Nyheter
Är det okej att smygfotografera folk utan att de vet om det? Det tycker inte JK, Göran Lambertz, som vill få till en lag som förbjuder grova kränkningar av privatlivet.
I en intervju med Pressens Tidning tar justitiekanslern (JK) upp ett exempel där Europadomstolen slagit fast att Caroline av Monacos privatliv blev kränkt av närgången fotografering. Domstolen tolkade Europakonventionen om mänskliga rättigheter så att det ska finnas ett skydd för privatlivet. I Sverige finns inget sådant lagstadgat skydd.
Svenska fotografers förbund (SFF) oroas av JK: s åsikter. I ett pressmeddelande skriver ordförande Åke Sandström:
”En lag mot paparazzifotografer kommer ovillkorligen att inskränka den seriösa
bildjournalistikens utövning.”
SFF menar att det är publicistens ansvar att avgöra om en bild är alltför kränkande. Förbundets uppfattning är att det räcker med kraftfull
självsanering bland fotografer, ett avståndstagande mot publiceringen av kränkande bilder och tillämpning av den lagstiftning som redan finns.
Åke Sandström skriver i sitt pressmedellande att:
”Yttrandefrihet, informationsfrihet liksom en fri bildjournalistik är en
förutsättning för fri åsiktsbildning. En inskränkning i
fotograferingsfriheten är en inskränkning i den fria åsiktsbildningen.”
Göran Lambertz säger till tidningen att en ny lag behövs. Men för att förhindra att fotografer blir överdrivet försiktiga bör det finnas tydliga exempel i förarbetena. Integritetsskyddskommittén som ska vara klar med sitt arbete under våren nästa år tittar redan på frågan.
– Det ingår i vårt uppdrag, vi kommer att gå grundligt tillväga, säger Olle Abrahamsson, rättschef vid justitiedepartementet och särskild utredare för kommittén. Kommittén kommer att föreslå lagändringar, men inga som berör Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Mvh
JB
Somliga, antagligen merparten av både fotografer och konsumenter, har ju ändå någon sorts moralisk spärr som säger att "Är inte det här att gå för långt?".
Samtidigt har vi i Sverige (i mitt tycke) rätt bra lagar för att skydda kränkning av privatlivet, såsom PuL exempelvis.
Sedan kan man alltid debattera i oändlighet huruvida personerna X och/eller Y är så pass intressanta att det går att publicera bilderna ändå.
Som Jan Burman påpekar så åligger det ju faktiskt den ansvarige utgivaren att tillse att de publicistiska lagarna och sederna efterföljs, och han skall i sin tur kontrolleras av JK.
De som har makten är ju faktiskt konsumenterna, iaf i mångt och mycket. Om det inte finns någon efterfrågan på snaskiga bilder med feta rubriker om kungligheter och kändisar, så finns det heller ingen anledning att ta sådana bilder.
Det är ju bra isf. då kan de göra precis vad/hur de vill!