Vilda Västerbotten
Det är en hård kamp att överleva en lång vinter i de norrländska djupa skogarna i Norden när vintern biter sig fast och temperaturen sjunker stadigt nedåt.
Kungsörnen är en av de sju tyngsta örnarna i världen, den hävdar sitt revir väldigt stark som den bevakar från andra örnar och konkurrenter.
Kungsörnshanen sitter i trädtopparna och bevakar sitt område och spejar efter byten. Den har bland den skarpaste synen i djurvärlden, den har en syn som är ca 4-8gånger skarpare än en människa och den kan se ett byte på tre kilometers avstånd.
Under fullständig tystnad dyker plötsligt en mycket försiktig inkräktare upp i den djupa snön, den röda räven letandes efter all tänkbar föda och energi den kan hitta för att kunna överleva den långa vintern.
Den smyger fram försiktigt, troligtvis väl medveten om att Kungsörnen håller fullständig kontroll i sitt revir.
Men någonting står inte rätt till, räven anar eller hör att något håller på att hända.
Högt uppifrån trädtopparna har Kungsörnen fått syn på räven. Den tvekar inte en sekund. Den gör ett kraftigt och bestämt hopp ut i luften och dyker ned i en rasande fart.
Vi kan inte höra något skrik men förmodligen kan räven höra det kraftiga vinddraget när örnen dyker i full fart men den kan inte riktigt höra varifrån örnen kommer.
Plötsligt dyker örnen upp i full fart och räven fullständigt flyger upp i luften i ren panik.
Örnhanen sträcker ut hela sitt vingspann som är ca 2meter brett.
Man kan bara tänka sig hur stor örnen måste uppfattas på nära håll med sin vingbredd och sina stora sylvassa vapen till klor.
Blixtsnabbt och klokt försvinner räven i ett snömoln och kvar är den starke Kungsörnen som en konung av vildmarken.
Kungsörnens namn kommer från latin, Aquila chrysaetos – det betyder "Den gyllene örnen".
Den kännetecknas av att den är ca 80-95 cm, ett vingspann på ca 190-225 cm. Den är brun och en vuxen kungsörn har gulaktig hjässa och en bred gyllene nacke. Stjärten är rundad med vit bas på undersidan med pennspetsarna i svart. Kungsörnshonan är ca 20-30% större än hanen och dominerande.
Den har långsmala vingar och en längre stjärt. Kungsörnen slår ofta 6–7 tunga vingslag, följt av glidflykt i någon sekund.
Den här bildserien fångade jag i december 2019 i Kalvträsk hos @Conny Lundström (www.connylundstrom.com). Conny har mycket lång erfarenhet och kunskap om bla just Kungsörnar. Förutsättningarna att få fota Kungsörn hos Conny är mycket stora i en fantastisk och naturlig norrlänsk skogsmiljö med berg i bakgrunden, nära Vitbergens naturreservat.
Conny kommer jag besöka fler gånger framöver och jobba vidare med mina små projekt.
Du har helt rätt i båda antagandena. Jag var där med Johnny och delade samma upplevelse. Dessutom var den räven dum eller väldigt hungrig för vi fick plåta den två dagar i rad trots att den blev anfallen båda dagarna.
Ja det var verkligen några händelserika dagar så det blev mycket bilder, tackar! 😀
Superfina bilder verkligen och bra intressant text :)
Världsklass!!
Såg precis att du skrivit att du var hos Conny hehe
Ja precis, det var hos Conny. Jag rekommenderar Connys gömslen, en jättefin naturlig miljö.
MvH
Johnny