Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Det var droppen!

Att ha jourtjänst, med anspänningstid på 5 min. gör att var fjärde vecka är jag låst hemmavid. Inte ut till kusten, eller till ån. Det är under dessa veckor jag hittar på tokerier, eller antecknar i "Att fota"-listan vad som komma kan under de tre kommande veckorna. Eller så riggar jag upp i "studion", ja, eller verkstaden som jag kallar mitt lilla krypin.

Här råder bara jag. Ingen annan som städar här inte. Hmm.. Jaja..

Att rigga upp för en kväll med vattendroppar kanske inte låter som det mest spännande som finns, men riktigt utfört är det en utmaning. Att trycka fram bild efter bild, och hoppas på "den där". Man sopar lätt undan några timmar. Jag finner det roligare att rigga upp, än att stå vid vasken. Så pass att jag tillverkat min egen droppflaska med strypning också.

Okej, hur gör man detta då ? Tänkte faktiskt berätta lite om det.

Obs! Detta är mina egna reflektioner, baserade på det jag läst mig till, testat själv, samt genom att kika igenom vattenbilderna i poolen. Det som beskrivs nedan är mina tankar kring blaskandet. Samtliga bilder nedan är inget PS-trix. Alla är "icke manipulerade". Har städat bort lite sensordamm (f22 ;-)), och ökat kontrast, samt oskarp mask.

Jag ställer kameran i manuellt läge. Gärna med makrot på (har ett Tamron 90). Funkar också med ett kort tele och mellanringar. Jag föredrar makrot. Ställer ner bländaren på "f22", för att få lite djup. Slutartiden sätter jag till 1/200s, eller lägre. Stativet fram, på med fjärrutlösare, upp med interna blixten och ställer min andra som slav framför fatet, eller där jag vill ha den. Sedan är det bara att börja.

Att fokusera exakt där droppen träffar är inte så svårt alls. Lägg något över glaset, eller vad man använder, så att dropparna träffar där. Sedan är det bara att fokusera. In med snusen och börja.. Gällande färger, så kan man använda diverse saker. Fantasin sätter gränsen här. Jag har testat tyg, CD-skivor, karamellfärg och filter till blixten. Är man duktig med fotoredigering, så är ju också det ett alternativ. I denna serie jag presenterar nedan har jag använt ett rött och ett blått filter till blixten. Detta ger mer frihet än karamellfärg.

 

Här en utan filter. Blixten placerad bakom, men ganska simpel i sitt utförande. Inte mycket spännande här alls ?? Men..

Vad är definitionen på "den perfekta droppbilden" då ?? Tja, jag anser att det är helt individuellt. Många föredrar massor av färger, diffusa bakgrunder etc.. Själv gillar jag en simpel droppe som precis släppt från pelaren. Kräver tålamod att fånga.

Vacker "krater", ja. Men för tidigt fångat. Droppen har landat och bildat en krater i vattnet. Med lite tur får man med lite stänk också.

Fortfarande för tidigt. Droppen hänger kvar på pelaren.

Attans! För sent.. Droppen hänger kvar, men pelaren har dragit sig undan, tyvärr.. Det gäller att fånga det exakta ögonblicket då droppen hänger i luften och med pelaren kvar under. Nytt försök då, och...

Japp! Där satt den. Detta är min tolkning av "den perfekta droppen". Nu är inte just denna perfekt, utan det är ett ständigt jagande efter den vid de tillfällen man bestämmer sig för att blaska lite. Att jobba med ljuset är utmaningen med detta tema. Med endast en slavblixt kan det vara svårt att få det jämna ljuset.

Vid sidan av "den perfekta droppen" finns en del andra teman, som kan vara roliga. att fånga en rolig, eller konstnärlig figur kan också vara utmanande.

Jag tycker att den bör vara "ren" då. Inget spill vid sidan om som stör blicken. Centrering i bilden vid dessa motiv är heller inget problem i mitt tycke.

Jo.. Sedan har vi ju "Time Warp"-temat med droppkrockar. Riktigt svårt att få till. Mitt tips är att fixa någon form av reglerbart droppflöde. Jag har en enkel liten hobbytving på slangen, och stryper denna tills flödet är där. Håll en bunke under en stund, så att ytan i glaset (ja eller vad det nu är man har) har stillat sig lite. Annars kommer dropparna att hamna vid sidan om, så det där perfekta paraplyet inte bildas. Tanken är att droppen som friställs från pelaren (se ovan) skall krocka med en fallande droppe i exakt rätt ögonblick. Tålamod krävs, men när man väl hittat rytmen kan det bli riktigt häftiga plask.

Här lyckades jag få skottet när pelaren dragit sig undan också. Denna blev rätt bra tycker jag. Lite fler försök då. Byter till blått filter och testar lite mer...

Hoppla! Som en mussla. Man vet inte alltid vad man får fram med denna vattenlek.

Efter en kväll med ca:200 skott är det dags att låta utrustningen vila lite, så då lägger vi väl locket på för denna gång..

 Tack och hej..

/Tobbe

 

Inlagt 2010-03-10 23:49 | Läst 5530 ggr. | Permalink
Snyggt.
Synd att man inte får se själva riggningen då det är det du berättar om :)
...å andra sidan är det en av de roligare sakerna faktiskt att testa sig fram.
Jag tror att det finns lika många tolkningar på hur den perfekta bilden är som det finns fotografer.
Ha de gött.
Svar från Tgrahm 2010-03-11 08:26
Hej, Christoffer..

Tack för inlägget..
Hehehe.. Fotade faktiskt uppriggningen, men eftersom jag håller till i mitt lilla kyffe, så blev det rörigt och inte alls bra bilder på det, men ett tips kanske, och foga in en bild på det.
Fast, precis som du skriver. Att leta efter egna sätt att uppnå detta är ju en stor del av utmaningen. Samt att var och en skall själv tolka viket som är "den perfekta droppen".

Ha de..
/Tobbe
Gillar slutet på din berättelse, tack och hej nu lägger vi locket på och bilden till satt som en smäck.Härligt att läsa om dina experiment, jag gillar alla bilderna, de är rena och enkla men så fina. Själv har jag förökt mig på vattenlek några gånger, men jag är inte alls road av det. Men kul att titta på andras bilder.
Svar från Tgrahm 2010-03-11 08:30
Hej, Bente..

Tack för inlägget.
För att få till detta behövs tid, tålamod, samt lugn och ro. Inga små taxar runt benen, eller så. ;-) Ett eget litet kyffe är perfekt för detta, tycker jag. Antingen så älskar man det, eller så inte. Helt klart så är det kul att studera andras alster också. Ibland dyker det upp ett riktigt guldkorn i "korgen". Då får man en idé och vill testa något annat.

Ha de..
/Tobbe
OK hem till diskbänken för lite övningar
Inspirerande
Svar från Tgrahm 2010-03-11 10:10
Hej, Bengt..

Tackar för inlägget.
Ja, det är bara att rigga upp och testa. Verkligen inspirerande, och det har ingen betydelse hur vädret är heller. ;-)

Ha de..
/Tobbe
Hejsan Tobbe,
Om det här var trevlig och lärorik läsning samt fina bilder för mig som inte är det minsta intresserad (än så länge) av den här typen av bilder, så kan jag tänka mig att de som själva gillar att fota vattenlek måste älska detta blogginlägg. Kul att du delar med dig av din experimentlusta! /Mattias
Svar från Tgrahm 2010-03-11 10:12
Hej, Mattias..

Tackar för inlägget.
Eftersom jag inte hittat min nisch ännu, så testar jag allt möjligt. Detta är ett område som är lärorikt och spännande. Samt att jag är låst hemma var fjärde vecka. Då kan man i alla fall testa detta. Ibland får man till det riktigt bra, och det är det som är inspirerande.

Ha de..
/Tobbe
Hej Tobbe! Trevlig läsning om vattenkonsten och fina bilder. Jag har provat och tycker det är kul. Men, men ... trots stort tålamod (ja!) blir bilderna inte tillräckligt skarpa. Högst en av hundra.

Du skriver att du lägger något över glaset så att droppen träffar där. Vad menar du mer exakt? En glasskål med vatten i eller ett dricksglas med något föremål ovanpå?

Skratta gärna när du läser hur jag gjort. Jag har provat att ha en tråd med en tyngd i som jag fäst på kranen som jag lyft undan efter fokusering. Bl.a. Jag har hållit till i ett mindre tvättstugeutrymme med lysrör och haft 2st 150 watt halogenlampor som jag flyttat runt. Plus handhållen ficklampa. Plus den inbyggda blixten. Plus inplastad bakgrundpapp i färg som jag vikt ner i tvätthon. Plus ytterligare en lampa med förlängningssladd från rummet bredvid. Inte allt på en gång, utan provat mig fram. Jag har elkunnig person i min närhet som jag frågar, så jag inte blir elektrifierad själv på kuppen.

Detta har varit ett både varmt, ljust och trevligt nöje kalla vinterkvällar. Men skärpan... nähä... bländare 22 har jag inte haft, kanske högst 11, kan det vara felet? Den manuella fokuseringen jag gör blinkar att det är ok och jag har självutlösare och stativ.

För övrigt allt väl/Eva-Lena
Svar från Tgrahm 2010-03-11 22:23
Hej, Eva-Lena..

Tackar för det fina inlägget..
Hehehe.. Detta är inte så svårt som det låter.
Jag har en skål i botten. I den ställer jag en bred vas, som jag fyller till bredden med vatten. Lägger en penna tvärs över, där vattnet träffar. Fokuserar på pennan och där är man.. Viktigt att ha kort slutartid. De är snabba de rackarns dropparna. Kör manuellt och gå ner så långt det går. 1/200 sek. är lagom. Du har 2 st. halogener. Testa med olika placeringar. Kan ge fint bakgrundsljus. f/22, för att få lite djup i bilden. Kan vara svårt om det är nära till väggen, men testa vettja..

Roligt att läsa om hur andra gör. Om man hade en riktig studio med riktiga studioblixtar så hade det varit annat. Självutlösare är nästan ett krav, så man fritt kan reglera flödet, eller ändra ljus och testa sig fram.

Ja du.. Det är bara att testa vidare..

Ha de..
/Tobbe