skall göra det), de har inte föjt reglerna och blivit diskade.
Jag har svårt att förstå varför det skulle vara anmärkningsvärt.
F
Det har väl hänt för att ett pris av något slag inte delats ut för att inget bidragen var bra nog?
TT Nyhetsbyrån har årligen det stora nöjet att dela ut TT:s Stora Fotopris. Priset består av 100 000 kronor och delas ut till den fotograf som juryn anser bäst skildrat det svenska samhället, på ett traditionellt eller nyskapande vis, inom dokumentärfotografin.
Så här gör du:
- Bilderna i projektet får vara max tre år gamla, alltså tagna tidigast den 3 oktober 2013.
- Ditt bidrag får innehålla vilka bilder du vill, så länge projektet på något sätt skildrar det svenska samhället.
- Ansökan får innehålla max 35 bilder – du får självklart skicka in färre.
- Bilderna ska vara numrerade i den ordning som du vill att de ska visas. Så här: 01.jpg, 02.jpg, 03.jpg och så vidare. Detta för att vi ska kunna behandla bilderna anonymt.
- Fyll i ansökningsformuläret – tänk på att projektbeskrivningen ska beskriva projektet och inte vad du har tänkt göra med bilderna i framtiden.
- Det är självklart gratis att skicka in en ansökan!
Vad jag kan utläsa finns inget kriterier på att bilderna skall hålla en viss nivå. Ovanstående kriterier är ju enkla att kontrollera, antingen har man uppfyllt dem eller inte. Vad som skulle kräva en bedömning av en jury av ovanstående förstår jag inte.
Något för kommitterna av Nobelpristagare att fundera över!
Bättre då att säga som det är än att ge pris till en bild som inte följt reglerna eller som inte håller hög kvalitet.
Juryn har i alla fall tittat på bilderna.
http://www.kamerabild.se/nyheter/foto/world-press-photo-startar-t-vling-utan-regler
Svenska bildjournalister brukar inte manipulera sina bilder. Då får man sparken. Däremot förekommer det internationell bildkritik mot att bildbehandlingen ibland är mer subjektiv/driven än man tillåter i andra länder. Det kan man bli diskvalificerad för i WPP, men det innebär inte att man manipulerat bilder.
Det kan däremot vara så att de bästa bildreportagen inte skickas in till TT och/eller att det är för få svenska fotografer som hinner med att göra bildreportage på tillräckligt hög nivå/nyskapande för att belönas.