Tjäderspel i vår värdefulla gammelskog
Under perioden april till början av maj pågå tjäderspelet allt som oftast i Bergslagens storskogar.
Som naturfotograf är det en mycket spännande upplevelse att under våren försöka få möjlighet att få ta några foton på vår största skogsfågel, tjädern. Det är en riktigt karaktäristisk hönsfågelart hemmahörande i den vilda svenska storskogen.
Vi är fyra fotografer som har samlats på en enslig skogsväg i ett område som förhoppningsvis kommer bjuda på tjäderspel morgonen därpå.
Vi promenerar upp efter en öppen ås när vi gått genom den första täta barrskogen. Kvällssolen har börjat mjuka upp det på dagen hårdare ljuset och optimismen börjar stiga inom en. Vädret kan ge goda förutsättningar, nu är det mest upp till tjädern om det ska bli några bra resultat.
För bra chanser till tjäderfotografering behöver man gå ut till en tilltänkt spelplats sen eftermiddag och övernatta i gömsletält.
Under tidig kväll hörs tunga vingslag inne bland barrträden och det är svårt att lokalisera vart tjädrarna landar. De små öppna gluggarna i tältet kan liknas med observation från stridsvagnsgluggar, man har ett mycket begränsat synfält. Inte optimalt när man är nyfiken men däremot en god ide om man vill öka chansen att få några bilder på en tjäder.
Men tålamod ger ofta god utdelning, plötsligt flapprar vingar till igen och tjädern landar i ett träd inte långt från tältet. 100% ren tur måste jag erkänna att den sätter sig både nära och för en gång skull synlig från kameravinkeln.
Så snart solens sista strålar gått ned avslutas kvällen med en kall extremt god och passande IPA och optimistiska tankar, sedan bums ned i sovsäcken.
Spelet börjar på nattkvisten just innan gryningen, närmare bestämt 02:45 senaste gången jag satt i tjädertältet. När jag vaknar till tjädrarnas knäppningar, kluckande och märkliga ljud är det kolsvart i tältet. Men det tar sin lilla tid att komma ur sovsäcken, få i ordning fotoutrustningen och hälla upp en efterlängtad kopp kaffe. Precis då det börjar bli möjligt att urskilja konturer vid ISO över 25600 så hörs och syns den först tjädern flyga ned och landa någonstans inte långt från en av spelplatserna.
Äntligen ropar jag tyst för mig själv, tältet är placerat på ett lämpligt ställe.
De följande timmarna löper på i en rasande takt.
Foto…lyssna…leta…kaffe/macka…lyssna…foto…leta…foto…kaffe/macka………..…… förmiddagen rullar på alldeles för fort och utdelning blir det.
Tjäderfotografering kan vara svårt då tjädern spelar på olika spelplatser vilka kan vara svåra att förutse mer exakt. Men ibland ska man ha tur också.
Sista gången så hade jag två olika tjädertuppar samtidigt i två olika riktningar mellan 02:45 fram till 08:30 så nog blev det många bra fototillfällen och någon bild skulle nog till och med kunna få sig en förstoring denna gång.
Efter sjutiden på morgonen så börjar de två hanarna lugna ned sig.
Den ene hör jag flyga en liten längre bit bort och den andre flyger upp in bland trädtopparna, som vanligt ett med naturen - osynlig!
Men plötsligt flaxar det till i ögonvrån igen. Det sista jag ser av den sista tjädertuppen är att den sitter och snaskar i sig goda knoppar och tallbarr, det tär på energireserverna att försöka locka till sig en hona med den hårda konkurrensen som råder.
Tjäder (Tetrao urogallus)
74–90 cm. Vingspann ca 115 cm. Tupp och höna tydligt olika utseende. Särskilt trivs tjädern i barrskogar med starkt inslag av tall och återfinns i hela landet upp till barrskogsgränsen i fjällen, sommartid även uppe på högfjället.
Det lever idag (ref 2019) ca 350 000 tjäderpar i Sverige. Tjädern har på senare decennier dessvärre avtagit starkt i större delen av Skandinavien.
Det finns ett flertal arrangörer som har koll på tjäderspelplatser i Sverige. Själv föredrog jag @birdsafarisweden med Daniel Green i spetsen. Daniel är enligt min mening en extremt duktig fågelskådare och har koll på sina områden, jag kan varmt rekommendera en fototur med Birdsafarisweden.
Det här lilla bildprojektet innehåller bilder från några olika platser mellan perioden 2017-2021.
Tills nästa säsong får jag nöja mig med lite kreativt arbete, drömma vidare om ”den perfekta bilden” och jobba vidare med helt andra små fotoprojekt.
Evolutionen har sin gilla gång. De bäst anpassningsbara individerna samt de hanarna med bästa ornament har med största sannolikhet bäst möjlighet till parning och avkommor.
Kan vi få våra politiker att högre prioritera och addera god skogsvård och bevara mer gammelskog så ska nog den negativa trenden med minskade antal tjädrar kunna avstanna eller förhoppningsvis öka igen.
Följ mig gärna på -
https://patrik-brolin.fotosidan.se/portfolios.htm
Instagram: patrik.brolin.nature.photo
Instagram: patrik.brolin.assorted.photo
Facebook: Patrik Brolin
Hoppas inlägget inspirerar någon att ta sig ut och fota.
- hawk