Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Photokina 2006 - Invigningsdagen

Photokina 2006 - Invigningsdagen

Köln, Tyskland

Det var med spända förväntningar som jag vaknade, relativt utvilad på mitt hotellrum i Köln. Hela staden andas foto med reklamskyltar precis överallt. Mässan öppnade klocka 10:00 och det är bara branschfolk som har tillträde de första dagarna, vilket gjorde det betydligt lättare att ta sig fram än förra gången jag var här. Då besökte jag nämligen mässan över helgen, när den öppnas för allmänheten.

Entré Süd Photokina
En av mässans fyra ingångar. Naturligtvis valde jag samma som alla andra...

Klara...färdiga
På edra platser...fääärdiga...

Gååå
Gåååå...

Förmiddagen tillägnades åt fritt strövande, mässområdet innefattar ändå 196000 kvadratmeter, utspritt på 12 hallar. Mitt första möte var med Gunnar Wahlbeck från Canon. Fotosidans medlemmar har ju diskuterat ett och annat om just Canon den senaste tiden. Canons monter, ja om man nu ska kalla det för en monter. De hade helt enkelt inrättat sig i hall 2 och upptog halva hallens yta.

Canons monter
En del av Canons gigantiska monter

Gunnar presenterade de senaste nyheterna av vilka det bara fanns två som inte är så kända. Jubileumsmodellen IXUS 900TI och Canon M30/M80 Media Storage. I vaje fall så var Canons Media Storage helt ny för mig. Det är en lagringsenhet för digitala filer och ser ut ungefär som en Epson P-4000. Men Canon-ägaren känner snabbt igen sig. Knappar och kontroller är placerade precis som på en Canon-kamera.

Canon MD80 Media Storage
Något för den Canon-frälste digitalfotografen?

Den rymmer 80 respektive 30GB och hanterar allt från Canons RAW-filer till wav och mpeg och mp3-filer. Den 3,7" stora LCD-skärmen har en upplösning på 307000 pixlar (640x480) och fungerar väldigt bra, även om solen skulle lysa på displayen. Den har ingångar för USB2 (High-Speed) och klarar läsa från CF (även microdrive) och SD-minnen. M80 Media Storage är inte prissatt ännu, men en inte allt för avancerad gissning är att den hamnar runt 7500 kr i butiken (ca 4500 kr för 30GB-versionen), vilket är vad lagringsenheter med skärm och hårddisk i den storleken kostar.

Canons testcenter för objektiv
Canons testpodie med objektiv - passa på att testa

En del frågor hade kommit in rörande Canon och vissa kunde besvaras, medans andra förblev obesvarade. Canon har en officiell policy att inte diskutera kommande modeller, så därför är alla frågor rörande hur Canons framtid ser ut rena spekulationer från min och Gunnars sida. Gunnar började med att berätta om 400D och de nya funktionerna och den förbättrade prestandan. Canon har genom att förbättra bildbehandlingen lyckats med att höja upplösningen med hjälp av mindre pixlar (5.7 um jämfört med 6.4 um för 350D). Trots detta så har man behållt det låga bruset tack vare den förbättrade signalbehandlingen. Canon fortsätter att använda sitt 3-lagers lågpassfilter för att undvika moiré-effekter i vissa mönster. Nackdelen är att bilden blir lite mjukare, men det är inget som inte en lätt uppskärpning inte tar bort.

Dammborttagninsfunktionen är utformad ungefär såsom Olympus har gjort. Man låter filtret framför sensorn vibrera bort dammet, varpå det faller ner och fastnar i en tejpremsa. Funktionen är aktiv en sekund när du sätter på kameran och en sekund när du stänger av. Vill du ta en bild snabbt, så gör du det - funktionen stängs i så fall av. Eftersom dammet är tänkt att falla ner på remsan så fungerar funktionen alltså inte om man håller kameran uppåt, då hoppar dammet bara rundor på sensorn. Canon har också implementerat en mjukvarumässig dammborttagning och den finns i den senaste versionen av DPP. Man tar helt enkelt en bild på en vit vägg och sedan analyserar programmet bilden och hittar besvärliga dammfläckar som inte vill försvinna från sensorn. Programmet subtraherar sedan dessa dammfläckar från bilden. Frågan som i varje fall jag ställde mig var om inte ett bildbehandlingsprogram gör detta bättre - vi får se, när jag testat.

IXUS 900Ti
Nya ixus 900TI

Nästa nyhet är en litet jubileumsmodell för Canon - 10 år med IXUS. Det firas med en specialmodell i titan. 10 megapixlar har canon lyckats trycka in på sensorn och tack vare Digic III-processorn så ska bruset hållas på en relativt låg nivå, trots att den nya processorn tillåter hela ISO1600. Tillsammans med den avancerade brusreduceringen så lanserar även Canon face detection - ansiktsigenkänning, vilket verkar vara årets gimmick på Photokina-mässan. Båda dessa funktioner är alltså ett resultat av Digic III-processorn, vilket också ger svar på frågan varför den inte sitter i 400D. Lilla diamanten IXUS i5 har fått en liten uppdatering. Numera har den 7.1 megapixlar vilket avslöjas framförallt på modellnamnet, som är IXUS i7. naturligtvis har även i7 blivit utrustad med Digic III-processorn. Rekommenderat ca. pris på i7 är 4800 kr.

Sist ut bland de stora kameranyheterna är Canon Powershot G7. En helt underbar modell som ger kraftiga retrovibbar. Inställningsrattar i metall för ISO och programval, genomsiktssökare och en avtryckare som för tankarna tillbaka till åttiotalet. En rolig detalj är att man kan välja om man vill att kameran skall låta som en F1 eller som en T90 (eller inte alls) när man tar bilden. 10 megapixlar med en bildstabilserad 6x zoom med ett omfång från 35mm till 210mm tordes den vara den perfekta extrakameran i väskan för fotografer. Det är bara ett problem - Canon har tagit bort RAW-formatet!!! Förklaringen är lika enkel som felaktig. - Kameran tar så bra bilder att det bara behövs jpg. Men både jag och Gunnar är rörande överrens. Gör Canon en G8 så snälla Canon, ta tillbaka RAW-formatet, inte för att det behövs, utan för att det efterfrågas.

Canon Powershot G7
Nya G7 - utan RAW

Det var allt som Canon hade att visa i kameranyheter. Jag vet att många av er därhemma är besvikna på att inte se en ny 40D, 3D eller en ny 1D-modell. Men Canon har hela detta året hävdat att det är ett utvecklingsår och att de tar det lugnt. De produkter som de visat upp idag är ganska logiska efterföljare. Tittar man på prosumer så hävdar en del att de har halkat efter. Jag skulle vilja ställa frågan: Har de? - Jag tror inte det. Att Nikon släppt sin D80, Sony sin Alpha, Pentax sin K10D har ju medfört att Canon har släppt ut 400D som i sin nya tappning kändes klart bekvämare i handen än 350D. Greppet har blivit strävare och kameran känns, trots sina små mått riktigt bra i handen.

Canon monter
Canon sydde kläder i en av de många avdelningar de hade

På frågan angående bildstabilisering i huset svarde Gunnar så här: - Problemet med att ha bildstabilisering i huset är att bildcirklen som objektiven ger inte täcker en stabilisering i sidled, om man har en sensor i fullstor småbildsstorlek. Sensorn kan i extrema fall röra sig någon mm, vilket leder till att sensorns hörn hamnar utanför bildcirklen. Att stoppa in bildstabilisering i konsumenthusen är inte heller aktuellt, eftersom utvecklingskostnaderna då skulle drabba enstaka modeller och medföra en mycket högre kostnad som konsumenterna inte hade varit beredda på att betala. Gunnar fortsätter med: - Det kommer säkert att komma fler billiga objektiv med stabilisator, för att möta efterfrågan. Frågan om framtiden för 1D-serien gick inte att få svar på eftersom Canon inte kommenterar framtida modeller. Men Gunnar gjorde en personlig reflektion så som han ser på det: - Så länge det finns behov och köpare för antingen en snabbare kamera med lägre upplösning (1D MkII) och en kamera med högre upplösning (1Ds MkII) så kommer Canon att producera modellerna.

Nu var det dags att få lite svar, så jag konfronterade Gunnar med frågan om optiken. Den är ju lite si och så när det gäller vidvinkel och fullstor småbildssensor. Jag ställde denna fråga redan på förra Photokina och då var svaret att det inte var några problem enligt Canon. Så nu var det dags att bekänna färg. Så, hur blir det? - Jo, Canon håller på och tittar på just vidvinkelobjektiven. Det står klart nu att de inte ger önskad kvalité åt en del. Så det är bara att hålla ögonen öppna efter nyheter på objektivsidan från Canon.

EF 70-200/4L IS och 70-200/4L
Nya EF 70-200/4L IS och gamla utan IS bakom.

Med detta så lämnade jag Canons monter för att bege mig bort till Fujis monter. De ville inte vara sämre än Canon, så de tog nästan 3/4 av hall 4. Nu har ju Fujifilm förstås lite större maskiner än Canon när vi ser till labbdelen, så det är inte så konstigt att de behöver utrymme. Fujis stora nyhet blev lite av en besvikelse när den stod inlåst i en glaskub, utan möjlighet att provköra den. Men det är en D200 som Fuji har fått köpa in från Nikon. Detta ger Fuji två fördelar. Dels slipper de kostnaden för att utveckla ett eget kamerahus och dels så tillverkar de en produkt åt en redan färdig målgrupp - Nikonägarna, eller åtminstonde de som funderar på Nikon-systemet. Fördelen med Fujis teknik enligt dem själva, ligger i deras sensorteknik. Super CCD, SR Pro som den kallas har istället små och stora pixlar, så kallade S- och R-pixlar. Där S-pixlarna har hand om huvuddelen av sensoromfånget och R-pixlarna ger ett utökat dynamiskt omfång med upp till 400%. 6.17 megapixlar av varje sort finns på sensorn, vilket ger ett totalt antal av 12.34 megapixlar, eller 4256x2848 om man så vill.

Fujifilm Finepix S5
Se men inte röra - nya Fujifilm Finepix S5 Pro

Priset på S5:an var inte satt, men efter den något överprissatta och inte så eftertraktade S3:an så måste Fuji tänka både en och två gånger innan de sätter priset. För även om Fuji själva säger att de hellre gör en bra kamera än flera mindre bra, så finns det en gräns för hur mycket konsumenterna är beredda att betala. Fuji har även, som en av de få som finns kvar inom detta segment, två modeller i långzooms-segmentet, eller hybridkamera-segmentet. kalla det vad du vill, men det där jag-vill-egentligen-vara-en-systemkamera-segmentet. S9600 och S6500fd heter modellerna som efterträder S9500 och S5600-modellerna. S6500fd har som namnet antyder facial detection - som sagt, årets gimmick. Mina egna tester och kanske inte så långtgående erfarenhet säger mig att canons version funkar bättre, eller åtminstonde snabbare. Men det som är intressant med S6500fd är att den går att ställa in ända upp till ISO3200. Något som jag kommer att testa i morgon. Det var knappt om tid idag på eftermiddagen. Vidare så har både S6500fd och S9600 ett 28-300mm objektiv, men medans S6500fd har 6.3 megapixlar så är S9600 utrustad med 9 miljoner av de små liven. Men vänta, det är mer. Kameran har även Fujis RP-processor för förbättrad brusreducering och när de andra tillverkarna pushar för bildstabilisering så pushar Fuji för högre ISO istället. Eftersom slutartider fryser rörelser. S9600 har dessutom möjligheten att fotografera i RAW-format, vilket ytterligare höjer kvalitén ett snäpp. Så passa på och beställ inom 10 minuter så slänger vi med hyper Utility Software HS-V2....

För ungefär sådär lät Fujis säljsnack. Trevliga killar, men avsaknaden av S5:an var för mig lite nedslående. Speciellt som jag frågade om kameran, men de visst inte mycket mer än det som stod i broscyrerna och att det stod ett exemplar i en glaslåda. Fast minuterna senare så var det en fotograf som demonstrerade S5:an i en fotosession tillsammans med en modell. Inte för att man fick se så mycket av vad kameran presterade. Men det hade varit kul att få prova den lite för att se vad den går för.

Fujifilm S5
Fujifilms S5 Pro in action, så att säga. Men så mycket mer blev det inte...

Facial detection - årets fluga
Fujis facial detection in action. Med förhoppningar om att tekniken skall hjälpa till att förbättra? bilderna.

Fujifilm S6500fd
Glad tjej i Fujis monter

Förutom kameror så bjöd fuji på två nya filmer. T64 som är en tungstensfilm och nya Provia 400X. Fujifilm själva säger att filmtillverkningen fortfarande bär sig och att de faktiskt settt en liten ökning i antalet sålda filmer. Det var ändå ganska imponerande att se en 120x180 cm utskrift från en scannad Provia 400X ruta. Kornet var tydligt men knappast störande.

Fujifilm Provia 400X
Nya Fujifilm Provia 400X

Snabbt vidare mot Sony. Tiden började ta slut och det var en del frågor som skulle besvaras av Ola Gustafsson från Sony. Alpha 100 är kameran som skall konkurrera i den lite mer avancerade budgetklassen. Med det uttalandet kan man tolka att det kommer ett ännu billigare och mer strippat kamerahus från Sony. Ola fortsatte med att förklara att Sony ser en framtid med ännu fler hus som spänner från prosumer-klassen och sedan ner över hela spektrumet av fotointresserade. Ola förklarade att det här med bildstabilisering inte alls var så självklart för den breda publiken, varför? - Jo, för att megapixlar och zoom och andra rena prestandasiffror, det klarar konsumenterna av att jämföra och bedöma. Men just bildstabilisering är ganska svårt att få konsumenterna att köpa. De flesta har ingen aning om varför 1/100 ger en skarpare bild än 1/20.

Bildstabiliseringssystemet som Sony har, är utvecklat av Minolta och eftersom det kom nu, med digitaltekniken så var detta deras sätt att implementera tekniken. I Canons fall så handlar det om en teknik som fanns redan innan digitaltekniken. Men i vilket fall som helst så visade Ola mig runt bland alla dessa tillbehör som blivit ommärkta från KM till Sony och det var imponerande att testa zeiss-optiken som kvalitetsmässigt - kändes dock lite malplacerade på Alpha 100. Zeiss/Sony 135/1.8 var klart tyngre än huset, vilket gav en minst sagt skum viktfördelning. Man höll mer i objektivet än i kamerahuset.

Sony Alpha
Ola Gustafsson med Alpha 100 och Zeiss 135/1.8

Något vertikalgrepp är inte framtaget. Mycket beroende på att kameran inte riktigt riktar sig till den målgrupp som skulle kunnas tänka sig att använda ett sådant. Dessutom har Sony lyckats bra med batterikapaciteten som är 700 bilder enligt CIPA. Men vänta nu här säger ni kanske. Nikon har ju redovisat upp emot en 2000 bilder med sin D80. Ja, men med ett annat testförfarande. Ola förklarade att om man skulle göra enligt den metoden, så skulle Alpha 100 kunna ta upp emot 4000 bilder på en laddning. Imponerande, för ett så litet batteri. Annars satsade Sony väldigt mycket på design och vad hittar vi i nya Cybershot T10 som är en liten tunn sak. 21mm tjock och med en upplösning på 7.1 megapixlar så tordes den attrahera de som vill ha en liten smidig och diskret kamera med god prestanda. Naturligtvis kommer optiken från Zeiss och är ett 3x zoom som göms inuti kameran, tack vare en speciell konstrution.


Sony T10

På den lite obekväma frågan om Sonys priser på objektiv så blev Ola lite förvånad över att höra prisskillnaden till övriga konkurrenter. Han hade t.ex. ingen aning om att Canon tog 13000 kr för sitt 70-200/2.8L. Men visst, ska man göra en rättvis jämförelse så kanske man ska titta på IS-modellen. Men det skiljer ändå 5000 kr upp till Sonys 70-200/2.8 SSM. På frågan angående fler SSM-objektiv så fanns det inget direkt svar, De nya objektiven kommer från Zeiss och det är i så fall en uppgift för Sonys egna optikfabrik som ingick i KonicaMinolta förvärvet som får sätta sig in i den frågeställningen. Det är väl tveksamt att zeiss kommer att ta på sig den uppgiften, även om de har ett nära sammarbete.

Sony GPS
Sony GPS-modul - för den som måste veta

En annan liten uppfinning från Sony är en liten GPS modul som är lika enkel som genialisk. Den loggar positionen var 15:e sekund och när man sedan kommer hem från fototuren, så jämför den medföljande mjukvaran tidsangivelsen i bildernas exif-information med tidsangivelserna i GPS-loggen. På så sätt kan man få ut exakt var varje bild är tagen. Sony lovade att jag skulle få testa den, så fort den kom ut på marknaden. Den är inte riktigt färdig ännu.

Så, lika plötsligt som man vaknade, lika plötsligt var klockan 18:00 och mässan stängde. Detta var allt som hanns med idag. Det blev väldigt mycket Canon och mindre av Fuji och Sony, vilket förklaras av tidsbristen som helt plötsligt uppstod.. Imorgon kommer jag att träffa Nikon och Pentax för att höra vad de har att bjuda på. Kommer att fylla på med mer bilder allt eftersom.



Publicerad 2006-09-26.

23 Kommentarer

Photocon 2006-09-27 00:52  
Snygg, schysst o rak rapportering. Upskattas! Mycket! Mvh /Lenart Aspman
Eeros 2006-09-27 03:29  
Tack för den rapporteringen, trevligt!
PoNari 2006-09-27 03:50  
Tackar tackar för en fin fin rapport!
Fortsätter läsa nästa imorgon bitti =)
/Nicke
cast65 2006-09-27 07:32  
Tack, jag tror det inte är bara jag som är lite chockade från canons monter, inga nya systemkameror....
saab 2006-09-27 07:52  
Tack för en trevig rapport.

Mezzo mix!!! Hmm, den innehåller väl bara naturliga aromämnen :-)
puff 2006-09-27 08:08  
Tack för rapporten!
Grymt kul, hoppas nästa rapport blir lika bra.
Ser fram emot att läsa lite om Nikon och vad de har att säga om deras nyheter...
m.bucht 2006-09-27 08:44  
Tack så mycket, trevlig och mycket bra skriven rapport från första mässdagen. Ikväll kan man ju hoppas på samma bra läsning från Nikon montern;-)

Mvh. Mattias Bucht
salar 2006-09-27 09:43  
En mycket bra rapport,ser fram mot nästa
Jalong 2006-09-27 10:48  
Tack!
En undran bara. I alla andra specar jag sett anges G7 till motsv. 35-210 mm. Här anger du de mycket mysigare siffrorna 28-167. Är alltså de som gäller?
skurken 2006-09-27 11:20  
Tack Jeppe för en intressant rapport! Som Nikonfotograf ser jag fram mot morgondagen för att höra om ev framtidsspekulationer. Dock så har jag kollat på DPreview´s sida och kan konstatera att det är ungefär samma besvikelse där som Canonfotograferna upplever. Att de fortfarande efter så lång tid inte lyckats få in VR i de långa telena; märkligt när de var så snabba att få ut 300/2.8 VR?
Migsjälv 2006-09-27 11:34  
Var är informationen om canons nya gluggar? Såg på bilden en 70-200 jag inte kände igen.
PeterKorpi 2006-09-27 11:52  
Tack för rapporten!
Tycker bara att det är skrattretande att han (Sony Ola) inte visste prisskillnaden till konkurrenterna.
herodes 2006-09-27 12:45  
Tack för en bra rapport.
Trevligt att någon vill göra grovjobbet.
mlondahl1 2006-09-27 16:28  
Bra rapporterat. Jag vet att det inte är relevant, men av dina elva bilder har åtta sned horisont, om jag räknade rätt. Lite att ta i kanske, jag får ju alldeles ont i nacken... :-)
Jeppe 2006-09-27 19:07  
Angående G7 så har jag antingen hört fel elelr fått fel info. När jag kollar pressreleasen på G7 så stämmer det att den har 35-210mm omfång, tyvärr.
davor 2006-09-27 20:21  
Kul att läsa. Men skumt att du glömde den viktigaste nyheten på Photokina - M8:an!
Stefan Isaksson 2006-09-27 20:42  
Tack för en bra rapport. Relevanta frågor som jag själv hade frågat. Tack!
mvh/Stefan
David Schreiner 2006-09-28 16:12  
Jag måste ha läst fel. G 7:an utan RAW!!! Varför???
David Schreiner 2006-09-28 16:13  
Jag måste ha läst fel. G 7:an utan RAW!!! Varför???
Anddje 2006-09-30 19:53  
Tack så mycket för svaren från Sony!
Sparrow 2006-10-01 23:07  
Tackar och bugar för mycket fin rapportering! mycket intressanta prylar!Mvh Fredrik N
jakobnev 2006-10-04 13:56  
Men hur stor var sensorn på S5:an?
Jeppe 2006-10-04 20:36  
Jakob: Sensorn på S5Pro är 23x15,5mm. APS-C alltså.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar