Naturen och djurens egenheter

Vilda Sandviken

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/640 sek, ISO 280)

Hos Sara på @Wild Nordic har man möjlighet att få uppleva ett stycke fantastisk natur i Sandvikens kommun. Det finns möjlighet att skåda och fotografera åt flera väderstreck och man kan följa de olika individerna när de rör sig runt i skogsområdet och ständigt söker efter föda.

 I området runt Kungsbergets naturreservat finns en varierad natur av gamla barrskogar, svårframkomliga blockmarker och dramatiska bergbranter.

Området hyser en hel del olika djurindivider man har möjlighet att få iaktta.

Ekorre     (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f2.8, 1/1250 sek, ISO 2800)

Vitryggig Hackspett  (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/640 sek, ISO 220)

Vi är tre vänner från Stockholm som anländer till Saras @Wild Nordic i mitten av augusti 2020. Förväntningarna är stora för vi har bara hört gott om Saras verksamhet.

Det är i synnerhet björn som lockar i augusti men det är i ärlighetens namn möjligheten att få vara i den vilda naturen en eftermiddag som lockar lika mycket, övernatta och få vakna upp till alla gryningsaktiviteter som pågår i en del av Gävleborgs län.

Sandviken har ett stort bestånd av vår svenska björn vilket gör att sannolikheten att få se några individer bedöms som mycket stor. Minns jag Sara rätt har hennes gäster sett björn i princip samtliga säsongens dagar i år.

Björn är huvudattraktionen men för min del har jag stort fokus på att få sätta några bra miljöbilder på en Ormvråk. Av olika anledningar så har jag inte prioriterat att fotografera Ormvråk tidigare och mest tagit halvdåliga bilder på dem. Men den här gången är det skillnad, Ormvråken står nu högt i kurs för min del att få föreviga. Både porträttbilder och aktiviteter i dennes naturliga miljö är grundplanen för resan.

Ekorre   (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/640 sek, ISO 125)

Dagen börjar med kanonväder och redan några minuter efter att vi kommit in i skogen och inte ens hunnit få i oss vår första kaffe så börjar livet i skogen sätta fart i vanligt ordning.

Ekorrar och småfåglar letar, äter och lekar med varandra.

Och plötsligt susar något större förbi i ögonvrån, var det Ormvråken kanske?

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/2000 sek, ISO 4000)

Mycket riktigt, redan efter en timme dyker den upp. En stor juvenil Ormvråk. Den sätter sig och iakttar läget i området. Lite retligt så sätter den sig givetvis näst intill utom synhåll. Troligtvis kanske den väljer just den platsen i skymundan för den tror att den inte syns. Underdelen och de ljusa klorna sticker dock fram så vi har möjlighet att se vad den tar sig an. 

Jag är så fast besluten om att få till någon bra flygbild i dennes rätta miljö så jag släpper den inte med blicken. Jag sitter troligtvis närmare en halvtimme väntandes med ögat mot kameran och alla kamerainställningar färdiga för flygbilder.

Den är så undanskymd så jag sitter fullständigt ihopkrupen och pressar mig för att få med så mycket fågel som möjligt i kameran, helt slutkörd efter en längre stunds väntan.

Men då................ plötsligt bestämmer den sig och dyker. Men inte i den riktning jag hoppats på mot mig i den vackra öppna gläntan.

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f3.2, 1/2000 sek, ISO 5000)

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f3.2, 1/2000 sek, ISO 5000)

Ormvråks juvenilen drar tvärs över den vackra terrängen och sätter sig på marken. Till en början verkar den försiktig men den sätter sig sedan helt öppet med underbar bakgrund som fond, det kan knappt bli bättre och ögonen far ned på histogrammet i displayen och upp till sökaren mer än en gång för att vara trygg med att exponeringen blir så som är tänkt. 

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/2000 sek, ISO 4500)

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/800 sek, ISO 1600)

Jag måste säga att miljön och träden är fantastiska i den här gläntan, med lite glesa moln på sommarhimlen så slår varierande solstrålar in och skapar en massa varierande ljussituationer. Glädjen att få till både flygande miljöbilder och porträtt i fint ljus är total.

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/640 sek, ISO 280)

Ormvråk juvenil   (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/640 sek, ISO 200)

Ormvråken avklarad men det kändes inte fulländat. Det var egentligen den svarta fullvuxne Ormvråken jag själv ville få fånga på bild. Den nästan svarta fjäderdräkten och livlösa blicken, den är mycket karaktäristisk tycker jag.

Den som väntar på något gott.........!                             

Men den här gången behövde vi inte vänta, plötsligt smäller det till mitt framför ögonen i den vackra gläntan jag väntat på tidigare. Den här gången kommer denna individ inflygande från ingenstans utan förvarning så att fånga den på håll och följa den fick jag inte möjligheten till, det blev en tight fångad bild rakt mot mitt objektiv.

Ormvråk  (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/2000 sek, ISO 11400)

Sen slår den sig ner på marken och nu framstår det tydligt på nära håll att blicken fullständigt lyser av livlöshet.

Ormvråk  (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/500 sek, ISO 1600)

Ormvråk  (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/400 sek, ISO 2000)

Efter någon halvtimme, timme gissningsvis lämnar den siste Ormvråken området och det infinner sig ett lugn i skogen.

Plötsligt inser jag att vi knappt druckit kaffe eller ätit något. Det har varit varmt i gömslet och svetten runnit på grund av all koncentration. Fram med smörgåsar och kaffe.

Tyst står vi och blickar ut i skogen. Vi håller oss tysta för att inte skrämma bort något vilt och tankarna snurrar för fullt om eftermiddagens händelser och att det varit kanon.

Plötsligt kommer den där........ Mitt framför gömslet dyker den helt ljudlöst upp.

Björn  (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f3.2, 1/320 sek, ISO 3200)

Vår svenska brunbjörn, ett imponerande djur. Så stor men ändå så smidig. Inte ett ljud hörs, inte en kvist bryts när troligtvis flera hundra kilo vandrar runt och utforskar terrängen.

Björn  (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/320 sek, ISO 12800)

Den går runt och födosöker. Ljuset börjar avta så ISO talen skruvas upp, men till och från strålar kvällens sista direkta och diffusa strålar in i träddungen. Vacker miljö är som sagt bara förnamnet.

Plötsligt reser den sig, det är då ingen liten rund krabat inte. På bakbenen blir björnen en maffig gestalt.

Björn  (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f2.8, 1/320 sek, ISO 2500)

Det som är oklart och svårt att gissa är om den bara lättar på trycket lite eller om den går runt och markerar sin närvaro.

Det råder då inget tvivel att den känner vår närvaro men den verkar helt obrydd. Den vankar runt i området till det börjar bli för mörkt för att fotografera.

Björn  (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f2.8, 1/160 sek, ISO 14400)

Björn  (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f3.2, 1/320 sek, ISO 5000)

När björnen sakta börjar söka sig vidare djupare in i skogen i det dunkla kvällsljuset så händer det vi varken förväntat oss eller ens vågat hoppas på.

"Där är räven!" är nog bland det sista jag får ur mig för kvällen.

Jag hinner bara viska att räven smyger efter i björnens spår och smälla av några bilder med väldigt höga ISO-tal med en fokusering som har svårt att hitta kontrasterna. Fokus mot profilen på räven för maximal kontrastskillnad mot bakgrunden. Där sitter äntligen fokus och fyra skarpa bilder hinner bränna av innan den snabbt och tyst tar följe efter björnen.

Räven  (© Patrik Brolin Photography, 300mm, f2.8, 1/60 sek, ISO 22800)

Under natten sover jag ganska lätt och vaknar ett par tillfällen. Uppstigning 04:00 innan det börjar ljusna. Kompisen är redan vaken och iakttar en ny björn som rotar runt i skogsgläntan. Det är däremot för mörkt för att få till någon ok bild så vi sitter bara och tittar på vad en björn pysslar med under en vanlig natt.

Jag måste påstå att vi tre var mycket nöjda och glada efter vistelsen. Det var full aktivitet i princip hela tiden och skratten avbytte varandra, humöret hos alla tre var på topp. 

Vi blev helt övertygade om att den här miljön vill vi fotografera fler gånger framöver och olika projektidéer började gro direkt.

Själv är siktet inställt på september igen för en eller ett par dagar med fullt fokus på Ormvråk i olika situationer och ljus, förhoppningsvis med lite dramatiskt regn också för att spänna bågen lite.

Sara @Wild Nordic och mina vänner ska ha ett stort tack för ert engagemang och självklart humorn som inte är helt oviktig, på återseende!

Följ mig gärna på Fotosidan

https://patrik-brolin.fotosidan.se/portfolios.htm

Instagram: patrik.brolin.nature.photo

Instagram: patrik.brolin.assorted.photo

Facebook: Patrik Brolin

Följ gärna även mina kreativa vänner på Instagram

therobinnilsmark

rogerbackphoto

Ett mycket stort tack från mig om du orkat läsa så här långt!

Ormvråk juvenilen  (© Patrik Brolin Photography, 600mm, f4, 1/250 sek, ISO 800)

Inlagt 2020-08-22 20:56 | Läst 1765 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fascinerande läsning med flera utsökta bilder. Stark tumme upp!👍
(Syns inte mycket brus heller trots högt iso ibland.)
Svar från Patrik Brolin 2020-08-23 22:04
Stort tack Ragnar! Alltid roligt att få lite feedback.
Det var ganska tacksam miljö för höga ISO men visst fick sensorn jobba hårt.
Wow vilken serie.

Bra skrivet och vilka fina bilder. Framför allt vilken upplevelse det måste ha varit! Min puls hade rusat i höjden.

Grattis!

Daniel
Svar från Patrik Brolin 2020-08-23 22:05
Tackar Daniel, kommentarerna värmer! Jo det är verkligen en upplevelse när man kan sitta en dag i skogen med full aktivitet.
Mycket intressant och trevlig läsning Patrik.
Tillsammans med en fantastisk serie bilder.
Ormvråks bilderna är bland de bästa jag har sett i den miljön :)

Och björnen, måste vara en mäktig känsla att stå gömd så nära de stora bjässarna, grymt bra fotat :)
Svar från Patrik Brolin 2020-08-23 22:08
Tack och bock Joakim! :). Det var verkligen värmande kommentarer! Kul att Ormvråksbilderna blev omtyckta. Jag har länge velat få till lite Ormvråk men inte riktigt tagit mig den tiden så det var skönt att få till några exponeringar..
Stort tack!!
Fin berättelse och bilder. Den stående björnen blev ju fantastisk med det fina ljuset på stammen. Många fina bilder på ormvråken också i den fina skogsmiljön, inte riktigt samma som när de sitter längs motorvägarna
Svar från Patrik Brolin 2020-08-23 22:11
Stort tack Peter! Det är något speciellt att få fota inne i en skogsmiljö .
Beträffande björnen var det ren tur att den kom just den stunden. Ljuset var kanon stor del av dagen men inte precis då denna dök upp. Men till och från så leta sig lite varma strålar ned även då.
Tack för omfattande feedback, det gör det lite lättare att skriva på ett litet nytt inlägg ifrån naturen :)
Mycket imponerande blogginlägg med toppenfina bilder på ormvråken men också det övriga djurlivet. En stor björn på bakbenen är ju inte helt fel heller :-) Jag blir mycket sugen på att sitta i gömsle när jag ser dina bilder. Jag har inte testat Sandviken men sett mycket fint därifrån.
Hälsningar Lena
Svar från Patrik Brolin 2020-08-23 22:14
Tack Lena, det värmer!
Jätteroligt om bilderna inspirerar någon att sticka ut och fota lite. Jag kan verkligen rekommendera Wild Nordic, jag tycker Sara som driver det är verkligen ambitiös och driven.

Stort tack Lena!!
Du fick dina ormvråksbilder till slut, grattis! Och toppen bilder blev det också.
Ångrar mig nu att jag inte hakade på...
Grymt bra blogginlägg och kul med bilddata på bilderna.

MvH
Johnny
Svar från Patrik Brolin 2020-08-24 19:29
Stort tack Johnny! :)
Ja den som väntar på något gott :). Det var inte helt fel att få lite fint ljus på Ormvråken i en härligt skogsmiljö. En röd Glada också så är 2020 räddat :)
Väldigt fin läsning och fina bilder blev förvånad att bilderna var så fina med så högt iso jätte kul att få läsa och titta på dom fina bilder
Svar från Patrik Brolin 2020-09-11 08:09
Stort tack Lennart!
Hoppas de inpirerar till ett besök i Sandviken, det är en fin miljö där.

Jag var inte optimist att kunna använda bilderna när det blev sen skymning, jag tycker höga iso ofta blir för kontrastlösa men det gick ok den här gången.
apusapus 2020-09-15 14:58
Jag har varit där flera gånger sett björn varje gång ett fint ställe att åka till
Vad härligt att ni fick sån bra utdelning.
Många fina bilder blev det.
Har varit hos Sara flera ggr. har ju bara ett par mil dit så det är ju nära och bra.
Har haft många fina nätter med björn, men däremot hade vi otur med vråkarna förra året, nu blev jag ju sugen på det igen.
ing-marie
Svar från Patrik Brolin 2020-09-12 14:53
Tack Ing-Marie!
Bästa sättet att få bra bilder är att återvända till man får till det man tänkt. Själv blir det ett nytt besök i veckan och jobba vidare lite med ljuset .