Gatufoto - en geometrisk betraktelse

Efter en skön vilodag i går åker jag in till city. Klipper mig sommarfin innan jag börjar dagens fotopromenad. Har just läst "Svart på vitt om Tio Fotografer" om svensk efterkrigsfotografi som var starkt inspirerad av den nya fotografin som växte fram i USA  (se "Street seen") och Europa. Tore Johnsson, Georg Oddner, Hans Hammarskiöld, Sven Gillsäter, Rune Hassner med flera presenteras i boken.  

Är glad att jag inte går vilse på antikvariatet, många vindlande gångar

Tar därför en sväng in på antikvariatet Alfa på Olof Palmes gata och kollar om det möjligen kunde finnas något med dessa fotografer gömt i hyllorna. Hittar bara en bok om Jacob Riis, som Rune Hassner anger som inspiratör det är också Hassner som skrivit denna bok. Köper den dock inte.

Söker upp min favoritkurva som leder upp/ner från/till Kungsbron/Blekholmsterassen. Har ställer jag mig och väntar och får lägga nästan en halvtimme på att vänta innan det kommer ett japanskt par. Tar några bilder som jag är rätt nöjd med.

I svängen

Kurvgängare

Är på väg mot den pampiga "Stalintrappan" på Kungsholms strand när jag drar mig till minnes att Jan Delden ställer ut på Bergamott på Östra Agnegatan. Passerar ännu ett antikvariat på vägen dit och gör samma efterforskning. Kommer ut med en bok om Man Ray. Så kan det gå! Får leta en god stund innan jag hittar gatan, bara för att finna att galleriet är stängt. Ett telefonnummer finns att ringa om man vill att någon ska komma och öppna. 

Mörkermönster

Mönster i mörker

Använder mig inte av det utan går ner i tunnelbanan och åker till Kungsträdgården. Tar ett svartfoto i underjorden. Går sen mot Slussen över Skeppsbron. Där bygger man för LOVE Stockholmfesten och det ser ut som om man rivit något som stod där innan, men jag minns inte vad som i så fall är borta.

Gatstenar i kvadrat

Gatstenskvadrat

Försöker ta några sista bilder, men det går inte "card is full". Så får det vara. Det blev ändå ett gäng bilder i dag också, den sista får ni här:

Med armarna i kors

Lite dokumentärt över det här porträttet, som om jag ställt upp dem, eller de sig själva

Tack för att du läste och tittade på dagens bilder. Offra gärna någon minut på en kommentar, så får jag en glad kväll.

Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-05-14 19:59 | Läst 10461 ggr. | Permalink
Gillar bilden "Kurvgängare." Den svängda bron tillsammans med de två personerna ger liv och rörelse åt bilden.
Svar från mattimer 2010-05-14 20:47
Det är min favoritbild av de jag tog med i bloggen. Tack, Torbjörn. Hälsningar 7Matti
"Mönster i mörker" är min favorit. :-)
Svar från mattimer 2010-05-14 22:39
Tack, Monica. Taket och golvet är rätt häftiga sen kunde jag haft större lycka med personerna, är nöjd med tjejen som tittar ner åt vänster. Behövde ett synligt ansikte bland alla ryggar. Hälsningar /Matti
Gatstenskvadrat kittlar min förkärlek för linjer och en hint av liv, mycket snyggt. Du måste ha en gedigen boksamling nu ;-)! Blir lite nyfiken på Stalintrappan, jag är barnsligt förtjust i kommunist arkitektur och just Stalin gjorde faktiskt en hel del för staden Moskva och dess nuvarande utseende - det var han som ville ha de stora paradgatorna och bulevarderna, många av de stora minnesmärkena kom till under hans tid men det var också mycket skövling och förstörelse (kyrkor jämnades med marken på löpande band f ex). Något av en utsvävning blev det. Tack för dagens inspiration!

Malin
Svar från mattimer 2010-05-15 10:07
Jag får se om det blir någon utflytkt till "Stalintrappan" i dag eller i morgon, så får du avgöra, som expert, hur mkt Stalin det är. Har annars börjat så smått att rikta kameran nedåt, få se vad det blir av det. Tack för kommentaren, Malin. Hälsningar /Matti
Att kunna och förstå sin historia är viktigt!
Så vad gäller Tio Fotografer,
Anna Tellgren har skrivit en intressant avhandling som heter "Tio fotografer. Självsyn och bildsyn" (Informationsförlaget)
Rikt illustrerad, och där det redogörs för den intensiva debatt som under 1950-talet fördes kring den nya bildsynen, fotograferna K. W. Gullers och Rolf Winquist representerade en äldre generations synsätt, vilket de unga både inspirerades av och kritiserade och utblickar görs mot Europa, där namn som Brassaï och Henri Cartier-Bresson gjort Paris till fotografins huvudstad....

Bilden "Mönster i mörker" gillar jag bäst!
/Bengan
Svar från mattimer 2010-05-15 20:24
Håller med ang att kunna och förstå sin historia. Ska se om jag får tag i avhandlingen. Kul att du gillar "Mönster i mörker", då kanske du skulle gilla "Resandesiluett" i min dagsfärska blogg också. Jättetack för kommentaren, Bengan. Hälsningar /Matti