WOLFGANGs BLOGG
Skånsk vinterskog
Roslätt ligger vid Svedala och Yddingesjön. Där finns bokskogen och en äng med gamla ekar.
Skärpa med analog kamera och färgfilm
I Hjärup finns sedan 1990-talet bostadsområdet Jakriborg som ligger mellan Malmö och Lund. Det är uppmärksammat för att husen är byggda i hansastil, en sorts efterlikning i modern tid av den medeltida bebyggelsen i äldre hansastäder.
Dessa bilder har jag fotograferat för 8 år sedan med en analog Hasselblad och en 80 mm Zeiss-Planar.
Jag använde en porträttfilm, nämligen Portra 160 ASA för att få mjuka färger och en lugn skärpa. Filmen har framkallats hos Crimson.
Jag har scannat den med min gamla Epson Perfection V 750/Pro, en flatbäddscanner som tar mellanformat. Filerna är 5 MB stora.
Skärpa - analog vs digital
Det diskuteras mycket skärpa på bloggen, och nu gör jag det också!
Digitala bilder ser oftast skarpare ut en analoga, men en del av den skärpan är konstgjord och skapas av AI i kamerans program. Resultatet blir då i mina ögon en "krispig" skärpa. Den analoga bilden ger däremot en lugnare skärpa, tycker jag.
Den analoga filmen består av silverkorn, medan den digitala sensor har nollor och ettor. Därför är det ju inte så konstigt att det blir en skillnad på resultatet.
När det gäller analoga bilder, så får man mycket bra skärpa med en film som har låg ASA (ISO). Även rätt framkallning av filmen spelar in, och fotograferar man med mellan- eller storformat så är det förvånande, hur bra skärpa man kan få!
Jag bifogar några bilder som jag har fotograferat med min Nikon FM2n och med filmerna Adox 25 ASA samt Ilford FP4plus 125 ASA.
Jag fotograferar ju både digitalt och analogt och har på så sätt en fot i varje.
Adox 25 ASA
.
Adox 25 ASA
.
Adox 25 ASA
.
Ilford FP4plus 125 ASA
Ilford FP4plus 125 ASA
.
Ilford FP4 plus 125 ASA
.
Rolleiflex T
Rolleiflex är en omtyckt och dyr mellanformatskamera som Franke & Heidecke i Braunschweig har tillverkat. Samtidigt fanns även den billiga budgetkameran Rolleicord.
Så småningom ansågs gapet mellan Rolleicord och Rolleiflex för stor, varför man skapade Rolleiflex T under åren 1958 till 1976. Den är mer avancerad än en Rolleicord, men inte helt av samma klass som den ordinarie Rolleiflex.
Rolleiflex T tillverkades i 28.000 ex med en Carl Zeiss Tessar 75 mm f/3,5, dock även i 2300 ex med en Schneider-Kreuznach Xenar 75 mm f/3,5.
"T" i designen står inte för "Tessar" utan är första bokstaven i namnet av dess skapare Théodore Uhl.
Rolleiflex T byggdes i 3 versioner: T1. T2 och T3. Mellan 1970-1976 fick den en silveraktig platta runt objektiven och den versionen kallas därför för "White Face". Serienumret finns ingraverat på plattan.
Av rent tur så är mitt exemplar av Rolleiflex T en "White Face" med serie nr T 2315676 som jag köpte för 2 år sedan.
Tillverkningen upphörde under 1976 med sista numret T 2320449.
Tiderna har Jonas Vikström, Analoga Kameror i Stockholm, justerat och nu funkar kameran utmärkt.
Jag tycker att den är bland de vackraste kamerorna som har funnits!
i