Naturen och djurens egenheter

Vilda Gävleborg

Vinterperioden är en lång väntan blandad med födosök för vår havsörn på våra nordliga breddgrader. Havsörnen är den största regelbundet förekommande rovfågeln i norra Europa och en av de största i världen. En havsörn är en revirfågel och den lämnar sällan sitt revir men de kan byta bon inom revirområdet.

Under dagarna kan man se havsörnen flyga runt och söka av större områden. Den använder ofta en passiv metod då den sitter timtals och bara väntar i en trädtopp och spanar efter potentiella bytesdjur.

Örnen är ofta selektiv när det gäller att skilja ut potentiella byten som avviker, är skadade eller på annat sätt lättare att fånga.

Det är inte ovanligt att se en hel grupp med havsörnar sittandes och avvakta varandra, det är bara tålamodet som går på fullvarv i kroppen.

Örnen utnyttjar till stor del också kadaver, slaktrester efter jakt eller åtling och har då ofta ledning av kråkor och korpar för att lokalisera förekomsterna.

Plötsligt dyker en efter en upp och söker sig till en lämplig trädtopp som både håller dennes tyngd och ligger tillräckligt öppet för god överblick.

Som fotograf drar någon slags återkommande optimism igång men väntan är ofta inte över för det, det är sällan man blir glatt överraskad att luften börjar bubbla av fotosituationer men det är en del av tjusningen.

Utan förvarning börjar plötsligt något röra sig i ögonvrån. I topparna och träden ser man hur örnarna börjar flaxa med vingar och ändra positioner, någonting börjar tydligen hända men helt omöjligt att veta vad det är, det känns oroligt i luften. Pulsen ökar och första tanken är återigen, nu händer det, var beredd.

Som på en given order så bubblar grytan igång.

Det börjar flyga havsörnar kors och tvärs. Det är helt omöjligt att vara förberedd och förutse vart de är på väg att flyga så man kan vara beredd och få till bilden man planerat under lång tid för och önskar man ska få till.

                              Och plötsligt händer det!


Mitt framför kameran händer det som man längtar efter att få uppleva men aldrig vågar hoppas på för att man inte vill bli besviken.

Tre havsörnar brakar ihop i ett fullständigt kaos i en luftduell på antingen liv och död eller som jag själv tror, en avancerad lek mellan rastlösa örnar som inte alls har tålamod eller stort behov att aktivt söka och vänta på bra födotillfällen.


Alla kamerainställningar är redan förberedda om drömsituationen någonsin skulle uppstå framför linsen. Ögat ligger pressat mot okularet och pulsen fullkomligt skenar i bröstet.


Pekfingret fullständigt låser avtryckaren och kamerans slutare smattrar som rena kulsprutan. Scenen som uppstår framför objektivet uppstod på någon sekund och är lika fort över.

Där sitter man plötsligt och funderar på vad som hände och ens blick fladdrar runt i desperation och söker av området så man inte missar en situation till. Efter en liten stund kommer man till insikt att händelsen är över och vemodigt vågar man titta ned på kamera displayen.

Suddigt, suddigt, suddigt            och plötsligt något helt annat, lyckan är total!

Det är långa avstånd så skärpan kunde varit bättre men med en sådan situation är det den yttre kontexten som är det intressantaste, ett fångat ögonblick i full action.

Självklart vill man inget annat än att få en klockren bild, men för egen del är det till syvende och sist den fångade händelsen och sammanhanget som är det mest prioriterade att få fånga med kameran.

Havsörnens namn kommer från latin, Haliaeetus albicilla – det betyder ”havsörn med vit stjärt”.

Den kännetecknas av att den är ca 69-92cm, har ett vingspann på ca 200-245cm. Den är kraftig och har en kraftig gul näbb, den är ganska jämnbrun och har en vit rundad stjärt ut i pennspetsarna. Som vuxen har den gulbrun hjässa och nacke och unga havsörnar har en brunaktigare näbb och misstas lätt pga den är mer lik kungsörnen. Havsörnen flyger med väldigt tunga och djupa vingslag.

Ser man en örn ute på en strand, på en sten i vatten eller i öppen mark är det oftast en havsörn. En kungsörn sätter sig gärna i vegetationen längs med backar eller väl kamouflerad i träd.

Havsörnen var nära utrotning på tidigt 19-hundratal pga jakt och senare pga miljögifter, men idag finns det ca 700par i Sverige (4500-6500 par i Europa).

Gällande fortplantning och skillnader geografiskt lägger havsörnen som exempel ägg vid östkusten i mitten av mars (tre veckor senare i Lappland) och ungarna lämnar boet efter elva veckor, runt mitten av juli.

Inlagt 2020-01-11 21:57 | Läst 1987 ggr. | Permalink

"Mäktig föreställning..fint att då sitta på första parkett. Med vänlig hälsning/Gunte.."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant berättelse och fint fångade bilder, kan tänka mig att detta var en fin upplevelse
Svar från Patrik Brolin 2020-01-11 23:04
Stort tack Peter! Kul om någon tar sig tid att läsa och även uppskattar texten och bilderna. Då är det värt att skriva mer.
pdahlen 2020-01-12 06:00
Är bilderna tagna från ett fågeltorn eller liknade, det ser ut som du är på nästan samma höjd som fåglarna
Mäktig föreställning..fint att då sitta på första parkett.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Snyggt som tusan Patrik och intressant berättelse! Härliga actionbilder.

MvH
Johnny
Svar från Patrik Brolin 2020-01-13 01:34
Tack Johnny!
Det värmer gött med sådan feedback från en storbloggare 😀