Bildjournalistik
Den svenske bildjournalisten Martin Edström har tidigare belönats i Årets bild för sina 360-gradersbilder. På uppdrag av National Geographic dokumenterat världens största grotta med samma teknik.
På National Geograpics webbplats går det att virtuellt gå igenom världens största grotta, Son Doong i Vietnam, och uppleva den med 360 graders bildvinkel. Se här.
I en dokumentärserie på Youtube (se trailer ovan) visas hur Martin Edström utforskar grottan. Dokumentären visar hans väg från frilanskontoret på Södermalm till de djupaste delarna av Son Doong. Webbseriens första avsnitt har premiär den 2 juni och därefter följer ett avsnitt i veckan till det sista avsnittet den 16 juni.
Martin Edström leder arbetet i Song Doong. Foto: Mats Kahlström
Son Doong upptäcktes så sent som 2009 men Martin och hans expeditionsteam fick bråttom att dokumentera grottan eftersom en linbana är planerad att byggas i grottan.
Det visade sig vara en svår uppgift att dokumentera grottan då den är 5 kilometer djup och mäter upp till 210 meter i tak. I vissa delar är de i komplett mörker medan andra delar av grottan, där taket rasat in, växer det djungel. Son Doong har även ett flertal floder som forsar genom grottan.
– Vi visste att det skulle vara en utmaning att dokumentera grottan, men vi förstod inte hur oändligt stor grottan var innan vi såg den med våra egna ögon. De kraftigt växlande landskapen från det karga, mörka med fladdermöss till de gröna, fantastiskt vackra passagerna med sol, fågelsång och vildvuxen djungel – allt inuti denna grotta. Son Doong är något som är värt att bevara och jag är idag glad att vi har gjort det, säger Martin Edström.
Foto: Martin Edström
Martin Edströms kallar sin teknik för 360-reportage där betraktaren får känslan av att vara på plats. Se fler 360-reportage på Martins webbplats.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Hälsn!
25 kameror och en massa led-ljus är bara en uppgift om kvantitet. Skulle gärna veta mer om hur de gick tillväga.
Ingen av oss kommer förmodligen någonsin fota något lika utmanande. Fast deras tänk och arbetssätt kan kanske ge oss insikt i hur man belyser en fastighetsfotografering på bättre sätt eller fota bättre i falugruva.
Gärna mer sådant.
Visst är det kul med nya kameror, objektiv och tillbehör.
Fast det de flesta av oss bör lära oss mer av är hur vi utnyttjar det vi redan har. Eller det vi bör skaffa för att ta bättre bilder.
De flesta kameror, objektiv och tillbehör är redan "good enough" om man är en expert på att utnyttja dem.
Martin löste med hjälp från National Geographic en svår uppgift. Att förstå hur de gjorde kan säkert mycket mer påverka kvalitén på våra bilder än att förstå skillnaden mellan 5Dsr och 5DMKIII.
Jag brukar vara positiv till att göra storslagen natur tillgänglig för många, men en linbana kanske är att ta i?
Fantastisk VR-show av Edström.